PDA

Pokaż pełną wersję : [Poecilotheria] - rozmnażanie

eagle-eagle
26-05-2007, 22:49
witam, proszę o odpowiedzi osób które naprawdę znają się na rzeczy. Chodzi mi o rozmnażanie Poecilotheria a konretnie o regalisy. Moja samica ma jeszcze stosunkowo mały odwłok po wylince. Ma 5.5cm DC. To moje pytania:

-czy zwiększą się szanse na natychmiastową kopulację jeśli wpuszcze samca w nocy czy lepiej w dzień?
-czy samica powinna miec gniazdo w terrarium czy lepiej jeśli jest w nim od niedawna i jeszcze nie znalazła sobie miejsca?
-jesli nie zaczną kopulować od razu to jakie konkretnie warunki musze zapewnić w terrarium i jego otoczeniu, żeby wszystko przebiegło pomyślnie?
-jest szansa ze dowiem sie, ze kopulacja miała miejsce?
-czy oddzielić samca zaraz po kopulacji czy zostawić z samicą i pozwolić na ewentualne kolejne kopulacje?

Proszę o odpowiedzi na te pytania oraz o rady osób, które miały juz kiedyś przyjemnośc rozmnażac Poecilotherie. Dziekuje i pozdrawiam.

Tecłav
27-05-2007, 02:47
odpowiem z tego co widziałem.
czy w dzień czy w nocy to raczej niewielka różnica
gniazdo jest nieistotne.
jeśli nie zaczną kopulować to lepiej zabieraj samca (samiec zawsze chce, samica nie :) )
jak samica jest gotowa to zauważysz w przeciągu kilku minut :)
jeśli kopulacja odbyła sie kożesz zostawić pająki możesz trzymać parkę razem żeby samiec ją puknął jeszcze kilka razy :)

eagle-eagle
27-05-2007, 02:55
no tak, ale czytałem ze kopulacja często nastepuje wczesnym rankiem, poprzedzona jest długotrwałym tupaniem... i teraz pytanie: czy zostawic je razem na noc, czy lepiej zabrac samca jesli nic nie bedzie sie dzialo? mam nadzieje ze nie bedzie chciała śniadania do łozka...

Tecłav
27-05-2007, 03:02
z tego co widziałęem to poe (regalis) była dpouszczana późym popołudniem i było wszystko ok.
Tak na logikę....czy samiec poe w warunkach naturalnych przychodzi do samicy z rana??? wątpię :)

eagle-eagle
27-05-2007, 03:20
Cytat z opisu gatunkowego z arachnea.org:

Nawet gotowa para zaczyna od swoistych podchodów, licznych podejść i ucieczek samca. Przez cały czas jest jednak słyszalne i zauważalne tupanie, tak samca jak samicy. Kopulacja zazwyczaj ma miejsce w nocy, bardzo często nad ranem.

dlatego wlasnie pytam co robic jesli nie zaczną od razu :)

Tecłav
27-05-2007, 03:35
Wybacz. nie jestem Ci w stanie pomóc w tej sprawie.
Jeśli mam być szczery... gdybym dopuszczał pająki wolałbym spędzić cały dzień i patrzeć czy wszystko jest w porządku niż dopuścić do jakichkolwiek nieporozumień między partnerami :D
Proponuję poczekać na wypowiedź kogoś kto dopuszczał poe wielokrotnie.

eagle-eagle
29-05-2007, 22:02
czy ktoś mogłby się wypowiedzieć? na pewno ktoś jeszcze rozmnaża Poe w tym kraju.. tym bardziej że nikt nie chce sprzedać mi samca :)

LoRd
30-05-2007, 03:42
Poproś esiena. On sie chyba zna na Poe najlepiej na naszym forum.

Yellow
31-05-2007, 11:27
-czy zwiększą się szanse na natychmiastową kopulację jeśli wpuszcze samca w nocy czy lepiej w dzień?

Moim zdaniem to nie ma znaczenia, dopuszczałem regalisy w dzień jak i w nocy, w dzień kopulowały, a w nocy nie, więc nie ma raczej znaczenia.

-czy samica powinna miec gniazdo w terrarium czy lepiej jeśli jest w nim od niedawna i jeszcze nie znalazła sobie miejsca?

Ja dopuszczałem swoje dając samca do terrarium samicy gdzie miała gniazdo, najważniejsze to aby samica była najedzona, trzeba ją podtuczyć, inaczej będzie polować na samca co wiemy, ja zostawiam zawsze samca na kilka godzin czy nawet dni i jesli przezyje a zazwyczaj tak się działo to wyciągam.

-jesli nie zaczną kopulować od razu to jakie konkretnie warunki musze zapewnić w terrarium i jego otoczeniu, żeby wszystko przebiegło pomyślnie?

Jeśli masz zamiar nie tracić samca i masz również zamiar czatować nad pająkami nie spuszczając ich ze wzroku możesz zostawić otwartą klape i obserwować, nie zrobisz specjalnych warunków na to aby wszystko przebiegło pomyślnie.. będzie chciała kopulować to będzie, nie ma specjalnych warunków przed kopulacyjnych.

-jest szansa ze dowiem sie, ze kopulacja miała miejsce?

tak, jak to zobaczysz;) a tak na prawdę można zauważyć to patrząc na bulbusy, choć nie wiem czy to faktycznie zdaje rezultat, ja sprawdzam mniej więcej czy bulbusy są mniejsze, o ile nasz samiec nad rankiem u samicy nie zacznie się napełniać bo tak też się może zdarzyć ;]

-czy oddzielić samca zaraz po kopulacji czy zostawić z samicą i pozwolić na ewentualne kolejne kopulacje?

Jeśli przebiegła pomyślnie to powinieneś go zabrać i za 2-3 dni dopuszcić jeszcze raz, ówcześnie wiedząc, że samiec się napełni ponownie. Ale jeśli nie jest Ci go szkoda i masz duże terrarium to możesz zostawić, choć wiadomo czego można się spodziewać ;)

eagle-eagle
31-05-2007, 15:21
wielkie dzięki za pomoc ;)