PDA

Pokaż pełną wersję : [BIAŁYSTOK] Terrarystyka - pokaz i prelekcje (WRAŻENIA)

Blackmane
01-06-2007, 17:45
Dziś w 1LO w Białymstoku przez pół dnia miała miejsce wystawa terrarystyczna. Pojawiły się gekony, węże, agamy itd. Pajęczarze dopisali w całkiem niezłym składzie. Nasze pająki zajmowały dość pokaźny teren bo stoły rozmieszczone na całej długości wielkiej sali wykładowej. Pojawiał się masa gatunków, razem odpowiadaliśmy na pytania zainteresowanych, którzy co i raz napływali do nas falami podziwiając piękno pająków. Najwaznijszym jednak punktem programu była prelekcja na temat ptaszników i ich hodowli, którą poprowadziłem wraz ze Piotrkiem (Sskin). (Do współprowadzenia prelekcji zostałem zaproszony).

Podczas prelekcji cała sala była pełna, wszystkie miejsca siedzące zajęte. Obaj poruszyliśmy chyba wszystkie najważniejsze zagadnienia ze świata ptaszników, od występowania, nazewnictwa, poprzez środowiska naturalne, hodowlę, terraria, anatomię, zachowania, temperament, jad, itd. aż po kilka ciekawostek. Ogólnie mówiliśmy przez blisko 40 minut poruszając to co stanowi esencję wiedzy o ptasznikach. Kiedy skończyłem zachęcając wszystkich do tego pięknego, uczącego nas odpowiedzialności hobby, spytałem czy mają do nas pytania, na które chętnie odpowiemy. Cisza. "W takim razie dziękujemy bardzo za uwagę". Cisza. I nagle bum - cała sala bije "brawo". Czyli jak to mówi Borat "grejt sakses" :)

Tak czy inaczej spotkanie jak najbardziej udane, prelekcja także, myślę że masa ludzi zainteresuje się tym hobby, a strzał w 1LO, które B-stoku uchodzi za najlepsze (sam bazuję tylko na opiniach innych) okazał się strzałem trafionym w dziesiątkę. Super klimat, super ludzie. Oczywiście nie obyło się bez seksowania pająków i wymiany doświadczeń na polu terrarystyki. Prelekcja przyjęta bardzo dobrze. Wszyscy zadowoleni, nie pomijając mnie uśmiechniętego od ucha do ucha w drodze do domu z moimi pająkami.

Na spotkaniu pojawiły się: geniculata, versicolor, blondi, chromka, vagansy, kędziory, c.fasciatum, auratum, smithi, boehmei, cambridgei, angustum, albostriatum, emilia, pulchra, rosea, iheringi, parahybana, i inne (jakieś na bank pominąłem) - wszystko w różnej ilości, w większości dorosłe osobniki, ale też było kilka podrostków.

Dzień jeszcze się nie skończył, o 19:00 w pubie Irlandzkim Knay Pub mamy spotkanie terrarystyczne. Białostoccy pajęczarze pokazali dziś klasę, a także na co ich stać.

sskin
01-06-2007, 19:23
oczywiście już pojawiły się plany zrobienia czegoś na większą skalę :). póki co to było bardziej wewnątrz szkolne ale we wrześniu kto wie :D

ważne, że i u nas zaczyna coś się dziać :)

B4RTXxX
01-06-2007, 23:34
Więc nic , jak tylko gratulować :) i bić brawo. Może jakimiś zdjęciami się pochwalicie ? :wink:

Patt90
03-06-2007, 01:25
Zdjęć na wystawie chyba nikt od nas nie robił więc raczej ich nie będzie :D. Miałem to szczęście, że byłem jednym z wystawców i miło było słyszeć wypowiedzi na temat pająków w stylu "ale to fajne , a jakie włochate, śliczne". Mam nadzieje, że takie akcje (oby było ich jak najwięcej) przyczynią się do rozpropagowania pajęczarstwa w naszym mieście. Postaram się aby następna wystawa odbyła sie w mojej szkole, mam nadzieje, że będzie równie udana jak ta w I LO.

corvus
04-06-2007, 00:07
Witam! Zdjęcia były robione i w najbliższym czasie powinny się pojawić ;)

sskin
05-06-2007, 21:36
oto i zdjęcia :)

http://picasaweb.google.com/corvus.aeternus/Wystawa

Sad_Mad
05-06-2007, 23:20
Nie powiem- sympatycznie to wyglada.

Jak nie uda sie zwerbowac nowych hodowcow, to ludziska na bank zmienia choc troszke nastawienie do tego rozmaitego robactwa :).