Pokaż pełną wersję : pomzcie mi rozpoznac gatunek
pawel-er
02-06-2007, 16:51
otoz mam pewien problem bo dzisiaj jak rano wstalem zobacyzlem na biurku jakis maly czarny obiekt gdy podszedlem zaczal skakac jak pchla- szybko i wysoko gdyb udalo mi sie to zlapac zobacZYlem ze to maly pajak. bardzo dziwilo mnie to zachownaie ze skakaniem narazie nie mam zdjec ale jest czarny z jasno brazowym spodem odwloku i ma na wierzchu na odwloku ma 4 jasne kropki. pomozcie
Zapewne jakiś skakun ;)
http://jorgenlissner.dk/Salticidae.aspx
pawel-er
02-06-2007, 19:41
jezeli komus uda sie rozpoznac tego pajaka to prosilbym o pomcbo nie wiem czym sie zywi i iwogole niewiem jakich warunkow potrzebuje
prosze o szybka pomoc
pawel-er
03-06-2007, 13:20
jezeli to rzeczywiscie jest skakun to jak mam sie nim zajmowac?? jakich warunkow potrzebuje i czym go karmic.jest bardzo maly wiec nie wiem jaki "domek" mu przygotowac??
Black Flame
03-06-2007, 13:28
Jeśli to skakun, który ma 4 jasne kropki - Samiczka Heliophanus sp. lub Samiec Sitticus rupicola;
Mniej "kropki", a bardziej "ciapki" posiada Salticus scenicus ;)
pawel-er
03-06-2007, 13:40
to sa kropki;] ccialbym jeszce otrzymac odpowiedz odnosnie tego jakie mu warunki stowrzyc i jak karmic??
Black Flame
07-06-2007, 21:40
Dla malucha - owocówki lub ostatecznie mszyce (byle nie pryskane), ew. mączniki :) Jeśli większy można spróbować z muchami :)
vBulletin - Arachnea.org