PDA

Pokaż pełną wersję : [Nadrzewne-proszę o rady]

bociek
31-01-2007, 10:13
Witam wszystkich Bardzo podobają mi się pajączki nadrzewne Kiedys nie bardzo bylem przygotowany na takiego pajaczka zarowno psychicznie jak i pod względem mojego doświadczenia z pajączkami :D Prosiłbym wszystkich miłośników nadrzewniaków i oczywiście doświadczonych hodowców o kilka rad/spostrzeżeń wynikających z hodowli nadrzewnych? Jak się do takich pajączków najlepiej zabrać żeby miały dobre waruki do życia i rozwoju[jakie terra co do wielkości pajączka]? Wszystko co mi się przyda w hodowli :D Co do gatunku to myślę nad AVI Dzięki za odpowiedzi Pozdrawiam

Raphael
31-01-2007, 10:29
Po pierwsze musisz wiedzieć, że nadrzewny pająk jest o wiele szybszy niż np. Brachypelmy. Piszesz, że interesują Cię ptaszniki z rodzaju Avicularia, one od małego potrzebują większych pojemników (nie mogą być trzymane w kliszówkach), najlepiej coś średnicy pojemnika na mocz ale wyższe.

Jak się do takich pajączków najlepiej zabrać żeby miały dobre waruki do życia

Przeczytać opis gatunku, który zamierzasz kupić i stosować się do tego co tam pisze (temp., wilgotność). Zaraz pewnie ktoś napisze, że Avicularia spp. jest pełna wad genetycznych i padają za młodu, moim zdaniem padają z braku odpowiednich warunków a to takie usprawiedliwienie hodowców.

Pozdrawiam.

PS. Zmień proszę podpis na regulaminowy.

Tecłav
31-01-2007, 11:10
Jeśli okażesz nadrzewnym typu avicularia bądź psalmopoeus większa odrobinę respektu a w przypadku avicularii dodatkowo zwrócisz uwagę na minimalnie zwiększone wymagania dotyczące wahań temperatury, dobrej wentylacji i utrzymującej się na stałym poziomie wilgotności nie powinieneś mieć z nadrzewnymi żadnego problemu.
Główną różnica przynajmniej u mnie jeśli chodzi o traktowanie pająków jest to, że nigdy jak to robię w przypadku naziemnych nie otwieram wieczka w całości (chyba że pająk siedzi spokojnie w pajęczynie) tylko uchylam delikatnie karmię bądź zwilżam powietrze i zamykam.

// Ty również zmień podpis na regulaminowy, Raphael

bociek
31-01-2007, 11:39
Raphael napisal:"One od małego potrzebują większych pojemników (nie mogą być trzymane w kliszówkach)"
Jak się to ma odpowiednio do wielkości tzn. L1-L3 pojemniczek po patyczkach do uszu a dalej...?????

Havelock
31-01-2007, 12:49
Generalnie słoik po ogórach :D:D:D

facehugger
31-01-2007, 13:06
a może na początek kup sobie irminie albo cambriego?? miałem avi i irminie i cambri i stwierdzam ze jakoś przy irmini najwięcej zabawy było niedosć ze najładniejsza to robiła sobie takie gniazdo-"kule" pomiędzy patykami:) :shock: ale to twoj wybór a ten mit o padających młodych avi został stworzony przez ludzi którym owe młode pajączki padły jak zapewnisz im dobre warunki (wilgotność i temp) to wszystko będzie dobrze:)

kris_k3
31-01-2007, 14:27
popieram poprzednika że Irminia jest jednym z faworytów na pierwszego nadrzewniaka, bo po pierwsze rośnie (oczywiście w dobrych warunkach) w zaskakującym tempie, a po drugie buduje piękne gniazda między ścianką a patykami :lol:
Polecam w większości psalmopoeusy gdzyż nie sa aż tak szybkie i w razie zagrożenia wolą uciec niż ukąsic :wink: i są dość łatwe w chodowli i nie zdechają jak warunki im nie sprzyjają :?
Ogólnie nadrzewne ptaszniki lubią się "teleportować" czyli można powiedzieć że nawet nie zauważysz a one już przeszły z miejsca na miejsce.

marcin2806
31-01-2007, 23:38
]Polecam w większości psalmopoeusy gdzyż nie sa aż tak szybkie i w razie zagrożenia wolą uciec niż ukąsicNa jakiej podstawie to stwierdzasz,ze psalmo wola uciec niz ukasic.Moge sie z toba zalozyc o 100zl ,ze jak wlozysz reke do mojego psalmo to nie wyciagniesz reki bez ukaszenia.Ja poelcam avi. spp. i psalomopeus.spp.Psalomo bardziej sie nadaja na pierwszego nadrezwnego poniewaz,nie potrzebuja az takiej wielkiej troski w opiec nad nim,ale za to sa bardziej agresywne.Jezeli kupisz mlodego osobnika L1-3 to nie powinienes miec z nim zadnych klopotow.

kris_k3
31-01-2007, 23:45
Polecam w większości psalmopoeusy gdzyż nie sa aż tak szybkie i w razie zagrożenia wolą uciec niż ukąsicNa jakiej podstawie to stwierdzasz,ze psalmo wola uciec niz ukasic.Moge sie z toba zalozyc o 100zl ,ze jak wlozysz reke do mojego psalmo to nie wyciagniesz reki bez ukaszenia.

Myśle że to zależy od cechy osobniczej, ale jesli chodzi o moje psalmopoeusy to bez problemu dają sie brać na ręce. Nie ukrywam że mają czasami takie akcje że odskakują i mam je na barkach ale jeszcze nie zdarzyło mi sie żeby ukąsił. jakby co to mam cambri i irminia. Jeżeli trafią się komuś akurat takie spokojne pociechy to gratuluje :lol:

kasta174
31-01-2007, 23:57
Jesli chodzi o nadrzewniaki to są to bardzo ciekawe pajączki. Mam kilka nadrzeniaków i moge się przyłączyć do tego że Psalmopoeusy robią piękne gniazda. Szczególnie gdy wielkością nadają się do słoika. Ja moje nadrzewniaki przed włozeniem do terra docelowego właśnie wsadzam do słoików. Wystarczy wsadzic jakis patyczek oczywiscie zakonserwowany po przekątnej słoika a Cambri czy Irminka się tym zajmie:) Mam teraz dwie Maculaty właśnie w słoikach. Jedna z nich zrobiła sobie gniazdo podobne do budowanych przez Psalmopoeusy a druga to inna bajka. Ma taki sajgon w słoiku ze sie dziwie jak ona się łapie w tym wszystkim! Zero ładu ani składu:) Mój dorosły samiec Cambri po zgaszeniu świateł w nocy zaczyna hasać po terra! Wsadziłem go do dużego terra a mimo to jest ono za małe na możliwości tego pająka. Aż miło patrzeć na to co on wyprawia:) Mam też troszke groźniejsze gatunki nadrzewniaków. Dorosła samica Stromatopelmy L14. Na sam wygląd strach podchodzić do terra. Naprawde bardzo efektowny, ale nie polecam Ci tego pajączka na początek. Podobnie Regalis, ma swój charakterek:) No i oczywiście Maculaty do świętych nie należą!

tadimirr
01-02-2007, 00:54
Mam 2 irminie które są raczej pokojowo nastawione tylko, że lubią się "teleportować" i już mi raz uciekła jedna za szafe. Za to moja maculata to prawdziwy diabełek, na razie jest jezcze mała, ale już atakuje wszystko co zakłuca jej spokój. A najlepiej wygląda łapanie much w locie :lol:

csvahier
03-02-2007, 16:29
A ja chciałbym polecić Avicularię np. metallica. Wcale nie są takie trudne w hodowli, jak się niektórym wydaje. :) No i są to chyba w ogóle najpiękniejsze pająki.

facehugger
03-02-2007, 16:47
csvahier są różne gusty według mnie napiękniejsz jest stromatopelma i poe są fajne...avi muszą meić dobre warunki sczegónie młdoe osobniki :)

Jurry
03-02-2007, 19:47
facehugger, a ktore pajaki nie musza miec dobrych warunkow? no moze oprocz niezniszczalnych kedziorow :P poza tym tak jak napisal Raph: Avi sa jak inne pajaki, to ze kilku osoba padly mlode to poprostu przypadek. wsrod tego rodzaju nie ma wiekszej smiertelnosci niz u innych.

Generalnie słoik po ogórach Very HappyVery HappyVery Happy
daj se spokoj... nawet katnik nie zasluguje na taki sloik :P

bociek, Avi sa slicznymi pajaczkami, szczegolnie versi, minatrix i metallica :) zapoznaj sie rowniez z Psalmopoeusami, np irminia. tez swietnie ubarwiona i IMO gatunek aktywniejszy i bardziej agresywny (choc sa to oczywiscie cechy osobnicze). w kazdym badz razie zycze powodzenia w hodowli i gratuluje gustu (bo podobny do mojego :lol: :lol: :lol: )

Gundam02
04-02-2007, 01:34
facehugger, a ktore pajaki nie musza miec dobrych warunkow? no moze oprocz niezniszczalnych kedziorow :P p)

Murin tez jest nie zniszczalny :D

facehugger
04-02-2007, 01:37
ja nie mówie że początkujący kupi se avi to odrazu jest trupem..częściej sie to zdarza niż przy innych pająkch...kędziorach...parahybanach... genicluatach itp...

Vulpinus
04-02-2007, 13:27
To nie prawda że avi tak sobie zdychaja. Ja posiadan 4 avi, wszystkie od 3 od L1 i jedną od L2 i powiem że żadna nie zdechła :D wystarczy zapewnić im tylko odpowiednie warunki i odpowiednią ilość pożywienia:) To dla chociaż trochę obeznanego hodowcy nie powinno być problemem.

Jako pierwszego nadrzewniaka polecam avi, może metallicę? piękny pajak, ładnie rośnie. I wydaje mi się że avi są wolniejsze od psalmo. Możliwe że to tylko wydaje mi sie ale ile razy spotklałem się z tymi pająkami to psalmo były bardzo szybkie. Hmm, ale wszystko zalezy od osobnika.

BoBaZ
06-02-2007, 14:21
Witaj,...

To zależy jakim dokładnie gatunkiem chcesz sie zająć.....Wg mnie avi avi jest najlepszym wyborem na nadrzewniaka :)

Moim 2 pająkiem była avicularia metallica L1 :)

Przede wszystkim avicularie lubią większą wilgotność niż np. kędzior i większy pojemnik w którym chcesz go trzymać - proponuje tak jak ja (L1 mam w sałatkoboxsie :) )

Avicularie nie lubią wachań temperatury......!

Potrafią pływać więc nie bój się że sie utopią :)

Pozatym robią grube pajęczynogniazda w których spędzają większość czasu ....Oznaką wylinki (pozatym że oczywiście nie je) są ciemniejące nóżki (brązowawe lub szarawe)

..................W tym miejscu gdzie będziesz bardziej oświelał to tam prawdopodobnie zbudują gniazdo.....Powinieneś dać mu do pojemnika w którym go trzymoasz coś żeby mół zbudować gniazdo...np. plastikowe patyczki czy sztuczne listki :)

POZATYM ;] - niemają mocnego jadu, nie są aż tak szybki jak np. psalmopoeus (lecz o wiele szybsze od np. gieni) i potrafią sakać, lubią pokarm "RUCHLIWY" taki jak. muchy, motyle, ćmy(bardzo im smakują ;]) i inne robaczki latające czy skaczące :)

bociek
06-02-2007, 16:05
dziekuje wszystkim za wlasne spostrzezenia w hodowli nadrzewniakow i duza porcje informacji na temat tych bardzo pieknych i ciekawych pajaczkow Pozdrawiam Bociek