PDA

Pokaż pełną wersję : [P.murinus|S. calceatum] Nie wychodzą z gniazd

kasta174
01-02-2007, 12:58
Witam,
mam takie pytanie...czy któraś z waszych samiczek tego gatunku zalepiła pajęczyną wejście do gniazda i nie wychodziła z niej przz jakiś miesiąc? Stromatopelma L14 nie pokazuje się od jakiegoś miesiąca. Nie wiem co z nią jest. Podobnie Murinus L11, ale tutaj to co innego bo czasami po nocy widać że wejście do pajęczyny jest otwarte, ale zalepione w inny sposób! Pająki hoduje już długi czas, ale nie zdażyło mi się jeszcze żeby Stromka nie pojawiła się poza pajęczyną jak gasną światła. Oczywiscie poza zrzucaniem wylinki! Może wypowiecie się na ten temat?
pozdro!

//tagi

Raphael
01-02-2007, 13:01
No więc może to wylinka?

kasta174
01-02-2007, 13:27
Mam taką nadzieje że będa liniały !. Tylko dlaczego tak długo to trwa? Zwykle nie trwało to miesiąc.

marcin2806
01-02-2007, 13:32
Piszesz,ze zajmujesz sie dlugo pajkami a powinienes wiedziec,ze dorosle pajki mogla przygotowywac sie do wylinki bardzo dlugo,nie martw sie pewnie jest to wylinka

kasta174
01-02-2007, 13:57
Tak zajmuje się nimi długo, ale mam troche trudną sytuacje bo ostatnio w domu bywam raz w miesiacu lub nawet żadziej i nie moge ich obserwować na codzien. Pająkami zajmuje sie teraz mój ojciec i niezabardzo sobie z tym radzi. Od czasu kiedy nie ma mnie w domu nie mam już 3 pajączków. Padły, nie wiem dlaczego! Więc nie wiem czy ona przyjmowała pokarm i kiedy zakończyła go przyjmować. Dziś właśnie wyjeżdzam i w domu będe coś koło marca.

Kaligula
01-02-2007, 17:32
Pewnie wylinka

Tak btw to po co trzymasz jeszcze te pajaki skoro bywasz w domu raz na miesiac, zastanowilbym sie nad jakims rozwiazaniem jesli chodzi o hodowle. A poza tym nigdy w zyciu nie odwazylbym sie dac w opieke rodzicom dorosle pajaki takie jak stromka czy murinus . Piszac to nie mysle o konsekwencjach dla pajakow, lecz o rodzicach ktorzy slono by zaplacili za kontakt z tymi ptasznikami.
No, ale to takie osobiste zdanie, zeby mnie tutaj nie bluzgal zaraz

misiekzory
01-02-2007, 18:21
Tak zajmuje się nimi długo, ale mam troche trudną sytuacje bo ostatnio w domu bywam raz w miesiacu lub nawet żadziej i nie moge ich obserwować na codzien. Pająkami zajmuje sie teraz mój ojciec i niezabardzo sobie z tym radzi. Od czasu kiedy nie ma mnie w domu nie mam już 3 pajączków. Padły, nie wiem dlaczego! Więc nie wiem czy ona przyjmowała pokarm i kiedy zakończyła go przyjmować. Dziś właśnie wyjeżdzam i w domu będe coś koło marca.Brawo. Piszesz, że pająk nie wychodzi od miesiąca, a sam w domu bywasz raz czy dwa w miesiącu. Skąd zatem wiesz, ze pająk nie wychodzi? Poza tym kolejny krok za który gratuluje. Ojciec zajmuje się dorosłą Stromatopelmą i murinusem... :|

kasta174
01-02-2007, 20:37
Bo oprócz mnie w moim domu są jeszcze 3 osoby i również patrzą na to co sie dzieje w terrariach! misiekzory takie pytanko? Co miałem zrobić z tymi pajączkami? wypuścić je do lasu? wsadzic do lodówki? w mojej okolicy nie ma osób które zajmują się pająkami i które mają doświadczenie w ich doglądaniu! Poza Stromką i dwoma Murinusami mam jeszcze inne z tych groźnych, ale co mam z tym zrobic? Mój ojciec ma tylko dolewać wody i wrzucić świerszcza i to wszystko. Uswiadomiłem go przed pujściem do wojska co one mogą zrobić człowiekowi i mój ojciec doskonale zdaje sobie z tego sprawe. Dobra zamykam temat bo po pierwsze za chwile wracam do woja a po drugie zaraz będe miał jakąś organizacje zajmującą sie zwierzętami na chacie! pozdrawiam i dziękuje za komentarze!

zaor100
01-02-2007, 21:09
co za roznica czy ojciec czy ktos inny? Na pewno jest to osoba rozsadna i odpowiedzialna.

ptaszniks1991
01-02-2007, 21:39
No to nie dziwie się że nie wiesz co się dzieje z twoimi pająkami skoro nie przyglądasz się im za czesto.
Z twojego opisu wynika że to wylinka
w przypadku murina jeśli (wychodzi CODZIENNIE) i zawsze zamyka wejście to może to być spowodowane nadmiernym naświetleniem terra w dzień.

Kaligula
01-02-2007, 22:49
co za roznica czy ojciec czy ktos inny? Na pewno jest to osoba rozsadna i odpowiedzialna.

Widze po opisie, ze masz dwa pajaczki i to malenstwa, wiec mysle ze jesli dalbym Ci dorosla strome czy murinusa nie byloby wtedy z Twojej strony tej troche nie na miejscu wypowiedzi.
Oczywiscie nie watpie w to, ze Ty rowniez jestes odpowiedzialnym i rozsadnym czlowiekiem :wink:

facehugger
01-02-2007, 22:52
a może ojciec tez sie zna?? ojciec może byc na przykład zapalonym terrarystą......poza tym wrzucić świerszcza i zrosić to nie taki duży problem...gorzej na przykłąd było by gdyby trzeba było wymienić podłoże....