PDA

Pokaż pełną wersję : [P. cambridgei] " tupanie "

esceka
01-02-2007, 17:32
jakis czas temu , wieczorami , siedzac przy kompie slyszalem odglosy takiego wlasnie "tupania" , nie mialem pojecia co to moze byc az do momentu kiedy podczas tego tupania , byla wlaczona zarowka u ptasznikow , zobaczylem cien wlasnie cambriego ktory tupie przednimi odnozami o szybke terra . Cambri jest teraz ( tak mi sie wydaje ) okolo L10 (L9 - L11) dalem kiedys zdjecie na forum w celu rozpoznania plci ( byl wtedy L8 ) i wszyscy stwierdzili jednoglosnie ze to samiczka . Wiec o co mi chodzi : czy samiczki "tupia" ? ( myslalem ze samiec szuka i nawoluje partnerke ;p ) i czy oznacza to ze pajak jest dorosly i gotowy do kopulacji ?

Matusz
01-02-2007, 17:33
Samiczki tupia zeby nawolywac samce.

Michallewczuk
01-02-2007, 17:35
Samica też tupie. Jak spotka partnera to daje mu znać że jest gotowa właśnie tupaniem.
Może chłopa jej trzeba. Czasem się zdarza że tupie.

adamhog
01-02-2007, 18:01
Ale numer, od jakichś 2 miesięcy słyszę w pokoju dziwne dźwięki, coś jakby szybkie stukanie. Nie miałem pojęcia co może to powodować, dopóki nie zobaczyłem tego tematu :lol: powodem musi być samiec p. cambridgei L9, wylinkę do dorosłości (jakieś 1-2tygodnie do wylinki).

Matusz
01-02-2007, 18:05
Nie powinien pukac ;) samce robia to po tym jak "raka pedipald" i narosle na goleniach dostana

esceka
01-02-2007, 18:15
czyli to ze samiczka tupie znaczy ze jest dorosla i gotowa , czy poprostu tupie bo lubi ?

Matusz
01-02-2007, 18:20
czyli to ze samiczka tupie znaczy ze jest dorosla i gotowa , czy poprostu tupie bo lubi ?

Samiczki tupia zeby nawolywac samce.

Jak spotka partnera to daje mu znać że jest gotowa właśnie tupaniem.

esceka
01-02-2007, 18:58
hmm ale moja samiczka nie spotkala samca ;p a chodzi mi o to czy to jest jakas oznaka doroslosci ? ( tupanie )

adamhog
01-02-2007, 19:13
Nie powinien pukac Wink samce robia to po tym jak "raka pedipald" i narosle na goleniach dostana

Masz racje Matusz, myślałem o tym ale nie widze innego źródła tych odgłosów niż cambri. A raczej nie ma takiej możliwości żebym pomylił się w ocenie jego płci, zresztą jak będzie okazja to zrobię mu zdjęcie i dam na forum. Co do narośli to wg. mojego stanu wiedzy psalmopoeusy nie mają haków na pierwszej parze odnóży krocznych

Matusz
01-02-2007, 20:23
Nie powinien pukac Wink samce robia to po tym jak "raka pedipald" i narosle na goleniach dostana

Masz racje Matusz, myślałem o tym ale nie widze innego źródła tych odgłosów niż cambri. A raczej nie ma takiej możliwości żebym pomylił się w ocenie jego płci, zresztą jak będzie okazja to zrobię mu zdjęcie i dam na forum. Co do narośli to wg. mojego stanu wiedzy psalmopoeusy nie mają haków na pierwszej parze odnóży krocznych

Pisalem ogolnikowo o samcach ;) to po pierwsze. Poza tym to tupanie moze miec zupelnie inne podloze niz nawolywanie samca/samicy.

adamhog
01-02-2007, 20:45
Jednak ma haki :), ale małe i przy silnym owłosieniu nie widać ich. Co do tupania to skłaniałbym się ku nawoływaniu partnera/partnerki.
@ Esceka :
Nie będzie niedługo linieć ta samiczka ? Może miałaby ochotę na bara-bara za jakiś % kokonu ? :wink:

esceka
02-02-2007, 01:42
gdybym wiedzial ze jest dorosla to napewno chcialbym rozmnozyc , ale wlasnie tego nie wiem ;p chcialem czekac gdzies do L12 , ale jak ona chce szybciej to moge jej pomoc xD dlatego sie pytam na forum ;p ale konkretnej odpowiedzi dalej nie dostalem ;p

Raphael
02-02-2007, 09:47
Być może jest dojrzała, moja samica miała przed kopulacją 5 cm ciała i od 8 listopada jest zapłodniona. Jak dawno Twoja liniała?