Pokaż pełną wersję : [P. cambridgei] " tupanie "
jakis czas temu , wieczorami , siedzac przy kompie slyszalem odglosy takiego wlasnie "tupania" , nie mialem pojecia co to moze byc az do momentu kiedy podczas tego tupania , byla wlaczona zarowka u ptasznikow , zobaczylem cien wlasnie cambriego ktory tupie przednimi odnozami o szybke terra . Cambri jest teraz ( tak mi sie wydaje ) okolo L10 (L9 - L11) dalem kiedys zdjecie na forum w celu rozpoznania plci ( byl wtedy L8 ) i wszyscy stwierdzili jednoglosnie ze to samiczka . Wiec o co mi chodzi : czy samiczki "tupia" ? ( myslalem ze samiec szuka i nawoluje partnerke ;p ) i czy oznacza to ze pajak jest dorosly i gotowy do kopulacji ?
Samiczki tupia zeby nawolywac samce.
Michallewczuk
01-02-2007, 17:35
Samica też tupie. Jak spotka partnera to daje mu znać że jest gotowa właśnie tupaniem.
Może chłopa jej trzeba. Czasem się zdarza że tupie.
Ale numer, od jakichś 2 miesięcy słyszę w pokoju dziwne dźwięki, coś jakby szybkie stukanie. Nie miałem pojęcia co może to powodować, dopóki nie zobaczyłem tego tematu :lol: powodem musi być samiec p. cambridgei L9, wylinkę do dorosłości (jakieś 1-2tygodnie do wylinki).
Nie powinien pukac ;) samce robia to po tym jak "raka pedipald" i narosle na goleniach dostana
czyli to ze samiczka tupie znaczy ze jest dorosla i gotowa , czy poprostu tupie bo lubi ?
czyli to ze samiczka tupie znaczy ze jest dorosla i gotowa , czy poprostu tupie bo lubi ?
Samiczki tupia zeby nawolywac samce.
Jak spotka partnera to daje mu znać że jest gotowa właśnie tupaniem.
hmm ale moja samiczka nie spotkala samca ;p a chodzi mi o to czy to jest jakas oznaka doroslosci ? ( tupanie )
Nie powinien pukac Wink samce robia to po tym jak "raka pedipald" i narosle na goleniach dostana
Masz racje Matusz, myślałem o tym ale nie widze innego źródła tych odgłosów niż cambri. A raczej nie ma takiej możliwości żebym pomylił się w ocenie jego płci, zresztą jak będzie okazja to zrobię mu zdjęcie i dam na forum. Co do narośli to wg. mojego stanu wiedzy psalmopoeusy nie mają haków na pierwszej parze odnóży krocznych
Nie powinien pukac Wink samce robia to po tym jak "raka pedipald" i narosle na goleniach dostana
Masz racje Matusz, myślałem o tym ale nie widze innego źródła tych odgłosów niż cambri. A raczej nie ma takiej możliwości żebym pomylił się w ocenie jego płci, zresztą jak będzie okazja to zrobię mu zdjęcie i dam na forum. Co do narośli to wg. mojego stanu wiedzy psalmopoeusy nie mają haków na pierwszej parze odnóży krocznych
Pisalem ogolnikowo o samcach ;) to po pierwsze. Poza tym to tupanie moze miec zupelnie inne podloze niz nawolywanie samca/samicy.
Jednak ma haki :), ale małe i przy silnym owłosieniu nie widać ich. Co do tupania to skłaniałbym się ku nawoływaniu partnera/partnerki.
@ Esceka :
Nie będzie niedługo linieć ta samiczka ? Może miałaby ochotę na bara-bara za jakiś % kokonu ? :wink:
gdybym wiedzial ze jest dorosla to napewno chcialbym rozmnozyc , ale wlasnie tego nie wiem ;p chcialem czekac gdzies do L12 , ale jak ona chce szybciej to moge jej pomoc xD dlatego sie pytam na forum ;p ale konkretnej odpowiedzi dalej nie dostalem ;p
Być może jest dojrzała, moja samica miała przed kopulacją 5 cm ciała i od 8 listopada jest zapłodniona. Jak dawno Twoja liniała?
vBulletin - Arachnea.org