PDA

Pokaż pełną wersję : [H.gigas]- kopulacje

Adams
17-06-2007, 14:59
Witam sprawa wyglada tak w piatek wrzuciłem dorosłej samicy H.gigas karaczana ale go nie zjadła (moze nie była głodna) i w sobote wrzuciłem jej dojrzalego samca. Wszedzie pisza ,że rozmnazanie tego gatunku nie jest proste itp, ale dalej samca wrzuciałem do samicy koło 17 na poczatku zaloty ale nic sie nie działo . Wyjechałem do kina o 18 i po powrocie o 24 widze ,ze samiec nadal zyje, dzis rano budze sie koło 10 i widze jak oby dwa pajaki jedza razem karaczana :shock: co o tym sadzicie czy mogło dojsc do kopulacji :?: czy zostawic samca :?:

North
17-06-2007, 22:31
Mogłoby dojść. Trzeba było pilnować :P . Jeżeli samiec nie będzie Ci dłużej potrzebny to zostaw go u tej samicy.

kimi
17-06-2007, 23:16
Jeżeli samiec nie będzie Ci dłużej potrzebny to zostaw go u tej samicy.

Czy to ma znaczyć, że ona mu coś zrobi? Pytam z ciekawości

Yvaine
17-06-2007, 23:19
Jest spora szansa że go zje. Zwykle robią to od razu po kopulacji a nawet przed jak nikt jej nie nakarmi :D

kimi
17-06-2007, 23:23
oki, dzięki za odpowiedź. Gdzieś juz o tym słyszałem, ale wtedy to nie było o ptasznikach a innych pajakach. i tak człowiek stał się mądrzejszy o kolejną informacje :P to już rozumiem czemu zawsze pada temat karmienia samicy przed kopulacją. Biedne samce

Twardy
17-06-2007, 23:23
no po pewnym czasie może go dziabnąć

jednakże gigasy bardzo dobrze nadają się do hodowania w grupach, więc jest pewna szansa że trochę z nim może posiedzieć

kimi
17-06-2007, 23:30
a tak przy okazji dorosłych samców, to dlaczego zawsze w opisach podaje sie wiek jedynie po ostatniej wylince. Ja chciałbym tak orientacyjnie wiedziec ile mój ewentualny samiec pozyje ogólnie. Znalazłem gdzieś taką informacje przy versicolor (podają wiek o połowe krótszy od samicy, czyli 3 lata) a jak to jest z B angustum i smithi

Adams
18-06-2007, 22:46
patrze do terra i samiec nadal zyje :D mam nadzieje ,że były jakies kopulacje :D