PDA

Pokaż pełną wersję : [P. irminia & P.cambridgei] rozmnażanie

ryba
18-06-2007, 01:30
Witam, mam dwa pytania :-)
1. Po, której wylince można dopuścić samicę irmini do samca?
2. Czy jest możliwa kopulacja P. irmini z P.cambridgei?

//Nazwy gatunkowe piszemy mala litera - Lee

Bujaq
18-06-2007, 01:34
no po L1 można ... napewno ktoś kogoś zje :P a tak serio to raczej po osiągnięciu dojżałości .. czyli <10 wylinki ( niech mnie ktos poprawi jak się myle)

L i z a k .
18-06-2007, 01:38
2. Czy jest możliwa kopulacja P. irmini z P.cambridgei?
mam nadzieję, że nie chcesz ich dopuszczać

Lee
18-06-2007, 01:41
dla dobra czystosci gatunkow - nie, niemozliwa :evil:

Davidoff
18-06-2007, 01:57
1. Jak dojrzeje płciowo
2. Tak, jest możliwa

ryba
18-06-2007, 02:02
Tylko własnie, która wylinka jest u irmini tą co już jest dojrzała?

Lee
18-06-2007, 02:04
Ilosc wylinek nie swiadczy o dojrzalosci ptasznika a dlugosc ciala.

ryba
18-06-2007, 02:05
L i z a k . a dlaczego to masz nadzieję, że nie mam zamiaru ich dopuszczać? czy to coś złego?

ryba
18-06-2007, 02:07
w takim razie jaka powinna być długość ciała?

budruC
18-06-2007, 02:14
czy to coś złego?

Tak jest to coś złego.

ryba
18-06-2007, 02:21
czy to coś złego?

Tak jest to coś złego.

Mianowicie co?

budruC
18-06-2007, 02:36
Hybrydy są słabe i bezpłodne. Po za tym jakbyś rozmnożył, to zapewne chciałbyś je sprzedać. I co, będziesz ludziom wciskał hybrydki jako P. irminia? Po paru wylinkach widać, że pająk jest hybrydą. No i wtedy będziesz miał problem. Cięzko kupić samca dla irminki? Groszowa sprawa...

ryba
18-06-2007, 02:47
Nie jak bym rozmnożył owszem chciałbym pewnie część sprzedać, ale nie jako irminia tylko jako hybrydy irmini z cambridgei... Ale w sumie uświadomiłeś mnie, że lepiej kupić samca dla irmini i zrobić normalną kopulację.
Więc ponawiam pytanie z irminią i jej dojrzałością, ile powinna mieć centymetrów długości, lub która powinna być to wylinka?

Pozdrawiam

Michallewczuk1
18-06-2007, 02:52
P.irminia jest jednym z tych gatunków które szybko dojrzewają płciowo i często "L9/10" składają spore kokony. Jak ma 4 cm DC to spokojnie możesz dopuszczać.

Zastanów się nad tym co napisałeś. Długość ciała gówno znaczy ! Liczy się to czy spermateka jest odpowiednio rozwinięta. DC czy wylinki pomagają tylko w przybliżeniu określić zdolność samicy do kopulacji.

Bujaq
18-06-2007, 02:54
Co do słabości hybryd się zgadzam ... ale natura kiedyś tam w deszczowych lasach zrobi swoje ... i będziemy miec nowe gatunki które się z czasem oddzielą(ewolułują) od swoich "pierwotnych" gatunków

ryba
18-06-2007, 03:04
A jeszcze jedno DC to długość karapaksu razem z odwłokiem ? :-)
//Proszę pisać w jedym poście - Szopek

I jeśli tak to kiedy mam mierzyć pająka jak będzie po wylince czy jak już pająk będzie najedzony?

Michallewczuk1
18-06-2007, 03:13
A jeszcze jedno DC to długość karapaksu razem z odwłokiem ? :-)
Tak. DC też tak do końca nie jest miarodajne bo wielkość odwłoka się zmienia i różnice mogą być znaczne. Ja mierze zawsze przyjmując że pająk ma "normalną linie" tzn nie jest nienajedzony ale i nie napchany.

Lee
18-06-2007, 11:11
Jak ma 4 cm DC to spokojnie możesz dopuszczać.

Długość ciała gówno znaczy !

Zastanow sie nad tym co napisales.

Twardy
18-06-2007, 15:28
Pierwsze słyszę że DC "gówno znaczy"
każdy dopuszcza na tej podstawie i okazuje się, że to się sprawdza

co do hybryd, to chciałbym się dowiedzieć czemu niby są słabsze (i pod jakim względem) i jakiś mały dowodzik na bezpłodność- bo w to wątpię

Yedaai
18-06-2007, 15:37

Zastanów się nad tym co napisałeś. Długość ciała gówno znaczy ! Liczy się to czy spermateka jest odpowiednio rozwinięta. DC czy wylinki pomagają tylko w przybliżeniu określić zdolność samicy do kopulacji.
Racja, wyznacznikiem dojrzałości płciowej pająka jest rozwinięcie spermateki, jednak, jako że pewnie około 90% z nas nie jest określić dojrzałości pająka patrząc tylko na spermatekę, dlatego przyjete jest ogólnie , że pająk o określonej długości ciała jest zdolny do kopulacji. Nie daje to 100% pewności że do kopulacji dojdzie (jak wspomniano pająk może mieć wypchany odwłok). O ile podawanie ilości wylinek jako wyznacznika czy pająk jest zdolny do rozrodu jest imo chorym wymysłem polskiej terrarystyki, o tyle podawanie DC pająka jakiś tam sens ma.

Krzyżaku
18-06-2007, 20:26
Co do słabości hybryd się zgadzam ... ale natura kiedyś tam w deszczowych lasach zrobi swoje ... i będziemy miec nowe gatunki które się z czasem oddzielą(ewolułumą) od swoich "pierwotnych" gatunków

Hybrydy nie są w cale słabe... jajk wytłumaczysz że w Rosji nie można (czyt. jest to prawie nie możliwe) kupić czystego vagansa? Hybrydy są tak samo silne genetycznie jak inne "czyste" pająki.

Co do hybryd w naturze... owszem zdarzają się. Jednak mało prawdopodobne jest to że utworzą nowy gat. Na powstawanie gatunków ma wpływ wieleeeeee rzeczy :)

(ewolułumą)
I tak "ewolułumą" pojęcia! :lol:

Co do tematu...
Przy podajże 5cm DC (choć pewien nie jestem) a wylinka L9-L11.

Krzyżowanie gatunków jest możliwe, ale nie potrzebne i złe :)

ryba
18-06-2007, 22:51
W takim razie jeśli moja irminia jest po L9 lub L10 i ma około 6 cm DC to mogę jej już samca dokupić i coś powinno już z tego wyjść? Czy lepiej odczekać jeszcze jedną wylinkę? :-)

budruC
19-06-2007, 01:21
Powinno wyjść, tylko jeżeli dawno miała wylinkę to lepiej poczekaj na następną. Gdyby wyliniała nie składając kokonu, to będziesz musiał ją ponownie dopuszczać, a nie wiadomo czy samczyk do tego dożyje.