Pokaż pełną wersję : [H.lividum i E.murinus] - opinie i doświadczenia
Hidenburg
02-02-2007, 18:34
Od jakiegoś czasu myślę o zakupie któregoś z tych pająków.
Mam pewne wątpliwości co do tego którego wybrać, więc chciałbym poznać waszę opinię na temat tych gatunków. Jak jest z agresywnością, z szybkością oraz na co szczególnie zwracać uwagę podczas hodowli.
Ewentualnie jakiego innego podziemnego byście polecali na pierwszego.
Wiem że lividum może się nie nadawać na pierwszego (i raczej się nie nadaje), ale bardzo mi się on podoba.
mam oba pajączki i dobrze wybrałeś ;)
oba są bardzo ciekawe jednak umnie z przewagą e.murinusa
murinek jest bardziej aktywny, pieklielnie szybki, częściej go widać i jest naprawdę sliczny
lividke troszke żadziej widze i dość żadko linieje przynajmniej umnie, ale to prawda - jest piękna ;)
ktoś kiedyś powiedział mądre zdanie:
"nie wiesz którego kupić kup oba" ;)
Posiadam lividkę L3\L4 i musze powiedzieć że jak narazie jest to bardzo płochliwy pajaczek który przy każdej manipulacji chowa się głęboko do tunelu. Mogę ja obserwować cały czas gdyż tunel ma wykopany przy ściance pojemnika. Na pewno z wiekiem zrobi się odważniejsza. Jak narazie swoją szybkość pokazała tylko raz, podczas przekładania jej w wannie, aczkolwiek wydała mi się wolniejsza od p.murinusa o podobnej wielkości. Polecam bo bardzo ładny i ciekawy pajak jednak tylko dla cierpliwych. :)
damian7777
02-02-2007, 20:46
h. lividum <przy najmniej mojego znajomego> linieje dosc czesto, i jest ponadprzecietnie nerwowa samiczka (juz nie wiadomo ktora to wylinka czy l11,12 czy 13 ;] ) nawet jak na ten gatunek....
pieknie ubarwiony, na ruch kolo gniazda reaguje blyskawicznym atakiem, moga byc problemy z wymiana podloa, gdyz jest bardzo szybki i moze sprawic niespodzianke nagle wspinajac sie po druciku, ktorym sie go wywabia z gniazda, aby np. posprzatac w terra...
vBulletin - Arachnea.org