Pokaż pełną wersję : [problem] wylatuję do Tunezji
Witam.Mam pytanie lacę w lipcu do Tunezji na 7dni i jak bym kupił ptasznika/i to mógłbym je przewieść(samolotem)do Polski?Lecę z rodziną i nie wiem czy mogę mieć za to lipe,że kupiłem ptaszniki i przewieść chcę samolotem.Jak ktoś wie czy można to proszę napisać.Dzięki i pozdro :wink:
Kiss-of-Death
28-06-2007, 16:49
Jak dobrze pochowasz to nie bedzie problemu :)
czyli jest to nielegalne ?? nawet gatunki które nie są objęte CITES ??
Blackmane
14-07-2007, 13:06
Niestety raczej nie przewieziesz. Na karcie rejestracji zwierząt egzotycznych istnieje punkt w którym zawierasz informacje czy jest to zwierze do hodowli stałej, czy przechowania tymczasowego (nie pamiętam obecnie który to punkt, nie mam dokumentów pod ręką). Oznacza to że tymczasowe przetrzymywanie zwierząt egzotycznych (również za granicą naszego kraju) musi być zatwierdzone w odpowiednim organie samorządowym. Sęk w tym, że w przypadku zarejestrowanych zwierząt musisz najpierw w Polsce określić czas wyjazdu, a także w kraju do którego wyjeżdżasz ubiegać się o możliwość przetrzymywania zwierzaka na ich terenie. Tak jest w przypadku wielu zwierzaków, węże, aligatory i inne. Ptaszniki jednak rzadko kiedy są rejestrowane i tak naprawdę nikt nie bawi się w takie czasochłonne procedury wywozowe. Wszystko zatem zależy od twojego "widzimisię" i od rzetelności celników.
a mogel mieć jakieś problemy związane z wywozem ptaszorów ?? (lub ewentualnie jakiegoś węża czy jaszczurki :D) czy tylko mi to wezmą bez większych konsekwencji ...
vBulletin - Arachnea.org