PDA

Pokaż pełną wersję : [rozmnażanie]

LodoowA
30-06-2007, 14:10
Kiedyś mi się obiło o uszy że pająki z jednego kokonu nie mogą się rozmnożyć, ponieważ (już nie pamiętam dokładnie) samiec albo samica dojrzewa wcześniej. Jest to pewien sposób matki natury aby zapobiec mieszaniu się genów. Czy to prawda? Jeśli tak to kto dojrzewa wcześniej?

Sad_Mad
30-06-2007, 14:45
Prawda. W tych samych warunkach samiec dojrzeje wczesniej.

Ale ludziska maja sposoby na to- trzymanie samcow w gorszych, a samic w lepszych warunkach. (nie wiem jak jest z mieszaniem pajaczkow z jednego kokonu, kiedys byla na ten temat dyskusja...)

Tus
30-06-2007, 14:48
Gdzieś na tym forum przeczytałem kiedyś że po 6 takich dopuszczeniach tzn na schemacie: samica + samiec z jednego kokonu = młode i znowu te młode dorastają, znowu znajdujemy samca i samice z tych młodych i dopuszczamy itd. to podobno jakoś po 6 czy 7 takich sytuacjach młode z kolejnego kokonu są niepłodne. Mam rację? Jeżeli nie proszę, poprawcie mnie.

kimi
30-06-2007, 16:28
Kiedyś mi się obiło o uszy że pająki z jednego kokonu nie mogą się rozmnożyć, ponieważ (już nie pamiętam dokładnie) samiec albo samica dojrzewa wcześniej. Jest to pewien sposób matki natury aby zapobiec mieszaniu się genów.

To była odpowiedź na zadane przeze mnie pytanie. Jednak nie podoba mi sie ona do końca, bo samiec żyje powiedzmy np. 3 lata. Czy przypadkiem samica po 3 latach nie jest na tyle dorosła by dopuścić do niej samca? No oczywiście zawsze będą przypadki, że np. samiec szybciej dojrzeje, samica wolniej, ale ogólnie chyba jest taka możliwość.

Zawau
30-06-2007, 17:30
No po 3 latach z tego co się orientują już niektóre samice niektórych gatunków są dorosłe, jednak chodzi zawsze o to by nie doszło do chowu wsobnego, wiec dlatego samica ze starszego kokonu powinna znaleźć samca z młodszego kokonu, o to chodzi z tymi dlugosciami zycia :wink: