Pokaż pełną wersję : [polowanie ptaszników]
Witam!
Czy istnieje jakiś opis całego zdarzenia jakim jest polowanie? chodzi tu zarówno o opis w jaki sposób pająki ustalają położenie ofiary oraz o opis samego ataku i wytłumaczenie kilku zachowań, np. "podkulania" odnuży z ofiarą po ataku i wycofywanie się do tyłu. Ogólnie wszystko związane z polowaniem ptaszników. Prosiłbym o jakieś ciekawe artykuły bo naprawde nic nie moge znaleźć co nadawałoby się do przeczytania....
Nie chce mi się szukać żadnego artu, ale jak dla mnie to sprawa jest prosta:
1.Ptasznik lokalizuje ofiarę za pomocą sieci,która wcześniej pozostawił na podłożu.Ruch sieci podrażnia włoski na jego nogach co daje mu znak, o położeniu poruszającego się owada(lub innej ofiary).
2.Jeżeli uzna, że drgania mają odpowiednią moc(czyli są wywoływane przez ofiarę o odpowiedniej dla pająka wielkości) to ją atakuje.Odnóży (z tego co zaobserwowałem na swoich pająkach) używają one do przyciągnięcia ofiary wprost pod swoje helicery.Czasem gdy już przetrzymują w szczekoczułkach ofiarę, odchylają nogi, moim zdaniem po to by nie zostały one uszkodzone przez broniącą się ostatkiem sił ofiarę.
L i z a k .
04-07-2007, 22:00
Ruch sieci podrażnia włoski na jego nogach taa :roll:
Blackmane
04-07-2007, 22:14
Ptaszniki nie wykonują "sieci", robią pajęczynę. Drgania wychwytują za pomocą włosków z podłoża i powietrza. Zachęcam do przeczytania o percepcji - odnośnik znajduje się w podklejonym temacie KOMPENDIUM HODOWCY.
Akurat włoski nie są przeznaczone do wyczuwania drgań podłoża[czy też sieci],a m.in. powietrza [te na nogach]. Pajęczyna [w formie pojedynczych nitek rozpuszczonych po podłożu] pełni funkcję swoistej mapy dla pająka, porusza sie on w jej poblizu wiedząc ze jest na swoim terenie. u naziemnych rzadko ona pełni funkcje taką jak np u krzyżaków, które kierują sięwłasnie drganiami pajęczyny przy atakowaniu ofiary.
PS:Lizak, napisałabyś coś więcej skoro wiesz lepiej, a nie ograniczasz sie do sarkazmu :P.
L i z a k .
04-07-2007, 22:24
przecież to jest na forum w dziesiątkach egzemplarzy, wystarczy chcieć i można się dużo dowiedzieć :) samodzielność nie boli
Ptaszniki nie wykonują "sieci", robią pajęczynę.
Ja wiele razy słyszałem jak ludzie używali zamiennie słów "sieć" i "pajęczyna".Napisałem jak napisałem bo dla mnie nie ma to żadnego znaczenia.
Blackmane
04-07-2007, 22:36
Prawie wszystko ładnie, ale kiedy pająk znajduje się na terenie nie objętym pajęczyną (np nowe terrarium) to mechanizm łowiecki nie ulega zmianie :) Tak naprawdę czułości pedipalpów nie badał nikt więc jednoznacznie nie można powiedzieć w jakim stopniu pajęczyna jest wyczuwana :) W tym względzie masa osób z forum posługuje się domysłami, a nie wiedzą sprawdzona, a szkoda.
Tak, wiem, że pająk bez pajęczyny [a piszemy zamiennie "sieć", bo to 'prostsze' słowo :wink: ] poluje w ten sam sposób. Drgania pająki wyczuwają zarówno z podłoża i powietrza [tak jak napisałeś] samym ciałem, nie tylko włoskami. w ten sam sposób my wyczuwamy, że coś ciężkiego obok nas upadnie.
Co do wiedzy i domysłów, to troche uogólniłeś, bo faktycznie nie wszystko wyczytujemy z fachowych źródeł, części się domyśla na podstawie logicznego myślenia.. inteligencja syntetyczna :wink:
Wyszło, że nei wiem więcej niż napisałem że nie wiem :D Dzieki za odpowiedz wszystkim.
Temat do zamknięcia !
Blackmane
05-07-2007, 00:28
Kompendium hodowcy - percepcja, jad, ugryzienie i będziesz miał mniej więcej obraz.
vBulletin - Arachnea.org