PDA

Pokaż pełną wersję : [Rozmnażanie] Pytanie

b3n3x
03-02-2007, 18:56
Mam takie pytanie czy można krzyżować ze sobą osobniki z tego samego kokonu. Jakie mogą być tego komplikacje czy jednak nic się nie dzieje.
Proszę odpowiedz na ten temat.

Pozdrawiam.

Michallewczuk
03-02-2007, 19:05
Nie. Po pierwsze samce dojrzewają szybciej niż samice (naturalne zabezpieczenie przed chowem wsobnym). Nawet jak już się uda dotrzymać samca to mogę nie chcieć kopulować. Jak już by coś wyszło to takie osobniki są słabe genetycznie i wiele dobrego by z nich nie wyszło.

kruszon_01
03-02-2007, 19:13
Michallewczuk Niestety musze Cię zmartwić, taka para jest bardzo możliwa, ostatnio kolega mi mówił, że robili eksperyment z kędziorami we trzech 3-mali po chyba 4 kędziory w różnych warunkach i rożną ilością pokarmu, gdy kędziory hodowcy który 3-mał ptasznik w dobrych warunkach i z dużą ilością pokarmu były L8 to innych hodowców były zaledwie L4 i to bardzo małe jak na L4 więc skompletowanie takiej pary nie było by trudne. Ja uważam że nie osłabiło by to i nie wpłynęło by na geny potomstwa. Jednak to jest tylko moje zdanie.

b3n3x
03-02-2007, 20:11
Właśnie ten chów wsobny działa różnie i jest też różnie wykorzystywany, np: wiem że taki chów może doprowadzić do ukazania się genów recesywnych o ile taki gatunek posiadał, ale też słyszałem że jest on wykorzystywany np przy hodowli psów do zachowania czystości rasy. I mam pytanie jak to się tyczy ptaszników czy jeśli już by doszło do kopulacji osobników z tego samego kokonu to czy mogą ukazać sie geny recesywne czy poprostu zostanie zachowana czystość gatunku??

Duo
04-02-2007, 00:51
Powiem tak, jesli ktos chce rozmazac pajakito na samca zawsze sobeimzoe pozwolic bo to wydatek maz 100zl bo chyab nikt nie rozmaza Poe. Metalici(cena samca ok 2500 zl) wiec po co wogule krzyzowac :roll: Dobrym przykladem, ze osobniki beda slabsze genetycznie jest to, że jelsi hoduje si ekarmowke np maczniki tojesli nie dam nowych osobnikow do hodowli a dorosle beda sie krzyzowac meidzy soba to z kazdym pokoleniem jest ich mniej i dorosle s amniejsze albo szybciej zdychaja, to samo jest na przykladzie swierszczy itp, wiec nie polecam krzyzowac rodzenstwa :wink: