PDA

Pokaż pełną wersję : [P.Chordatus] Hodowla grupowa

Booster
03-02-2007, 19:21
Witam. Mam 2 sztuki tego pajaki L1. Przyszly do mnie w 1 kliszowcce i tak przez mysl mi przeszlo zeby je razem trzymac, lecz nie wiem czy dobry pomysl. Jakby ktos mogl to niech sie wypowie, chodzi mi o hodowce ktory juz hodowal pterinochilusy razem. Nie interesuja mnie informacje na temat wielkosci pojemnika itp...

Jimi Hendrix
03-02-2007, 19:38
Moim zdaniem lepiej by bylo trzymac je w osobnych pojemnikach. Zawsze jest jeden slabszy osobnik od drugiego i moze go zatakowac.
Chyba ze te gatunki moga zyc w jednym pojemniku razem. Trzeba poszukac.

Jimi Hendrix
03-02-2007, 19:42
Prosze ty jest napisane ze trzreba hodowac osobno.

http://www.terrarystyka.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=713&Itemid=85

marcin2806
03-02-2007, 20:07
Pteronochilusy mozna trzymac razem, w tym gatunku nie wystepuje kanibalizm.Porozmawiaj lepiej z osobami,ktore trzymale je razem

Yedaai
03-02-2007, 20:12
Kanibalizm może wystąpić u KAŻDEGO gatunku ptasznika. Słyszałem o kilku osobach które trzymały pterinochilusy razem przez dłuższy czas i nic się nie działo ale generalnie nie polecam eksperymentować jesli zależy nam na pająkach.

Kamil D
03-02-2007, 20:21
Ja bym jednak hodował je razem.
Jezeli jedzenia bedzie duzo...i pojemnik tez.To mysle ze nic nic nie powinno sie dziać:)
Jednak kanibalizm moze wystąpic w kazdym gatunku:)

(barszczu)
03-02-2007, 20:49
Pteronochilusy mozna trzymac razem, w tym gatunku nie wystepuje kanibalizm.

u każdego gatunku występuje kanibalizm. Jednak u pterinohilusów jest mniejszy poziom kanibalizmu niz np: brachypelm

jeśli zapewnisz im odpowiednio dużo przestrzeni , pożywienia , kryjówek to szybko sie nie powinny zjeść. Ale odradzam trzymania razem, szkoda pająków

Anarchy
03-02-2007, 21:44
Trzymaj osobno. Bo możesz stracić jednego oczywiście, jeśli zapewnisz dobre warunki to raczej nie powinien wystąpić, ale jest spora możliwość lepiej dmuchać na zimne.

facehugger
03-02-2007, 21:49
nie kierował bym sie tym co pisze na terrarystyka.pl bo tam na przykład pisze zeby poe raglis osobno trzymać...ża są agresywne wobec siebie a znam ludzi co je razem trzymali i nic takiego nie było...

gaM44
03-02-2007, 22:17
Na NGC leciał program w którym jakiś biolog-podróżnik poszukiwał w lasach tropikalnych różnych jadowitych stworzeń. I jakie było zdziwieni wszystkich (nawet jego) gdy w jednej z nor odkrył kryjówkę ptasznika (bodajże blondi-ale ręki nie dam sobie uciąć) no i wyjął z plecaka ręcznej roboty kamerę i wjechał nią do nory a tam ponad 10 pająków wielkości ok. L6-L7 a w samym końcu nory piękna i olbrzymia mama :) Kamerka została troszkę uszkodzona przy kontakcie z mamą ale w końcu udało się ją wybawić przed norę i była całkiem sporych rozmiarów.
Świadczy to o tym, że w naturze też pająki mogą żyć razem ale podejrzewam że w tym przypadku musiało być sporo pokarmu bo żaden z pająków nie wyglądał na głodnego.
Jednak mimo wszystko ja bym nie testował takiego stylu życia ze swoimi pająkami ze względu za to że nie wiesz jak mają one charakter i może się to źle skończyć dla jednego z nich.

A tak swoją drogą ciekawe co się srało z resztą kokonu w tym gnieździe z programu podejrzewam że wszystkie na pewno nie poszły w swoją drogę i nie założyły swojego domku :)

Sad_Mad
03-02-2007, 22:30
Zalozenie hodowli grupowej jest takim moim malym marzeniem... Moze kiedys...

Tak wiec na Twoim miejscu bym sprobowal.

Booster
03-02-2007, 23:26
Chyba jednak sie skusze :) ale nie teraz bo w czwartek prawdopodobnie wyjade w gory (yeaaaahhhhhhhh!) wiec po powrocie je zlacze :) Jezeli tak sie stanie to zaloze dziennik z tej hodowli.

Yedaai
04-02-2007, 10:51
Na NGC leciał program w którym jakiś biolog-podróżnik poszukiwał w lasach tropikalnych różnych jadowitych stworzeń. I jakie było zdziwieni wszystkich (nawet jego) gdy w jednej z nor odkrył kryjówke ptasznika (bodajże blondi-ale ręki nie dam sobie uciąć) no i wyjął z plecaka ręcznej roboty kamerę i wjechał nią do nory a tam ponad 10 pająków wielkości ok. L6-L7 a w samym końcu nory piękna i olbrzymia mama :)
Nie wiem czy myslę o tym samym programie ale te pająki to były maluchy L1-L2 które niedawno co z kokonu wyszły.

Saciek
04-02-2007, 12:09
Nie wiem czy myslę o tym samym programie ale te pająki to były maluchy L1-L2 które niedawno co z kokonu wyszły.[/quote] masz racje te pajaczki były po kokonie świerzo.Ale ja też slyszałem że te pajaczki można trzymać razem ja bym spróbowal na twoim miejscu

wymiot
04-02-2007, 13:03
nie kierował bym sie tym co pisze na terrarystyka.pl bo tam na przykład pisze zeby poe raglis osobno trzymać...ża są agresywne wobec siebie a znam ludzi co je razem trzymali i nic takiego nie było...

:D siema :P

Ale ja też slyszałem że te pajaczki można trzymać razem

No cóż nawet było na starym forum zdjęcie 4rech murinów razem. Ale to tylko L2/3 były więc pewien nie jestem czy to można nazwać hodowlą czy odchowaniem po kokonie... Ja to powiem tak "wszystkie ptaszniki można trzymaćrazem... tylko nikt nie wie jak długo"

Kaligula
04-02-2007, 20:25
Nigdy nie ma pewnosci jesli chodzi o hodowle grupowa, a przykladem tego jest, ze wlasnie wczoraj moja "hodowla grupowa" zmniejszyla sie z trzech do dwoch osobnikow. Trzymalem 3 H. incei razem, byly regularnie karmione, powierzchnia pojemnika byla odpowiednia, lecz jednak jeden ze skromnego stadka zostal "pozarty" :?