Pokaż pełną wersję : [P.Chordatus] Hodowla grupowa
Witam. Mam 2 sztuki tego pajaki L1. Przyszly do mnie w 1 kliszowcce i tak przez mysl mi przeszlo zeby je razem trzymac, lecz nie wiem czy dobry pomysl. Jakby ktos mogl to niech sie wypowie, chodzi mi o hodowce ktory juz hodowal pterinochilusy razem. Nie interesuja mnie informacje na temat wielkosci pojemnika itp...
Jimi Hendrix
03-02-2007, 19:38
Moim zdaniem lepiej by bylo trzymac je w osobnych pojemnikach. Zawsze jest jeden slabszy osobnik od drugiego i moze go zatakowac.
Chyba ze te gatunki moga zyc w jednym pojemniku razem. Trzeba poszukac.
Jimi Hendrix
03-02-2007, 19:42
Prosze ty jest napisane ze trzreba hodowac osobno.
http://www.terrarystyka.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=713&Itemid=85
marcin2806
03-02-2007, 20:07
Pteronochilusy mozna trzymac razem, w tym gatunku nie wystepuje kanibalizm.Porozmawiaj lepiej z osobami,ktore trzymale je razem
Kanibalizm może wystąpić u KAŻDEGO gatunku ptasznika. Słyszałem o kilku osobach które trzymały pterinochilusy razem przez dłuższy czas i nic się nie działo ale generalnie nie polecam eksperymentować jesli zależy nam na pająkach.
Ja bym jednak hodował je razem.
Jezeli jedzenia bedzie duzo...i pojemnik tez.To mysle ze nic nic nie powinno sie dziać:)
Jednak kanibalizm moze wystąpic w kazdym gatunku:)
(barszczu)
03-02-2007, 20:49
Pteronochilusy mozna trzymac razem, w tym gatunku nie wystepuje kanibalizm.
u każdego gatunku występuje kanibalizm. Jednak u pterinohilusów jest mniejszy poziom kanibalizmu niz np: brachypelm
jeśli zapewnisz im odpowiednio dużo przestrzeni , pożywienia , kryjówek to szybko sie nie powinny zjeść. Ale odradzam trzymania razem, szkoda pająków
Trzymaj osobno. Bo możesz stracić jednego oczywiście, jeśli zapewnisz dobre warunki to raczej nie powinien wystąpić, ale jest spora możliwość lepiej dmuchać na zimne.
facehugger
03-02-2007, 21:49
nie kierował bym sie tym co pisze na terrarystyka.pl bo tam na przykład pisze zeby poe raglis osobno trzymać...ża są agresywne wobec siebie a znam ludzi co je razem trzymali i nic takiego nie było...
Na NGC leciał program w którym jakiś biolog-podróżnik poszukiwał w lasach tropikalnych różnych jadowitych stworzeń. I jakie było zdziwieni wszystkich (nawet jego) gdy w jednej z nor odkrył kryjówkę ptasznika (bodajże blondi-ale ręki nie dam sobie uciąć) no i wyjął z plecaka ręcznej roboty kamerę i wjechał nią do nory a tam ponad 10 pająków wielkości ok. L6-L7 a w samym końcu nory piękna i olbrzymia mama :) Kamerka została troszkę uszkodzona przy kontakcie z mamą ale w końcu udało się ją wybawić przed norę i była całkiem sporych rozmiarów.
Świadczy to o tym, że w naturze też pająki mogą żyć razem ale podejrzewam że w tym przypadku musiało być sporo pokarmu bo żaden z pająków nie wyglądał na głodnego.
Jednak mimo wszystko ja bym nie testował takiego stylu życia ze swoimi pająkami ze względu za to że nie wiesz jak mają one charakter i może się to źle skończyć dla jednego z nich.
A tak swoją drogą ciekawe co się srało z resztą kokonu w tym gnieździe z programu podejrzewam że wszystkie na pewno nie poszły w swoją drogę i nie założyły swojego domku :)
Zalozenie hodowli grupowej jest takim moim malym marzeniem... Moze kiedys...
Tak wiec na Twoim miejscu bym sprobowal.
Chyba jednak sie skusze :) ale nie teraz bo w czwartek prawdopodobnie wyjade w gory (yeaaaahhhhhhhh!) wiec po powrocie je zlacze :) Jezeli tak sie stanie to zaloze dziennik z tej hodowli.
Na NGC leciał program w którym jakiś biolog-podróżnik poszukiwał w lasach tropikalnych różnych jadowitych stworzeń. I jakie było zdziwieni wszystkich (nawet jego) gdy w jednej z nor odkrył kryjówke ptasznika (bodajże blondi-ale ręki nie dam sobie uciąć) no i wyjął z plecaka ręcznej roboty kamerę i wjechał nią do nory a tam ponad 10 pająków wielkości ok. L6-L7 a w samym końcu nory piękna i olbrzymia mama :)
Nie wiem czy myslę o tym samym programie ale te pająki to były maluchy L1-L2 które niedawno co z kokonu wyszły.
Nie wiem czy myslę o tym samym programie ale te pająki to były maluchy L1-L2 które niedawno co z kokonu wyszły.[/quote] masz racje te pajaczki były po kokonie świerzo.Ale ja też slyszałem że te pajaczki można trzymać razem ja bym spróbowal na twoim miejscu
nie kierował bym sie tym co pisze na terrarystyka.pl bo tam na przykład pisze zeby poe raglis osobno trzymać...ża są agresywne wobec siebie a znam ludzi co je razem trzymali i nic takiego nie było...
:D siema :P
Ale ja też slyszałem że te pajaczki można trzymać razem
No cóż nawet było na starym forum zdjęcie 4rech murinów razem. Ale to tylko L2/3 były więc pewien nie jestem czy to można nazwać hodowlą czy odchowaniem po kokonie... Ja to powiem tak "wszystkie ptaszniki można trzymaćrazem... tylko nikt nie wie jak długo"
Kaligula
04-02-2007, 20:25
Nigdy nie ma pewnosci jesli chodzi o hodowle grupowa, a przykladem tego jest, ze wlasnie wczoraj moja "hodowla grupowa" zmniejszyla sie z trzech do dwoch osobnikow. Trzymalem 3 H. incei razem, byly regularnie karmione, powierzchnia pojemnika byla odpowiednia, lecz jednak jeden ze skromnego stadka zostal "pozarty" :?
vBulletin - Arachnea.org