PDA

Pokaż pełną wersję : [Przygotowanie ptasznika na wyjazd] - Jak to zrobić?

mpx
09-07-2007, 23:42
Są wakacje. Wielu hodowców wyjedzie wypocząć na kilka tygodni, pozostawiając swoich pupili w domu. Początkujący hodowcy na pewno zadają sobie pytanie, co będzie z ich ptasznikiem kiedy oni wyjadą. Dlatego napiszę, jak najlepiej przygotować pająka na naszą nieobecność.

1. Wilgotność

Przed wyjazdem należy dobrze zwilżyć podłoże, jednak tak, żeby nie zrobić błota. Pamiętajmy żeby dać jak najgrubszą warstwę torfu/włókna kokosowego. Jeśli nasz pająk jest dość duży powinniśmy wstawić mu miseczkę z wodą, jednak nie za głęboką, żeby pająk się nie utopił. Można także zmniejszyć wentylację, jeśli ta jest dość duża w naszym terrarium i przenieść pająki w jakieś ciemniejsze miejsce, dzięki temu odpowiednia wilgoć będzie się utrzymywała naprawdę długo.

2. Pokarm

Ptaszniki są zwierzętami bardzo wytrzymałymi, mogą wytrzymać bez jedzenia bardzo długo, nawet kilka miesięcy. Nie należy zostawiać jedzenia na zapas, bo pająk zostawi resztki, które mogą spleśnieć lub spowodować pojawienie się roztoczy. Najlepiej jest dobrze nakarmić ptasznika przed wyjazdem i nic mu potem nie zostawiać.

3. Temperatura

W wakacje temperatura jest dość duża więc nie należy się martwić, że pająk się zmrozi. Jednak jeśli nasz pupil jest wrażliwy na skoki temperatur warto się zaopatrzyć w kabel grzewczy i dobry termostat.

4.Bezpieczeństwo

Jeśli ktoś zajmuje się naszym domem w czasie naszej nieobecności należy go poinformować, że trzymamy takie zwierzaczki w naszym domu, żeby nie było tak, że ta osoba wyrzuci kliszówke z naszym podopiecznym, myśląc że to śmieć :P.

Tak przygotowany ptasznik powinien wytrzymać bez naszej opieki kilka tygodni. Jeśli jednak wyjeżdżamy na bardzo długi okres, najlepiej dać je komuś odpowiedzialnemu, żeby się nim zaopiekował i wytłumaczyć mu jak się dobrze ptasznikiem zaopiekować.

Pozdrawiam.

LIOTOL
10-07-2007, 14:25
dobrze ze zajoles sie napisaniem czegos takiego, gdyz zapotrzebowanie na ten art bylo doskonale widoczne
z mojej strony dodam tylko, ze do terrariow z ptasznikami o ktorych wilgotnosc bardzo sie obawiamy (np. zbliza sie wylinka) mozemy dolaczyc kroplowke, wezyk umieszczamy wewnatrz i regulujemy ``kapacz`` tak aby nie zalac bestyji.

Toosheeck
10-07-2007, 18:36
gdzie mozna dostac kroplówkę? przydałoby mi sie cos takiego do karaczanow

mpx
10-07-2007, 19:01
gdzie mozna dostac kroplówkę? przydałoby mi sie cos takiego do karaczanow

W aptece bez recepty, za grosze. ;)

Robsonn
16-07-2007, 12:42
A ja mam taki pomysł ze jak wyjade na 3 tygodnie to do brodzika w lazience napuszcze tak ze dwa cm. wody zatkam korkiem i terraria wsadze do brodzika a mniejsze pojemniki z pajączkami na półkach w łazience zamkne szczelnie lazienke i mysle ze wilgotnozc na dlugi czas bedzie ok. Mozna by tez napuscic do wanny wody polozyc jakies półki czy deseczki na wannie i zostawic tam pajaczki.

kokoskop
16-07-2007, 14:45
a njalepiej dać innemu hodowcy, np kumpel który też jest na tym forum dał mi swoje pająki na przechowanie na czas wakacji :D

speedo31
16-07-2007, 15:02
ja biore z soba do Włoch

SpAyDeR
16-07-2007, 15:59
no wkońcu sie doczekałem tego ostatnio wyjerzdzałem i potrzebowałem tego ale inni koledzy z forum pomogli dlatego i dziękuje ale dobrze że ktoś wkońcu zrobił takie coś :D

baniol
16-07-2007, 16:00
speedo31 biorąc ze sobą pająki możesz mniec problemy na granicy z celnikami i możesz zostac potraktowany jak przemytnik...

speedo31
16-07-2007, 16:16
speedo31 biorąc ze sobą pająki możesz mniec problemy na granicy z celnikami i możesz zostac potraktowany jak przemytnik...

Myślisz ze ja sie bede nimi chwalił? Mam cztery pajaki (w opisie)
Na cambridgei'ego i smithi'ego mam papiery

baniol
16-07-2007, 16:48
Papierami to się możesz powachlowac w upalniej Italii... schowaj je (pająki) wszystkie najlepiej jak tylko umiesz... ja bym Ci proponował lepiej je w Polsce zostawic, będzie lepiej dla nich i dla Ciebie... jak Cię dorwą z nimi możesz miec lipe....