PDA

Poka¿ pe³n± wersjê : [W³oski Parzace] - Jak to z nimi jest.

Blackmane
17-01-2007, 20:36
Mówi±c o mo¿liwych sposobach ataku/obrony przez paj±ka musimy wspomnieæ o w³osach parz±cych.
Zauwa¿ ¿e odw³ok paj±czka pokryty jest w³oskami. S± to bardzo ma³e, drobne i ca³kiem twarde w³oski, które mog± stanowiæ niesamowit± broñ przeciwko wszelkim natrêtom zak³ócaj±cym spokojne bytowanie naszego pupila.
Gdy dochodzi do sytuacji w której nasz paj±czek czuje siê zagro¿ony, b±d¼ jest zestresowany, bardzo szybkimi i energicznymi ruchami tylnych odnó¿y pociera odw³ok wyrzucaj±c tym samym w³oski parz±ce w kierunku przeciwnika. W³oski unoszone s± w powietrzu i nie lec± jak jakie¶ kolce, lecz tworz± jakby ledwo widoczn± mgie³kê, która osiada na ofierze. Jaki jest tego efekt?
Czy mia³e¶ kiedykolwiek do czynienia z dzik± ró¿±, z jej czerwonymi p±czkami? Zapewne widzia³e¶ je nieraz. To takie czerwone owalne oko³o 1cm, "owoce". Je¶li je przekroisz i natrzesz kogo¶, to przez parê godzin twoja ofiara bêdzie odczuwa³a bardzo nieprzyjemne swêdzenie. Tak jest z w³oskami parz±cymi.
W³oski wbijaj± siê w cia³o i powoduj± podra¿nienie skórne i swêdzenie. To jednak nie wszystko, im bardziej trzemy tym bardziej w³oski wbijaj± siê w cia³o i swêdzenie robi siê bardziej dokuczliwe. W dodatku takie objawy utrzymuj± siê nawet dwa dni, co mo¿e byæ naprawdê nieprzyjemne.
Bardzo wa¿ne jest aby w³osy parz±ce nie dosta³y siê do uk³adu oddechowego, tchawicy czy prze³yku. Mo¿e to spowodowaæ gro¼ny obrzêk, który mo¿e prowadziæ do uduszenia.
Ca³a masa paj±ków pos³uguje siê t± w³a¶nie broni±. Wol± "wyczesaæ siê" ni¿ atakowaæ k³ami jadowymi. Musisz jednak wiedzieæ, ¿e praktycznie wszystkie nadrzewne i podziemne ptaszniki, a tak¿e wszystkie ptaszniki starego ¶wiata nie wyczesuj± w³osków tylko albo uciekaj± albo atakuj± k³ami jadowymi.

WA¯NE
Czêsto zdarza siê, ¿e podczas odbioru ptasznika (droga pocztow±) i rozpakowywaniu go nie zdajemy sobie sprawy z tego, ¿e paj±czek zestresowany w podró¿y móg³ wyczesaæ w³oski. Oznacza to, ¿e w pojemniku mog± byæ w³osy parz±ce, na które trzeba uwa¿aæ. Czêsto bagatelizujemy problem i ³apiemy za miejsce, gdzie znajduj± siê niewidoczne niemal w³oski po czym przez wiele godzin dokuczaj± nam w/w objawy. Najgorszym przypadkiem mo¿e byæ wessanie w³osków do uk³adu oddechowego, mo¿e to prowadziæ w najgorszych przypadkach do obrzêku a nawet uduszenia.
Wa¿ne jest te¿ aby¶ nie prowokowa³ swego paj±czka by wyczesywa³ w³oski. W³osy wypadaj±, a paj±czek zostaje go³y. Pomimo, ¿e faktem jest i¿ w³oski znów pojawi± siê po wylince, jednak go³y ty³ek ptasznika nie dodaje mu uroku.

gerwazilla
20-01-2007, 04:10
Brdzo prosty sposób aby u¶mierzyc pieczenie i swêdzenie to umycie np. rêki w ciep³ej wodzie z myd³em szczoteczka, trzeba porz±dnie wyszczotkowac. W moim przypadku zawsze skutkuje i pieczenie prawie ca³kowicie przechodzi :wink:

pozdrawiam serdecznie :)

Blackmane
20-01-2007, 04:15
Faktycznie, tak to jest jak siê z rozpêdu pisze. Poprawione. Dziêki za cenn± uwagê o strasznym b³êdzie :)

Max116
23-02-2007, 18:11
no nareszcie!! takiego artyku³u szuka³em ju¿ pare dni :P i znalaz³em napisany oczywi¶cie dziêki Tobie Black :wink: gor±co pozdrawiam i dziêki za Twoj± cie¿k± pracê, która pomo¿e nam lepiej poznaæ nasze paj±czki 8)

mieczu
14-03-2007, 03:30
a ma ktos moze jakis filmik jak wyglada wyczesywanie u pajaczka bo jestem tego bardzo ciekaw. moj jest jeszcze za maly by sie czesac L4 wiec troszke jeszcze potrwa zanim bede mial "przyjemnosc" przekonac sie na wlasnej skorze :P

Nexus
14-03-2007, 04:08
Jak pajak wyczesuje wloski ?
Na przykladzie mojej geniculaty powiem tak, raz robiac porzadku w tera wystraszylem pajaka. Wbiegl do kryjowki wystawil odw³ok i pomachal tylnim odnu¿em po tylku. wygladalo to tak jak pies kiedy sie drapie :)

quikuu
13-05-2007, 16:01
''Mg³ê'' mówisz? hmm ale jak to dok³adnie wygl±da, te w³oski czasem nie spadaj± tylko na torf?

LIOTOL
13-05-2007, 17:38
jesli chodzi o wloski parzace - nigdy nie mialem z nimi problemu, polecam nakladac lateksowe rekawiczki - kosztuja 30/40 gr. sa w kazdej aptece i bardzo skutecznie chronia nas przed tego rodzaju niespodziankami

Twardy
13-05-2007, 18:12
rêkawiczki uwa¿am za zbyteczne, trzeba po prostu zachowaæ minimum bezpieczeñstwa i tak jak po ka¿dym kontakcie z jakimkolwiek zwierzêciem umyæ dok³adnie rêce. ¯eby w³oski dosta³y sie do uk³adu oddechowego to trzeba siê postaraæ, bo zasiêg w³osków to oko³o 15 cm.

Jimi Hendrix
13-05-2007, 18:51
Chce poruszyc jeszcze wazna zecz o ktoreje kolega Blackmane nie wspomnial, a mianowicie trzeba byc ostroznym przy manipulacji u zywego pajaczka jak i podczas preparowania naszego juz niezywego pupila. Czesto sie zdaza, ze podczas czyszczenia odwloka z wnetrznosci dotykamy wloskow pazacych ktore oczywiscie odrazu sie wbijaja w skore.
Potem sa gdybania od czego mnie tak dlon swedzi? itd.
Dlatego tez trzeba zwracac na to uwage.
Chociaz pajak juz nie zyje to nadal posiada swoja bron. Jaka sa wloski pazace.

Korn
13-05-2007, 18:51
trzeba po prostu zachowaæ minimum bezpieczeñstwa chyba maksimum :wink:

Dandak
28-06-2007, 01:35
to ja mam takie pytanie na biegu: czy uczulenie moze powodowac wysypke po kontakcie z wloskami bo nie wiem czy mam rozyczke :P czy wlasnie odkrylem ze jestem uczulony?:shock:

mam na mysli wysypke nie tylko w miejscu zetkniecia ale i w miejscach dosyc oddalonych

MaRyaan
28-06-2007, 12:46
Ja jeszcze cos wspomnê odnosz±c sie do postu Jimi'ego Hendrix'a. Nale¿y uwa¿aæ te¿ przy dotykaniu wylinki. T.blondi przed wylink± strasznie siê wyczesywa³a. Gdy wylinia³a, to parê dni potem wzi±³em do rêki wylinkê ¿eby siê jej lepiej przyjrzeæ. Normalnie by³a calutka usiana w³oskami. Taka przestroga na przysz³o¶æ ;)
PozdrawiaM

Zawau
28-06-2007, 13:43
Dandak, nie, w³oski nie powoduj± reakcji alergicznej,nawet je¶li jeste¶ uczulony. One dzia³aj± tak jak drzazgi, które siê wbijaj± w skórê, swêdz± i powoduj± zaczerwienienie.

Dandak
28-06-2007, 17:26
no tak ale czy np. jesli pajak wytrzepal sie w momencie kiedy byl w poblizu twarzy to czy jest mozliwe ze wloski wpadly mi pod bluze i spowodowalo pojawienie sie zaczerwienionych, swedzacych kropek? bo to wlasnie mi sie przydazylo, i dziwne ze ta nietypowa wysypka pojawila mi sie zaraz po tym jak dostalem w oko seria wloskow...

lucas691
07-02-2008, 18:11
ja nieraz mialem do czynienia z wloskami parz±cymi parahybany i zadne umycie tego nie zmienili nadal bylo swedzenie...

lucas691
07-02-2008, 18:14
gerwazilla:
Brdzo prosty sposób aby u¶mierzyc pieczenie i swêdzenie to umycie np. rêki w ciep³ej wodzie z myd³em szczoteczka

otoz w Twoim moze skutkuje ale ja kilka razy mialem do czynienia z wloskami Parahybany i zadne mycie nie pomoglo wiec to chyba kwestia indywidualna osoby jak i pajaka...

Zipper
07-02-2008, 18:18
Mnie osobi¶cie nigdy nie spotka³o piekielne swêdzenie spowodowanie wyczesaniem jednego z moich paj±czków :P wiec nie wiem jakie to uczucie. Ale ostatnio gienia mojego kumpla wyczesa³± w³oski na niego. Porównywa³ to uczucie z poparzeniem przez pokrzywe. nadowmiar tego mia³ bomble wype³nione rop± w miejscu gdzie sie wyczesa³a (na niego).

palto
07-02-2008, 19:02
mialem ostatno kontakt z duza iloscia wloskow, wyladowaly one na mojej twarzy, powieki i wargi byly jak plomienie, jak sie dotykalo to zaczynalo na nowo piec, przemywalem twarz mydlem, ale nie zdalo sie to na wiele, przez caly wieczor mialem z tym problemy, nastepnego dnia mialem na twarzy spore zaczerwienienia