PDA

Pokaż pełną wersję : [Percepcja] - Higiena pająków.

Blackmane
04-02-2007, 03:37
Ostatnimi czasy wiele się mówi o tym że ptaszniki są czyste, schludne, itd. Opinia taka wzięła się stąd iż z obserwacji wiemy że ptaszniki pocierają swoimi odnóżami o inne, "głaszcząc się" co wygląda z pozoru na pielęgnację. Jest w tym co nieco prawdy. Ptaszniki dbają w pewnym sensie o czystość, jednak chodzi tu o coś ważniejszego, mianowicie o czystość włosów pokrywających ich ciało.
Wszyscy wiemy, że percepcja ptaszników różni się od percepcji innych zwierząt i że wypracowały one swoiste mechanizmy postrzegania świata. Wzrok jest wzrokiem prostym, co omawiane było licznie na forum. Węch - no właśnie jaki węch? Ptasznik nie posiada zmysłu powonienia i mówię to w szczególności do tych którzy twierdzą że jest inaczej. Węch jest zmysłem połączonym ściśle z oddychaniem, a jak wiadomo w okolicy płucotchawek nie istnieją żadne narządy zmysłu. Tu kolejna uwaga do twórców nowych pojęć - ptaszniki nie posiadają płuc lecz płucotchawki. Mówiąc o smaku pamiętajmy że smak to w znacznej mierze węch, jednak ptaszniki w tym względzie wypracowały bardzo ciekawy mechanizm. Otóż receptory "smakowe" (specjalnie ujęte w cudzysłów, gdyż daleko im do kubków smakowych) znajdują się w bocznej ścianie gardzieli, lecz dodatkowo ptaszniki posiadają receptory smakowe na spodniej części przednich odnóży. Dlatego też ptaszniki gdy szukają pokarmu w postaci larw, pinek itd, które są już unieruchomione (czyt. martwe) powoli kroczą dotykając terenu przed sobą co przypomina stepowanie. Jednak nie te zmysły sprawiają że czujność tego niezwykłego zwierzęcia jest tak wzmożona, najwspanialszym narządem zmysłu ptasznika, o jakim już wspomniałem na początku są jego włosy.
Zacznijmy w sposób prosty. Wiesz jakie to uczucie gdy boli cię ząb. No pewnie że wiesz. Zakończenie nerwowe odbiera sygnał tak silny, że nie sposób go zignorować. Nerwy człowieka rozlokowane po całym organizmie wysyłają informacje powierzchowne do mózgu, gdzie dana informacja jest odbierana. Teraz wyobraź sobie że w twoim ciele tkwi pióro. Normalne ptasie pióro, którego zakończenie osadzone w twoim ciele jest połączone z zakończeniem nerwowym. Każde muśnięcie wiatru, każdy ruch z otoczenia, który może powodować zawirowanie drobnych mas powietrza, od razu jest odbierane. Ten prosty przykład pokazuje ci jak odbiera rzeczywistość ptasznik. Oczywiście podałem przykład odbierania bodźców zewn. na zasadzie bólu, jednak ptaszniki takowego nie odczuwają. Pomimo to mechanizm działa właśnie tak jak to w prosty sposób przedstawiłem.
Teraz wyobraź sobie świerszcza przemierzającego terrarium. Wydać się może że nie może on powodować swym ruchem zawirowań powietrza. Na pierwszy rzut oka nie, jednak weź pod uwagę rozmiar. Jeśli ty to ptasznik to świerszcz byłby w takim wypadku wielkości psa. W odniesieniu do rozmiarów, a także niezwykle czułego narządu zmysłowego ptaszników naturalną rzeczą jest że z dalekiej odległości ptasznik nie wyczuje obecności świerszcza, jednak z bliska... los świerszcza jest przesądzony.
Ptaszniki często dbają by ich włosy były w jak najlepszym ładzie, doprowadzają je dzień w dzień do porządku, by żadna drobinka kurzu nie zakłócała bodźców z zewnątrz. Dlatego można powiedzieć że ptasznik na swój sposób myje się, jednak chodzi tu jedynie o czystość każdego pojedynczego włosa, który dostarcza informacje o otaczającym go świecie.
Myślę, że w "telegraficznym" skrócie opisany przeze mnie sposób postrzegania rzeczywistości za pomocą włosów jak również poszerzenie znaczenia tzw "mycia się" pozwoli wam zrozumieć mechanizmy percepcji jak również skłonić was do zgłębiania natury tych niesamowitych zwierząt.

UnnamedPlayer
04-02-2007, 13:17
Wspaniały art! Nic dodać nic ująć 8)

walle
04-02-2007, 13:27
co do wechu dziwne jest to co Blackmane napisales, nie zebym sie czepial ale swego czasu na starej arachnea na stronie glownej w zakladce zmysly ptasznikow bylo wyraznie napisane ze posiadaja wech i narzady tego zmyslu sa umiejscowione na gornej stronie stopy :roll:

LoRd
04-02-2007, 13:33
walle: chopie kope lot. Gdzieś Ty się podziewał? :)

walle
04-02-2007, 13:40
walle: chopie kope lot. Gdzieś Ty się podziewał? :)

tu i tam :wink: uwaznie obserwuje zmiany na forum :D teraz czesciej czytam niz pisze, czasem wchodze na forum zobaczyc co sie dzieje ciekawego itp. teraz praca, praca i jeszcze raz praca :twisted: czasu malo...ale swoim podopiecznym zawsze pomagam :D :twisted: 8) sorry za OT :P

Max116
23-02-2007, 16:52
artykuł wspaniały i jak zwykle wiele wnoszący :wink: kolejne informacje zbierające całość w kupę 8) pozdro

Twardy
07-04-2008, 01:46
węch to zdolność wyłapywania substancji chemicznych z powietrza i ich analiza, więc ptaszniki posiadają węch :)
wypadałoby troszkę popoprawiać niektóre artykuły

BakuBak
12-04-2008, 22:19
nooo merytoryczne to one nie są , wprowadzaja ludzi w bład i tyle ...

jak juz wielokrotnie mówiłem - zbiór półprawd ladnie napisanych ale ciagle tylko półprawd ...

Mroczny
13-04-2008, 17:40
Blackmane czy można dowiedzieć się z jakich źródeł korzystałeś pisząc ten artykuł?

Blackmane
15-04-2008, 17:22
nooo merytoryczne to one nie są , wprowadzaja ludzi w bład i tyle ...

jak juz wielokrotnie mówiłem - zbiór półprawd ladnie napisanych ale ciagle tylko półprawd ...

Proszę uprzejmie o wytknięcie owych "półprawd" - konkrety. Chyba lepiej razem dopracowywać dbać o wiedzę na forum niż mówić że coś mija się z prawdą nie wskazując błędu. Czekam z niecierpliwością. :)
Ładnie piszę? Miło to "słyszeć" :)

Twardy
15-04-2008, 18:51
no to wypadałoby poprawić ten art, gdyż pająki węch posiadają no i ten z hodowlą w grupach bo informacje są trochę przestarzałe i mylące lekko :)

Blackmane
15-04-2008, 23:34
Zgadzam się co do tego że węch w postaci aparatury stricte węchowej nie występuje, jednak smak jest rozróżnialny - to tak w gwoli sprostowania. Co do hodowli grupowej to ja bym chyba nie odważył się nazwać tego artem :) Na szybko pisaną notką na rozruch forum - owszem :)

Mustang
16-04-2008, 01:01
Co do hodowli grupowej to ja bym chyba nie odważył się nazwać tego artem Na szybko pisaną notką na rozruch forum - owszem

Art czy notka... nieważne... zawiera błędy i albo zostanie zmieniony albo trzeba to usunąć bo niezależnie od formy w jakiej został skonstruowany ów tekst wprowadza w błąd czytelników, mam rację?

BakuBak
16-04-2008, 04:13
hmm juz dawno pisałem ze jeśli chodzi o styl to ci to wychodzi ,,, :]

1 nieprawdą jest to co juz inni wspomnieli , pająki mają wech i to cąłkiem dobry tak na marginesie ....

2. jeśli chodzi o półprawdy to mam namyśli ogólny odźwięk tego artu ...
nie do konca łapie jego funkcje ale odebrałem go jako " pająki sie nie myją z brudu bo chca być czyste ale dlatego ze czyszcza włoski receptywne "

i jeśli inni tak to odbierają to jest włąsnie ta półprawda : oczywiście ze je czyszczą bo dzięki temu lepiej odbierają środowisko ale tak samo czyszcza je zeby były czyste --> dla samego faktu ich czystsci ....

poza włoskami receptywnymi dośc dokladie czyszczą scopule , odwłok , kądziołki przędne thorax helicery i wszystko gdzie mogą sięgnąć

oczywiście ze występuje aparatura strikte wechowa ...

sa nią narzady lirowate rozlokowane w oskórku ...

są to szczelinki o błoniastym dnie do którego dochodzi komórka nerwowa

//Ortografia - aspoleczna

Blackmane
16-04-2008, 09:27
Czyszczenie włosków, zgadzam się, służy (tak jak mówisz) oczyszczaniu z wszelkich drobin organicznych bądź nieorganicznych, owszem jak najbardziej jest to czyszczenie bo cóż by innego :) Jednak napisanie przeze mnie tego w taki a nie inny sposób było celowe. Czemu? Bo dość było w owym czasie postów w stylu "mój pająk to czyścioch, lubi ładnie wyglądać i dlatego cały czas się czyści" (gdzie o kwestii upodobań i lubienia/nielubienia w przypadku tego zwierzęcia mówić nie możemy. Podkreślam jeszcze raz słowo LUBIENIA :) ) lub posty z pytaniami "czemu pająk się czochra" :) Uważam że trzeba było to napisać i to w sposób, który nie skupiał by uwagi odbiorcy na samym fakcie czyszczenia, ale powodzie i zasadzie. Nie mam pojęcia czy notka ta spełnia swą rolę, ale od tamtej pory nie widziałem takich postów :)

BakuBak
16-04-2008, 17:02
moze i tak jednak zawęziłes funkcje czyszczenia jedynie do odbioru bodzców tymsamym wg mnie osoba czytająca zostanie wprowadzona w błąd uznajac to za jedyną funkcje , a dodają do artu zdania w stylu "" jedną z funkcji tego zachowania " " miedzyinnymi słuzy to " unikną bys tego a i tak mógłbyś sie skoncentrowac na interesujacym cie zagadnieniu - odbioru bodzów

Twardy
16-04-2008, 20:14
ja uważam, że jeśli coś jest ujęte z błędem to nie można tego tłumaczyć tym, że to dla dobra innych. Błąd to błąd, niedopowiedzenie to niedopowiedzenie. Trzeba napisać, że mają taką i taką zdolność, jednak u pająków wygląda to tak i tak... wytłumaczyć, a nie uprościć do formy niepoprawnej.

Jesteś Black jednym z autorytetów wielu ludzi na tym forum i wiele osób traktuje twoje słowa jak pewnik, więc nie możesz sobie pozwolić na takie uproszczenia- taka cena sławy :D

Blackmane
30-05-2008, 02:19
Pękłem :) Błagam nie róbmy z forumowiczów idiotów, bo za takich ich nie uważam i myślę, że dokładnie wyłapali sens.

Twardy
30-05-2008, 19:56
nie robimy z forumowiczów idiotów, ale większość z nich jest w przedziale gimnazjum- liceum i warto by było wyrabiać w nich fachowe podejście do tematu

MDiego
13-07-2008, 19:16
Jestem na poziomie liceum i wszystko zrozumialem :p jesli czyta sie rozne artykuly, to ten bedzie dopelnieniem, a nie baza wiedzy o higienie pajakow.
Art bardzo fajny ;)
Pozdrawiam.

YeloNeck
13-07-2008, 23:42
To powinieneś także zauważyć, że ostatni post został wpisany 2 miesiące temu - więc po co odkopywać starocie, zajmijmy się nowymi sprawami :) Tak będzie ciekawiej.

A co Ci to przeszkadza? :P Forum jest po to żeby pisać... /LoRd
\\No właśnie! xD - Adsy

squedi13
15-07-2008, 00:29
Dla mnie bomba.

Pozdrawiam