Pokaż pełną wersję : [Jaki na początek]
Witam !
Chciałbym rozpocząć hodowle skorpionów tylko nie wiem jakiego wybrać na początek mam kilka pytań.
1.Czy można trzymać skorpiony razem (samiec i samiczka) ??
2.Jakie skorpiony polecacie do 100zł (samiec i samica) ??
Zacznij od skorpiona cesarskiego - Pandinus imperator- nie mam ale juz niedlugo kupuje i wiele o nim czytalem :)
1. Niektore mozna a niektore nie wolno. P. imperator moze byc trzymany w grupach.
2. I znowu nasuwa mi sie ten sam gatunek. Mozesz sprawdzic na allegro jakie narazie sa tam dostepne (narazie malo :/) a potem z nazwa skorpiona poszukac info na www.scorpionidae.pl
Pozdrawiam
Adsy
EDIT: Dodam jeszcze ze P. imperator to najmasywniejszy skorpion na swiecie.
Blackmane
13-07-2007, 15:41
Na początek Pandinus imperator, Pandinus cavimanus, Scorpio maurus, Euscorpius flavicaudis, Euscorpius italicus. Co do ceny za samca i samicę to z powyższych powinieneś dobrać parkę w tej cenie. Najłatwiej o imperatory.
Witam!
mam jeszcze jedno pytanko jakiego skorpiona polecacie z partenogeneza ? jakieś słabo jadowite i dostępne :) pzdr
facehugger
14-07-2007, 14:41
moim zdaniem najlepszy na początek jest scorpio maurus ponieważ są lekko agresywne i uczą mneij wiecej jak postępować z tymi silnie jadowitymi i agresywnymi skorpionami :)
Witam, ostatnie pytanko ma ktoś na sprzedanie Scorpio maurus (dorosłą parke do 100zł) albo Liocheles australasiae (dorosła samice).
Czym sie roznie Scorpio maurus od Scorpio maurus palmatus ?? Pzdr
Ubarwieniem :) (nie jestem na 100% pewien czy tylko tym. Ale inne roznice na bank sa niewielkie). Scorpio maurus palmatus to podgatunek.
Palmatus:
http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=153377
Na razie ich nie ma, ale znajac wh6fxe, to zapewne niedlugo bedzie mial ;).
vBulletin - Arachnea.org