PDA

Pokaż pełną wersję : [Ziemiórki] Pożyteczne czy nie?

MortisGrim
17-07-2007, 20:30
Witam :)
Zastanawiam się czy ziemiórki są pożyteczne w pojemniku ptasznika (z racji tego, że są reducentami) czy należy je usuwać (z racji ich masowego namnażania)?
Proszę o szybką odpowiedź.
Pozdrawiam :)

kokoskop
18-07-2007, 00:40
pająka nie zjedzą :P ale wiesz jednak po co takie świństwo w terra, swoją drogą ciekawy temat :D

MortisGrim
18-07-2007, 14:55
Zastanawiam się, bo niby zajmą się resztkami pokarmu, będą darmową służbą sanitarną ale z drugiej strony mnożą się bardzo szybko (partenogenetycznie). I w końcu mi zacznie latać pełno imago itd.

Jak myślicie?

Yedaai
18-07-2007, 16:36
Dużemu pająkowi raczej nie powinno to przeszkadzać. Być może zupełnie małemu pająkowi mogłyby przeszkodzić w wylince, ale to tylko moje domysły - nie spotkałem się z takim przypadkiem.

kokoskop
18-07-2007, 21:52
ziemiórki z tego co słyszałem są pasożytami ale dla roślin bo w czasie braku wody w glebie obgryzają ich korzenie

kocik
20-07-2007, 15:51
hmm ciekawe właśnie czy dla pajączków L1 nie mogłyby służyć jako pokarm :) raczej nie powinny przeszkadzać w wylince tzn zagrożeniem jest nie tyle ruch co ewentualna możliwość nadgryzienia pająka

Kiss-of-Death
04-08-2007, 12:29
Ziemiórki - nie wiem co to..
Ja mam takie małe bialutkie muszki które tak skacza, nie latają :P I zawsze koło resztek sobie urzędują.. To sie z włókna kokosowego bierze..

To napewno w niczym pająkowi nie przszkadza, nie łazi po nim ito, :)

BadBekon
05-08-2007, 02:34
a mam takie małe bialutkie muszki które tak skacza, nie latają
Zapewne chodzi Ci o skoczogonki, one są nieszkodliwe...
Jak dla mnie ziemiórki są pożyteczne, z racji swojej roli jako reducenci usuwają każde resztki które znajdą się w terrarium, umożliwiając rozwój grzybów...Co do nadmiaru to dla mnie wielka niewiadoma, u irmini mialem miesiac i było git dopoki wczoraj nie musialem wymienic podłoza z racji przeklętych mrówek...

Tepez
07-08-2007, 09:30
Ziemiórki mi kiedyś zjadły całego P. Cambri L7 w jego gnieździe, a z tego ich wyleciało pare tysięcy. Najprawdopodobniej mi padł, a one zjadały padlinę. Ja nie przepadam za tymi małymi larwami.

Twardy
23-08-2007, 15:34
ja tylko dodam, że w terra które posiadam i siedzą w nim ziemiórki, znacznie rzadziej występ0uje problem pleśni

Satana
29-08-2007, 15:44
A skad te ziemiórki wziąć i czy one mogą być pokarmem dla ptasznika?

Tepez
29-08-2007, 19:44

Za małe "gówno" dla jakiegokolwiek ptasznika...

McLc90
08-10-2007, 23:12
Siemka a jak te ziemiórki wyglądają?? Bo ostatnio u lividki zauważyłem takie małe podłużne robaczki które szybko zasuwają i czy to właśnie to?? Bo na roztocze mi to raczej nie wygląda i nie wiem czy da sie zobaczyć taki pojedynczy "roztocz".

Tan-Kian
08-10-2007, 23:15
Opis z TCP: http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=41940

Yedaai
08-10-2007, 23:16
http://k43.pbase.com/u44/holopain/upload/39724235.Bradysia_sp_filtered.jpg
wujek google Ci pokaże;)

mishi_111
09-10-2007, 00:57
zapewne-co wiaze sie wlasnie ze "sprzataniem" ziemiorek...

mysle ze mozna by uznac ta gadzine za pozyteczna...tylko jesli rzeczywiscie ich liczba jest do opanowania-pozniej moze wystapic problem

Lestat
09-10-2007, 01:00
mishi111 jaki to problem ??

Niepowiedziałbym że one sa jakoś specjalnie pomocne, nie zjadają takich ilości resztek pokarmu żeby zapobiec pleśni. One poprostu są i już to taki skutek uboczny hodowania. Nie ma z nimi wiekszego problemu.

jakub powiatowy
13-11-2007, 13:15

One pająkom nie smakują. Dawałem je różnym drobnym gatunkom i zawsze było tak samo-rzucają się na ziemiórkę i puszczają ją po chwili, np. skakuny czy ślizguny, albo łapią ją w kły jadowe i wyrzucają z sieci (np. młode kątniki). Właściwie jedyne pająki, jakie nie wybrzydzały na to robactwo to małe krzyżaki. Może ziemiórki wydzielają jakiś aromat który odstrasza drapieżniki? Kto wie.

UnnamedPlayer
18-11-2007, 01:09
u jednego z moich pajączków tez są ziemiórki... nie zauważyłem żeby mu jakos przeszkadzały ani też pomagały. Czy są pożyteczne? tego nie wiem ale po obserwacji tego od dłuższego czasu nic sie nie dzieje tylko chodzą sobie na powierzchni włokna gdzie jest więcej wilgoci (nie są to roztocza od razu mowie)

RustyNail
02-12-2007, 18:09
Moja H.Lividium nie wyrzuca resztek pokarmu z norki. W jej terra jest mocno wilgotno i jest duzo ziemiorek. Normalnie resztki,wilgoc i cieplo daja roztocza a u Lividium nie ma ani jednego"groznego" robaczka. Moim zdaniem muszki bardzo pomagaja w zachowaniu odpowiedniego poziomu czystosci.

jaro82
02-12-2007, 20:51
tez mam te ziemiorki, a tu jest troche jak je zwalczac http://www.przyjacielebonsai.home.pl/forum/viewtopic.php?t=162

venomous
02-12-2007, 22:16
Przede wszystkim, jeżeli ktoś ma terrarium z żywymi roślinami, to larwy ziemiórek mogą okazać się wręcz śmiertelne dla młodych roślin , gdyż podgryzają korzenie , poprzez co osłabiają roślinę.
Jeśli chodzi zaś o pająki, to jeszcze nie widzę żadnych skutków związanych z ich obecnością.

Reganius
16-12-2007, 15:19
Moim zdaniem ziemiórki jak i skoczogonki są nawet pożyteczne o ile nie jest ich za wiele. Jak już było wspomniane i te i te rozmnażają sie w zastraszającym tempie więc lepiej ich nie mieć :)
Osobiście, jeśli tylko nie pokazują sie rostocza przy tym, nie wymieniam włókna dopóty faktycznie nie musze ...

kokoskop
17-12-2007, 20:22
nie są pożyteczne, są raczej neutralne dopóki nie mamy żywych roślin w terra.