PDA

Pokaż pełną wersję : [H.lividum] siła jadu

arturrr83
04-02-2007, 19:12
na początku chciałem napisać ze wiem ze ten ptasznik jest silnie jadowity ale chciałbym aby mi ktoś napisał jak oceniacie siłę jadu tego ptasznika w porównaniu z innymi mocno jadowitymi ptasznikami ale w skali od 1 do 10.

acha chciałem jeszcze napisać że szkoda że nikt nie prowadzi dziennika o tym pająku ! Zainteresował mnie on dopiero teraz a wcześniej nie czytałem o nim dużo choć wiem ze dzienniki były na starym forum. może ktoś się skusi kto ma lividke do prowadzenia dziennika ??

eagle-eagle
04-02-2007, 19:17
chyba wciaz nikt nie wie czy ten ptasznik jest silnie jadowity :) tak naprawde to wszyscy wychodizmy z zalozenia ze jest to gatunek podziemny i tak jak cala reszta podziemnych ma zapewne silny jad. nie zostal on jednak dokladnie zbadany (chyba ze cos mnie ominelo). wiadomo jedynie ze osoby ugryzione dopiero po chwili dowiaduja sie ze zostaly ugryzione bo na poczatku wcale tego nie czuc.

facehugger
04-02-2007, 19:18
ja czytałem gdzieś raport ze jest porównywalny do jadu P.murinusa....albo może powiem inaczej nie daj sie uwalić temu pająkowi :P

arturrr83
04-02-2007, 19:38
tzn nie mam zamiaru się dać ugryźć przez żadnego pająka! ale chciałbym być w posiadaniu jakiegoś ptasznika podziemnego i wybrałbym lividum najlepiej taki l1 albo l2 tylko brakuje mi szerszej wiedzy o tym pajączku i nie chodzi mi tylko opis których na necie nie brakuje ale chciałbym tez poczytać wasze spostrzeżenia . Od razu mi ktoś może zarzucić ze za szybko chce mieć
tak trudnego pajączka to dodam tez ze dopóki nie bedę pewien ze sobie poradze to sobie go nie kupie . dodam jeszcze ze mam zamiar kupić przed podziemnym jakiegoś nadrzewnego (irminia) przy którym troszkę oswoje się z prędkością.

Jimi Hendrix
04-02-2007, 19:46
Irminie jak chcesz ale ja nie polecam.
po pierwsze jak trafisz na samca to ci mowie ze jak bedzie juz gdzies L10 zrobi sie caly szary nie to co samiczka pieknie ubarwiona :D .

A co szybkosci to mozesz sie troche zdziwic poniewaz niektore jak na drzewne ptaszniki niewykazuja szybkosci.

kamis1987
04-02-2007, 19:51
czytalem kilka raportow na temat ukaszen przez tego ptasznika i nie zycze tego nikomu. podobno ma bardzo silny jad, ukaszenie jest podobno bezbolesne ale pu ukaszeniu wystepuje wysoka temperatura, bardzo silny bol, skurcze mieśni ktore moga sie utrzymywac przez tygodnie. jakis koles opisywal jak dziabnal go ten pajak. spedzil kilka dni ww szpitalu i mial sporo problemow. jako pierwszego pajaka zdecydowanie odradzam lividium. jest niewatpliwie ladny ale i niebezpieczny. trzeba poprostu do jego kupna podejsc z glowa i uwazac na niego.

facehugger
04-02-2007, 20:02
na 3 pajaka stanowczo odradzam!! najpierw sie przyzwyczaj do szybkości na nadrzewnych polecam cambri bądz irminia :) ta druga moim zdaniem lepsza:)

Remus
04-02-2007, 20:38
z tego co mi sie kiedys tam obilo to H.lividum nie ma mocniejszego jadu od P.murinusa.. ale tez nie nalezy jej lekcewazyc.. bo do slabo jadowitych nie nalezy.. :twisted:

facehugger
04-02-2007, 21:26
Irminie jak chcesz ale ja nie polecam.
po pierwsze jak trafisz na samca to ci mowie ze jak bedzie juz gdzies L10 zrobi sie caly szary nie to co samiczka pieknie ubarwiona :D .

A co szybkosci to mozesz sie troche zdziwic poniewaz niektore jak na drzewne ptaszniki niewykazuja szybkosci.

ja mam samca i jest czarny i jet po ostatniej wylince ... 8)

Jimi Hendrix
04-02-2007, 21:29
Dobra, ale ja mialem i byl caly szary.
Widoczne nie kazdy sie tak zmienia

eagle-eagle
04-02-2007, 21:50
nie porownywalbym szybkosci lividum z irminia... predzej np z maculatą.. sam kupilem lividum majac juz mlode murinusy i cambridgei jednak to co pokazala mi lividka przeszlo wszelkie oczekiwania jesli chodzi o predkosc. jak chcesz kupic podziemnego to zacznij najlepiej od czegos w stylu gigasa.

Anarchy
04-02-2007, 22:48
Zgadzam się z eagle-eagle, co do jadowitości to trzeba wyjść z założenia ze jest bardzo jadowita. Bo lekceważąc to może źle się skończyć przygoda z lividką a z podziemnych na początek gigas idealny będzie.

arturrr83
04-02-2007, 23:07
no ok gigas tez ładny tylko jak na starym forum o nim czytałem to chyba miał w skali od 1 do 4 siłe jadu jako 3 czyli tyle samo co lividum

eagle-eagle
04-02-2007, 23:10
tak, ale jest latwiejszy w hodowli i nie taki szybki jak lividum. polecamy gigasa nie ze wzgledu na sile jadu (bo jak mowilem slabo jadowitych podziemnych nie znajdziesz) ale ze wzgledu na to ze jest mniej szybki niz lividum. ale tez moze zaskoczyc naglym wysokokiem wiec nalezy zachowac szczegolna ostroznosc.

arturrr83
04-02-2007, 23:48
tylko problem polega na tym ze chciałem mieć jednego ptasiorka w domu :P niestety coraz bardziej mnie pasjonują i teraz chciałbym zdobyc doswaidczenię aby moc sobie pozwolic właśnie np na lividum :D a pewnie do tej pory bede juz miał ich dużo wiecej a sam nie mieszkam :D

facehugger
04-02-2007, 23:51
ja ci radze irminie wziąść...piękny pająk moim zdnaiem irminia i chroma to najładniejsze słabo jadowite pająki :shock: irminia robi cudne gniazda "kule" (przynajmniej u mnie:) ) powoli nabierzesz wprawy i kupisz sobie cos "mocniejszego". pozdrawiam

janek_cpw
05-02-2007, 12:47
A ja polecam cambridgei'a. Moim zdaniem fajniejszy niz irminia... Szybki skoczny troche warjat ale bardzo ciekawy :) Ale to oczywiscie kwestia gustu, tak wiec Twoj wybor :)

arturrr83
05-02-2007, 15:59
oba mi się podobają i cambri i irminia z małym wskazaniem na irminie przy ewentualnym kupnie !

Ps. może ktos z katowic albo okooloic ma do sprzedania najlepiej koło L3 ??

facehugger
05-02-2007, 16:40
ja jestem z katowic ale mam dorosłego samca na sprzedaż...najlepiej przejdz sie do carrefoura koło ikei tam mają w miare wyrafirowane ceny i zamów :)
pozdrawiam ps.jak co to mam rosea L6 na sprzedaż

Anarchy
05-02-2007, 16:50
Polecam mimo wszystko cambridgei'a. tani , ładny i fajny nabiezesz doswiadczenia jesli chodzi o szybkość kup jakiegoś l3 do l5

facehugger
05-02-2007, 17:11
Polecam mimo wszystko cambridgei'a. tani , ładny i fajny nabiezesz doswiadczenia jesli chodzi o szybkość kup jakiegoś l3 do l5

ja by sie upierał przy irmini...łądniejsza i ciekawsze gniazda robi przynajmniej moja...

arturrr83
05-02-2007, 18:15
w takim razie jutro podjade do carefoura i zobacze co mają ! kupie jakiegos nadrzewnego poczekam do około l8, l9 jak przy tych rozmiarach nie będzie mi sprawiał problemów to zdecyduje się kupić podziemnego .

MortisGrim
05-02-2007, 18:28
3 w skali do 4 więc 7,5 w skali do 10 ;) *

*Bazując na skali siły jadu załączonej do opisu lividum na stronie głównej arachnea.pl

arturrr83
05-02-2007, 18:53
3 w skali do 4 więc 7,5 w skali do 10 Wink *

*Bazując na skali siły jadu załączonej do opisu lividum na stronie głównej arachnea.pl

tak tylko ze większość podziemnych w tamtej skali miała 3 a wątpię aby przekładało się to równomiernie na 7,5 dla kazdego który miał 3

facehugger
05-02-2007, 20:00
ja czytałem jakiś raport lividum to koleś miał tam przez ileś bezwładne stopy i ręce i mdlał co chwila... :shock: kup sobie irminie :)

Anarchy
06-02-2007, 00:14
Oby dwa pająki są piękne tyle gustów ile ludzi :)

klapek
06-02-2007, 00:33
Witam!

Moja lividum (L13) ma takiego kręćka, jest bardziej agresywna od moich Poe . i Stromki ;) Cały czas biega, skacze, straszy, gryzie pensete jak manipuluje w jej terrarium. Mimo to Ją uwielbiam bo nie chce się kopać (jakieś to dziwne jak na ten gatunek) i jest wspaniale ubarwiona :D .

ps.
Jak coś to niedługo bede miał cambri L1 (czekam aż wylinieją z nimf2 na L1)

Pozdrawiam Rafał :)

Jover
06-02-2007, 16:32
Mam L7 (hoduje od L6 od wrzesnia)

kupuj albo nie, jad dupa ale mocny ,to ci wystarczy - ten pajak jest chory psychicznie

makar
17-07-2007, 01:41
Ja sam mam H.Lividum i jest bardzo ruchowy :D:D ale i bardzo ładny . Aha i raz mnie dziabnął i az tak strasznie nie było .... miałem wysoką tem. tylko po 4 h wszytsko mineło :) zastanawiam sie nad kupnem drugiego H.Lividum bo strasznie mi sie podobaja :)

Hidenburg
17-07-2007, 02:11
acha chciałem jeszcze napisać że szkoda że nikt nie prowadzi dziennika o tym pająku ! Zainteresował mnie on dopiero teraz a wcześniej nie czytałem o nim dużo choć wiem ze dzienniki były na starym forum. może ktoś się skusi kto ma lividke do prowadzenia dziennika ??

Tutaj prowadzę dziennik tego pająka:
http://www.arachnea.delfnet.com/forum/viewtopic.php?t=167

Może Ci się na coś przydadzą moje obserwację.

Myślę że jeśli chcesz, to możesz sobie go kupić.
Ja lividke kupiłem na pierwszy podziemnego, wcześniej mając tylko naziemne, jest to także mój pierwszy z bardziej niebezpiecznych pająków.

Mars
17-07-2007, 02:16
Ja mam irminie co prawda L2 (niedawno wylinka była) ale powiem ci że robi tunele (wiem że z wiekiem jej przejdzie) ale mnie to i tak fascynuje. Sam chciałem przez to jakiegoś podziemnego, ale niestety ze względu na szybkość i siłę jadu nie mogę sobie pozwolić.

baniol
17-07-2007, 15:10
Boże znowu górnictwo....makar wykopałeś temat z lutego i do tego piszesz bajki że ukąsił Cię lividum ( pisząc lvidum z dużej litery :!: ) i wszystko mineło po 4h :!: :!: :!: Bzdury... większośc wypowiedzi w temacie to wogóle farmazony.... Koleś się pyta o lividum to niech wypowiadają się ludzie którzy mają o tym pojęcie, a nie snują domysły i spekulacje...

Teraz ja coś do dam konkretnego do tego worka z g.... nie jest prawdą że wszystkie podziemne gatunki ptaszników dysponują silnym jadem np. E. murinus ma jad o słabej mocy.... co H. lividum jak cały rodzaj dysponuje dośc silnym jadem, jes to gatunek szybki i bywa bardzo agresywny.... także nie polecał bym go na pierwszego podziemnego pająka... a jeżeli już to należy miec dobre doświadczenie z naziemnymi i ewentualnie zacząc hodowac lividum od L1 z czasem przyzwyczajac się do jej temperamentu i szybkości...

P.S. Prosze Was za nim coś napiszecie zastanówcie się, a jak nie macie pojęcia o danym temacie to nic nie piszcie tak będzie lepiej dla WAs i dla wszystkich....

raczyk
18-07-2007, 23:11
ja mam lividke aktualnie L3 jest strasznie szybka i zawsze atakuje bądź wie co to strasznie narwany pająk lepiej sobie weź gigasa na pierwszego podziemnego