PDA

Pokaż pełną wersję : [nhandu/kędzior/parahybana]-rozmnażanie

Mareksan
23-07-2007, 10:00
w ostatnich dniach wyliniały mi samice kędziora i nhandu, mysle nad zakupem samców, ale nie jestem pewien czy już będą gotowe do kopulacji:

jeszcze wogóle ich nie karmiłem, więc gdy zjedzą troche wiecej bedzie ciałka:

Nhandu coloratovillosus L13 - 6cm DC
Brachypelma albopilosum (niby) L13/14 - 6,3-6,5cm DC (czekałem na wylinke niecałe 1,5 roku)

Odrazu jeszcze o L. parahybane spytam, w tej chwili (chyba) L11 i ma 7cm DC i jest już tydzień (może więcej) ciemna, także w każdej chwili spodziewam się wylinki, więc ponad 7cm DC będzie miała, gotowa będzie? Aha, czy mógłby mi ktoś powiedzieć (u kogo liniała parahybana z L11 na L12/lub się orientuje) jaki czas między wylinkami był(w dobrych warunkach) i ile cm ciałka miała na L11 albo 12? u mnie wyliniała 361 dni temu na L11 (trzymana oczywiscie w dobrych warunkach).

Pozdrawiam

//Proszę używać tagów (http://www.arachnea.delfnet.com/forum/viewtopic.php?t=81) w tematach - Muncial

tomek90
23-07-2007, 10:51
Myśle ze Nhandu coloratovillosus i Brachypelma albopilosum bedzie chciała kopulować szczegolnie jak je jeszcze podkarmisz a co do parahybany to niewiem

Krzyżaku
23-07-2007, 15:26
Parachybana za mała :)
Colorek i albopiloska powinny chcieć kopulować :)

Duży off-top :P :
Widziałem twój (chyba twój) temat na TPC (dokładnie taki sam tytuł) i spotkał się on z krytyką typu "po co rozmnażać takie pospolite gat." lub "i co sprzedasz za zeta... przecież to nie opłacanle", co moim zdaniem głupotą... rozmnażaj co chcesz i kiedy chcesz... przynajmniej wszystkich będzie stać na ptaszniki :)

Cirith
23-07-2007, 16:36
B. albopilosum i N. coloratovillosus są już gotowe do rozmnażania, L. parahybana jest jeszcze za mała.
Jeśli chodzi o samo rozmnażanie to musisz być świadomy, że będzie Ci ciężko sprzedać takie pospolite gatunki, a będziesz miał ich bardzo dużo.

Mareksan
23-07-2007, 16:45
dokładnie ten sam post, tylko że tam nie doczekałem się odpowiedzi, tylko off/ jestem na to nastawiony, ale od czegoś trzeba zacząć, a mam wielu znajomych terrarystów, których ucieszą prezenty z maluszków, a ja napewno przez długi czas będe zadwolony i dumny po otwarciu kokonu.