PDA

Pokaż pełną wersję : Hodowla Świerszy POCZATKI=)

Duo
04-02-2007, 23:25
Witam,
postanowilem wziac sie za ambitniejsza hodowle karmowki niz mączniki.
Zdecydowalem sie na swierszcze bo karaczany mialem i jakos nie przypadly mi do gustu.
Wczoraj zamowilem swierszcze w pobliskim zoologicznym i maja byc na wtorek, a dzisiaj odebralem akwarium 50x30x30 =)
Chcialbym zebyscie mi doradzili jak je najlepiej hodowac zeby nie pojawily sie roztocza i hodowla była optymalna=)
Jako pierwszy gatunek wybralem Świerszcze Kubanskie bo podobno sa jednymi z łatwiejszych w hodowli i to jedyny gatunek dostepny w tym zoologicznym=D
Myślałem zeby akwarium użadzic nastepujacu:
Górn krawedz od srodka obkleic folia aluminiowa o wysokosci 5 cm, bo nie palnuje przykrywac niczym terra bo watpie ze wyskocza na okolo 20-25 cm bo odliczylem podloze i wielkosc metlesów po jajkach.
Dno chce wylzoyc wartwa torfu kokosowego o grubosci okolo1-2 cm, i żwirku akwarystycznego, torf ma zajmowac okolo 70% (30x35 cm)powieszchni
około 30% ( 30x15 cm) na ktorym Bede podawal rosliny zeby nie plesniało.
Do jakiegos plasikowego pojemnika wloze torf ktory bedzie stale mokry, a wymairy pojemnika to okolo 10x10 cm o glebokosci okolo 5 cm. No i do tego pojemniczek na pozywki.
No i jesli ktos ma jakis fajny przepis na dobra odzywke to bede bardzo wdzieczny jesli go zamiesci.
No a w części akwa umeiszcze metlesy jako schronienie.
Prosze o sugestje i rady.
Pozdrawiam

LoRd
05-02-2007, 05:22
Co to są metlesy?

Sprawdzonym sposobem jaki znam jest:
1.Akwarium, czym większe tym lepsze.
2.Wytłoczki tekturowe po jajkach (też czym więcej tym lepiej)
3. Pojemniczek-inkubator z wilgotnym włóknem kokosowym, zabezpieczony siateczką by świerszcze tego nie przekopywały.
4. Pojemnik z jedeniem suchym (płatki, otręby, chleb)
5. Pojemnik z jedzeniem mokrym (kapusta pekińska, mniszek lekarski itp)
6. Płaski pojemnik wyłożony ligniną (stale mokrą) by miały skąd pić wodę.
7. Rajstopa do naciągnięcia na akwarium (a`la pokrywa) by świerszcze nie uciekały. I tak uciekają ale mniej :)
8. Źródło ciepła.

Musisz codziennie wymieniać pokarm by był świerzy, więc lepiej sypać mało ale często.
No i sprawa kanibalizmu. Nie pamiętam jak jest z kubańskimi ale domowe zjadają się bardzo chętnie. Problem ten w duzym stopniu rozwiązuje przeniesienie nowego pokolenia do innego pojemnika.

A, temperatura optymalna to 32`C - w niej świerszcze czują się jak ryby w wodzie. Spadki lub wzrosty powodują zatrzymanie lub znaczne spowolnienie rozrodu. Przykładowo inkubacja jajek w 20`C może trwać nawet 2 miesiące, a w 32`C niecałe 2 tygodnie. Tak więc polecam zainstalować jakiś kabel grzewczy lub lampkę.

watchu
05-02-2007, 14:56
Popieram Lorda.

Do tego z moich spostrzeżeń z hodowli świerszczy [co prawda domowych ale jednak] wiem, że dawanie włókna na dno to niezbyt praktyczny sposób. Świerszcze moje dostały pojemnik z suchym i mokrym pokarmem i miseczkę na 2 cm głębokości około 7 średnicy z włóknem po brzegi i nakryłem to gazą z apteki [groszowe sprawy] Gaza jest łatwa w obsłudze i jedna jej warstwa naciągnięta i owinięta gumką na zewnątrz miseczki spokojnie wystarczy ;)

Także ja osobiście odradzam jakiekolwiek podłoże inne niż szkło i pojemniki po jajcach ;)

Tą małą miseczkę na pewno sobie znajdą i złożą tam jaja. Ja je potem po jakimś czasie inkubowałem przesypując w inny pojemnik i dając pod wyższą temperaturę [ponad 30stopni] po niecałych dwóch tygodniach z 15 świerszcze domowych w czym było 3-4 samice i 2-3 samce wyszła mi około 200 wylęgu może trochę mniej ;) Trudno je było policzyć :)

Powodzenia w hodowli.

Duo
05-02-2007, 22:08
Co to są metlesy?

To wlasnie te pojemniki na jajka, inaczej wytloczki, ale od malego pameitam, że wszyscy na to metlesy mówia :)