PDA

Pokaż pełną wersję : [Hottentota hottentota] prosze o porady

ziomex56
25-07-2007, 17:47
Siemka a więć tak kumpel poprosił mnie aby popytać o gatunki pustynne a mianowicie wyżej wymienony macie jakieś porady 8)

Sad_Mad
25-07-2007, 20:03
Tutaj jest wszystko:
http://www.scorpionidae.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=18&Itemid=30

http://www.scorpionidae.pl/forum/viewtopic.php?t=1410

W duzym skrocie:

Skorpion bardzo mocno jadowity, bardzo szybki, bardzo agresywny, wybitnie nie polecany dla poczatkujacych.

ziomex56
26-07-2007, 01:22
Jest jeszcze jedno pytanie tym razem moje dzisiaj tak gadaliśmy o hottce i tak sobie myśle wentylacje ma wilgotność codziennie po trochę ale temperatura stała 25 st. Co myślicie o tej temp. i wilgotności :(

Sad_Mad
26-07-2007, 01:30
Hmmm... Wydaje mi sie, ze to ma byc kolegi pierwszy skorpion... W takim razie odradzam, gdyz jego wiedza na ten temat nie jest raczej zachwycajaca. Jesli tak mu zalezy na skorpionie pustynnym, to moze maurus? (o ile sie nie myle, ze to ma byc jego pierwszy).

Temperatura jest raczej niezbyt odpowiednia. Jest to skorpion polpustynny, tak wiec wymaga wysokiej temp. w dzien (ok. 30*) i sporego spadku w nocy.

Wilgotnosc tez raczej srednio. Skorpiony te sa bardzo wrazliwe na grzybice i powinny miec niska wilgotnosc. Codzienne skrapianie nie jest wiec dobrym pomyslem.

Ale prosze o wypowiedz rowniez kogos kto posiada tego skorpa, gdyz ja swoja wiedze czerpie tylko z internetu (sporo sie o skorpionach naczytalem), nie majac odniesienia w praktyce.

baniol
27-07-2007, 11:02
Hottentota hottentota na pierwszego skorpa to tak jak by wziąc ornate na pierwszego ptasznika... a co do temperatury i wilgotności to zgadzam się z Sad_Mad do prawidłowego cyklu dobowego potrzebna jest wysoka temperatura w dzień ok. 30*C a nawet lepiej i spore spadki w nocy... także nie masz co się zastanawiac Hottentota spp. odpada

ble
30-07-2007, 19:00
Dobrze jest zapewnić różne temperatury w różnych miejscach terra (od ok.25-28*C w najchłodniejszym miejscu do 30-35*C w najcieplejszym miejscu, tak żeby skorpion mógł wybrać gdzie chce przebywać. W nocy spadek do ok. 20*. Najlepiej dogrzewać żarówką co dodarkowo obniża wilgotność. Zapewnij dużo kryjówek. Zraszanie praktycznie odpada, wystarczy raz na tydzien lub nawet rzadziej wlać odrobinę wody w róg terra.

Jeśli ma to być twój pierwszy skorp to weź Scorpio maurus. Hottka jest zbyt agresywna, nieprzewidywalna no i stanowczo zbyt mocno jadowita.