Pokaż pełną wersję : [Identyfikacja]Czy moze ktos pomoc?
Napotkalem takiego pajaka na scianie domu i zastanawiam sie co to jest i czy to jest grozne (o to chodzi mi szczegolnie bo w poblizu przebywaja dzieci)
Pełny adres: http://co.to.za.pajak.patrz.pl
Dziekuje za wszelkie informacje!
//Przeniesione z VIP... i prosze stosowac tagi. -aTah
RottingMan
27-07-2007, 04:23
On raczej nie jest rozny, zapomnialem nazwe... Jak przypomne sobie to napisze....... Ale poczekaj jeszcze na wypowiedz profesjonalistow.......
Pozdrawiam
jest to kątnik nie bój sie nic ci nie zrobi :D
jakub powiatowy
27-07-2007, 14:28
To nie jest kątnik, przypomina raczej wymyka szarawego. Zaczekajmy jednak jeszcze na opinię mądrzejszych :wink: W każdym razie-dzieci nie zabije, ale lepiej go nie drażnić.
shark126
27-07-2007, 15:13
Kątnik nie jest to na 100%. Zgadazam się z jakub powiatowy co do nacznego podobieństwa do wymyka szarego.
Może coś z Philodromus sp. ?
Przepraszam za pomylenie dzialow, ten pakaj zostal znaleziony w Atlancie w stanie Georgia :) za niedogodnosci przepraszam i prosze o wyrozumialosc dla poczatkujacych laikow ;)
To raczej coś z rodziny Heteropodiidae. Co? - nie mam pojęcia.
Jak dla mnie to Heteropda Venatoria.
Cookie Kriss
29-07-2007, 18:53
venatoria to napewno nie jest . Przede wszystkim spójrz na ubarwienie tych pająków . Zapewne jest to pająk z rodziny Sparassidae sp.
To raczej coś z rodziny Heteropodiidae. Co? - nie mam pojęcia.
Z tego co ja wiem to nie ma takiej rodziny. Jest rodzina Sparassidae do ktorej rodzaj Heteropoda nalezy.
Jest to zapewne jakas heteropoda ale jaka to juz ciezko okreslic. Nie H. venatoria.
No to chyba dalej jestesmy w lesie :) w kazdym razie draznic ich nie bede, chociaz ta sztuke jedna osoba zlapala w rece, tak ze nie mial pawa go dziabnac - sprytnie to koles zrobil :) Chociaz na jego miejscu ja bym nie ryzykowal...
Co do rodziny, to Heteropodidae kiedyś istniała. Jest starym synonimem Sparassidae. Cóż, jak raz coś przeczytasz, ciężko to wyplenić :)
(WSC: "a senior synonym of both Heteropodidae and Eusparassidae (Jäger, 1999a)
vBulletin - Arachnea.org