Pokaż pełną wersję : [L.parahybana]wyciek limfy
Witam. Mam mam malego ptasznika Lasiodora Parahybana, nie wiem dokladnie w jakim wieku, dlugosc ciala ok. 2-3cm. Przed chwila upadl mi pojemnik w ktorym Stefan mieszka i pajączek zostal przysypany torfem. Rusza sie i chodzi, ale jedno z jego przednich odnóży jest zlamane i wycieka z niego przezroczysta ciecz. Czy ma szanse na przezycie???
////Pamiętaj o tagach -birel
DjNergal
05-02-2007, 21:01
zalezy z jakiej wysokosci spadl! nie wiadomo wszystko sie okaze !! ale badz dobrej mysli! po wylince ta zlamana noga bedzie krutsza ale po przez kolejne wylinki bedzie odrastac powoli ale ...! po kilku wylinkach jak przezyje to powinien wrocic do normy!
PS. uwazaj troche bardziej, albo postaw go na ziemi! zeby juz nie mial z czego spadac!
pawel1988
05-02-2007, 21:01
Posyp mu to odnóże talkiem, jak nie masz talku to cukrem pudrem :D Powinno być dobrze :) Pozdrawiam
Jezeli to tylko odnoze to pewnie nic sie nie stanie. Prawdopodobnie pajak odrzuci ta noge. Dla pewnosci mozesz posypac miejsce wycieku limfy talkiem.
Ona jest tak dosc mocno zlamana, przekrecona na druga strone i ledwo sie trzyma. Spadl z wysokosci ok. 1 metra.
Tak jak pisał juz Matusz ptaszniki same odrzucaja uszkodzone "lapki" jesli im przeszkadzaj w poruszaniu sie. Jesli tylko noga jest uszkodzona to bedzie zyl.
Jezeli pajak nie odrzuci tego odnoza i wyciek limfy nie ustanie mozesz pokusic sie o amputacje. odradzam tego jezeli jestes nie wprawiony, choc zawsze musi byc ten pierwszy raz.
Amputacja wyglada tak:
Chwytasz penceta uszkodzona noge praktycznie przy nasadzie i zgniatasz, pajak ja odrzuci poprzez probe wyszarpania sie. Potem miejsce w ktorym pajak odrzucil noge posypujesz talkiem i gotowe.
Ale tak jak pisalem wczesniej, powinien ja sam odrzucic.
on juz odrzucil ta noge, ale nie mam talku, zeby mu to posypac. Czy mozna zasypac mu jutro rano? czy moze lepiej uzyc czegos innego?
Jezeli masz czas i checi mozesz skoczyc do apteki i kupic
a) czysta glukoze
b) talk
Wszystko zalezy od tego jak duzy jest wyciek limfy z miejsca w ktorym byla konczyna.
nie wiem gdzie jest jakas apteka otwrta o tej porze, w mojej okolicy nie ma, szukalam przedtem. a sol fizjologiczna moze byc?
Czyli nie martw sie. Bedzie ok. Przez kilka wylinek bedizesz miala kulawego pajaczka :) za gora 3 wylinki nawet nie zobaczysz roznicy :)
Potwierdzam. Jeżeli limfa nie cieknie i jest to "tylko" odnóże to raczej już najgorsze za wami. Noga odrosnie w ciągu 2-3 wylinek.
Następnym razem więcej uwagi.. :)
Juz wszystko bylo w porzadku, wydawalo mi sie ze doszedl do siebie, ale teraz Stefan zupelnie sie nie rusza!!!!!!!! Nie wiem co robic, czy on umarl??? czy moze to jest wylinka, wydaje mi sie ze powinien teraz miec wylinke, ostatnio nie bardzo chcial jesc, teraz jego odwlok tak troche sie swieci, ale nie lezy na plecach(przy poprzedniej tez nie lezal) ani nie zrobil zadnej pajeczyny. Co robic?????
Co robic?????
Czekać... to najlepsze co możesz w tej sytuacji zrobić.
Dobre warunki i to wszystko - nic nie da się wykombinować.
Miejmy nadzieję, że wszystko będzie OK :)
vBulletin - Arachnea.org