PDA

Pokaż pełną wersję : [instynkty] rozmnażanie

Szpilka
02-08-2007, 23:04
teoretycznie celem bytu każdego stworzenia (no może prócz ludzi ;) ) jest przedłużenie gatunku. Zwierzęta po uzyskaniu dojrzałości płciowej instynktownie poszukują partnera itd. itp.

Pytanie: czy na dojrzałego ptasznika celibat ma jakiś konkretny wpływ? Czy jest bardziej agresywny/otępiały, czy żyje dłużej/krócej?

PowR_TocH
02-08-2007, 23:16
Hmm nie wydaje mi się żeby celibat miał jakiś szczególny wpływ na długość życia pająka(czy jakiegokolwiek innego zwierzaka) czy też na jego zachowanie(wspomniana przez ciebie agresja), chociaż może być przez jakiś czas pobudzony. Jednakże ciekawi mnie jedna kwestia w temacie, który poruszyłaś a mianowicie: czy jeżeli dorosły samiec się napełnia i po jakimś czasie nie znajdzie samicy to czy pozbywa się w jakiś sposób nasienia?

Szpilka
03-08-2007, 09:55
Myślę jakiś tam sposób znajduje ;)
Może bez kontaktu z samiczką napełnianie się samczyka wyhamowuje?

puaru
03-08-2007, 13:16
PowR_TocH anie pomyslales ze kokon dla samicy to wyczerpujaca rzecz i jakos napewno wplywa na długośc zycia?

tak w ogole to samiec po napelnieniu smiga po calym terra szukajac wyjscia zeby sobie popykac, wiec mozna powiedziec ze przez to ze sie napelnil i mial celibat to teraz chce sobie za tamto odbic na samicy :p

Kazio
03-08-2007, 13:21
Ja miałem taką sytuację, że przy dopuszczaniu G. rosea samiec byl blisko samicy, ale nawet jej nie dotykał(samica nie była zainteresowana) to "spuścił" spermę z bulbusów na ściankę. 8) Był zbyt podniecony i nie wytrzymał. 8)

puaru
03-08-2007, 14:05
kazio jestes pewien ze sie sposcil a nie ze to byla jakas stara kupa?? :]

PowR_TocH
03-08-2007, 14:39
PowR_TocH a nie pomyslales ze kokon dla samicy to wyczerpujaca rzecz i jakos napewno wplywa na długośc zycia?

Ok o tym nie pomyślałem, przepraszam mój błąd. Teraz, kiedy o tym wspomniałeś to tak się zastanawiam, że może to mieć wpływ na długość jej życia. Moim zdaniem warto zapytać Blackmane'a sądząc po poziomie i ilości artykułów ma sporą wiedzę na temat pająków więc może zetknął się z takim problemem wcześniej.

puaru
03-08-2007, 14:49
co do kokonu i skracania zycia to wystarczy jak uzyjesz magicznej funkcji zwanej SZUKAJ :]
Pozdrawim ;]

Kazio
03-08-2007, 14:50
kazio jestes pewien ze sie sposcil a nie ze to byla jakas stara kupa?? :]

Jestem pewien na 100%. Mokra mętna maź na ściance, ktora się pojawiła po przejściu ptasznika. Odchody to to nie były.