Pokaż pełną wersję : Jaki skorpion?
No właśnie chciałem zobaczyć jak to jest hodować skorpa. Rozglądam się za czymś niezbyt jadowitym, dość małym i "proporcjonalnym". Najlepiej gdyby wystrój jego terra opierał się głownie na piasku. :)
Na piasek malo jadowite to chyba tylko Scorpio maurusy, ale sa dosc duze.
A inne, ale nie na piasek- Caraboctonus keyserlingi, Euscorpiusy, Liocheles australiasae, a z duzych Pandinusy i Heterometrusy.
Zobacz na www.scorpionidae.pl
facehugger
03-08-2007, 02:59
maurusy mimo słabego jadu są agresywne ....
pozatym one tez nie są typowo pustynne...
innych skorpionow na pierwszego ktore beda sobie po samym piachu hasały nie znajdziesz...
Agresywności się nie boje bo wpychał im rąk nie będę w ich siedlisko. Za bardzo na kolejną lampkę sobie pozwolić nie mogę bo troszkę kasy idzie już z tego co mam... i właśnie czy taki maurus może żyć w faunaboxie? Oczywiście jestem w stanie zapewnić 25+ stopni.
Jeżeli masz już jakieś doświadczenie z ptasznikami, to z maurusem powinneś sobie poradzić
facehugger
03-08-2007, 10:58
dasz rade :) tylko jesli chcesz 2 osobniki to wielkie terrarium i duzo kryjowek ... :)
No czy keyserlingi ma taki słaby jad to bym nie powiedział, nie jest tak silny jak jad Buthidae ale znacznie silniejszy od jadu Scorpionidae czy Euscorpidae. Ale mimo wszystko polecam bo fajny, mały i bardzo ciekawy skorpion, szybki, dość aktywny i dużo kopie.
facehugger
03-08-2007, 14:29
No czy keyserlingi ma taki słaby jad to bym nie powiedział, nie jest tak silny jak jad Buthidae ale znacznie silniejszy od jadu Scorpionidae czy Euscorpidae. Ale mimo wszystko polecam bo fajny, mały i bardzo ciekawy skorpion, szybki, dość aktywny i dużo kopie.
taki aktywny ze moja ciężarna samica cały czas pod ziemią była :]
Doświadczenie z pająkami to ja mam :twisted: Ale wiadomo skorp to coś nowego i musze zobaczyć jak to z nimi jest potem kupie coś bardziej hardcorowego :) Ogólnie dzięki...ma ktoś może małego maurusa xD?
Mam Dwa maurusy parkę i samica jest bardzo agresywna. Od razu atakuje kolcem jadowym. Ale ogólnie fajne zwierzaczki :D
facehugger
03-08-2007, 20:37
Doświadczenie z pająkami to ja mam :twisted: Ale wiadomo skorp to coś nowego i musze zobaczyć jak to z nimi jest potem kupie coś bardziej hardcorowego :) Ogólnie dzięki...ma ktoś może małego maurusa xD?
małe zdobyc cięzko bo sa jakies ttam problemy z mnozeniem ...
vBulletin - Arachnea.org