PDA

Pokaż pełną wersję : [H. polysticus & T. serrulatus] Proszę o info.

Drakam
04-08-2007, 16:32
Chciałbym kupić jednego z tych skorpów, choć nie wiem, czy to dobry pomysł, bo mam tylko dośwadczenie z ptasznikami (z Poe i innymi piorunami :D ). Chciałbym byście mi powiedzieli, czy skorpy te są trudne w hodowli, czy mają jakieś specjalne wymogi i do jakich ptaszników można porównać ich jad. I mam jeszcze pytanie, czy Hottentotta polysticus jest również partogenetyczna jak Hottentotta hottentotta? Tylko nie zacznijcie pisać postów, że jestem debilem bo nie mam zielonego pojęcia (co wogóle nie jest prawdą) o skorpach i odrazu chcę jakiegoś diabła i że powinienem sobie odpuścić. Takie posty mam w poważaniu.

Sad_Mad
04-08-2007, 16:44
Nie mialem tych skorpow, ale sporo sie o nich naczytalem, tak wiec moja wiedza jest tylko teoretyczna :).

Z tych dwoch skorpow polecam raczej Hotke (jesli naprawde Ci tak zalezy na zaczynaniu od tych skorpionow- ja tego raczej nie polecam ;)):

1. Oba maja straszliwie mocny jad.
Jego jad jest zdecydowanie mocny, odnotowano już śmiertelne wypadki spowodowane ukłuciem tego skorpiona.
To o Titusie.

Opisu tej Hotki tam nie ma, ale wiadomo ze cala ta rodzina jest potwornie jadowita :).

2. Oba skopiony bardzo szybkie i zwykle bardzo agresywne, ale Titus jest dodatkowo nadrzewny, tak wiec lepiej sie wspina, co moze ulatwic ewentualna ucieczke, czy atak na reke.

3. Utrudnieniem w hodowli Titusa jest koniecznosc utrzymania wysokiej, a Hotki niskiej, wilgotnosci. Hotka do tego potrzebuje wyzszych temperatur w dzien i sporych spadkow temperatury. Mozesz w jej przypadku korzystac z TEGO (http://www.scorpionidae.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=18&Itemid=30) opisu, gdyz warunkow wymagaja praktycznie identycznych.

4. Wg. mnie skorpiony te sa mocniej jadowite od wszystkich ptasznikow, wiec nie ma gatunku do porownania ;).

5. Hottentotta polysticus nie jest partenogenetyczna.

Chyba wszystko sie zgadza, jak ktos obeznany znajdzie tu jakies niescislosci to prosze o poprawienie :).

Drakam
04-08-2007, 17:06
Więć serrulatus odpada. A jak się ma szybkość skorpionów względem szybkości ptaszników, chodzi mi o atak i o bieg. Jak oglądałem filmiki z polawań Hotki, to na nich prędkością nie grzeszyła, albo zdawało mi się.
P.S. Proszę o takie info również na temat: Buthacus leptochelys oraz Lychas mucronatus. O więcej już nie będe prosił.

Sad_Mad
04-08-2007, 17:22
O szybkosc musisz sie spytac kogos, kto te skorpy ma...
Ale z tego co czytalem to nie sa one tak szybkie jak np. Poe...
Ale sa wystarczajaco szybkie, zeby przebiec terra nim sie czlowiek zorientuje :).

O leptochelysie nic Ci niestety nie powiem, przeczytaj OPIS (http://www.scorpionidae.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=265&Itemid=30)

A co do mucronatusa- podobno ma on stosunkowo slaby jad jak na Buthidae (co nie znaczy ze w ogole jest slaby!!), wymaga dosc wysokiej wilgotnosci i temperatury. Skorpion ten nalezy do nadrzewnych, czyli tez sie dobrze wspina. Ostatnio czesto rozmnazany, wiec mozna go latwo dostac.

facehugger
04-08-2007, 18:06
sa skorpiony szybkie i wolne androctonus spp. leiurus spp. (!!) hottki sa szybkie agreswne itd...
nie polecam na pierwszego.. jak chcesz coś "mocnego" to moze jakis mesobuthus spp.?
co ci szkodzi kupic maurusa i sprobowac sil ze skorpionem słabego kalibru niz ryzykowac z hotka itd...niby nie ma zagrozenia bo po szybach nie chodza ale jesli myślisz ze łatwo jest przeniesc skorpiona za metasome trzymajac go pensteta gdy on sie wierzga nie jest takie proste...szczegolnie za pierwszym razem...pamietam moje zmagania z martensi...
odwiedz forum www.scorpionidae.pl/forum i zobacz sobie filmik podczas ktorego doswiadczony hodowca przenosi leiurusa i jak sie wierzga to Ci sie odechce ... mimo iz nie ma takiego zagrozenia jak u ptasznikow radze uważac ... i przemyśleć

wh6fxe
05-08-2007, 00:29
Jakbys chcial jakis info na temat wymienionych tu gatunkow to wal na gadu z checia odpowiem a tak sie sklada ze mam stycznos z tymi skorpami.
(tutaj nie chce mi sie tyle pisac:P)

Sad_Mad
05-08-2007, 00:32
wh6fxe a wszystko napisalem dobrze, czy znalazles jakeis nieprawidlowosci? :P

wh6fxe
05-08-2007, 00:40
Nie no... pewnie dobrze.
Moia propozycja odnosila sie do tego jakby autor chcial dowiedziec sie czegos wiecej a nie korygowac to co juz napisane:).