Pokaż pełną wersję : [Aphonopelma bicoloratum] Cóż to za "bydlę"?
Jaszczurka11
06-02-2007, 10:44
Jak w temacie chodzi mi o Aphonopelmę bicoloratum. Szczerz mówiąc 1 słysze o takim pająku. podobno jest spokojny. Zamierzam go za 2 dni kupić kuzynowi na prezent. I podobno jest to niezwykle mały ptasznik. Proszę was o wszelkie informacje z tego gatunku i proszę powiedzieć czy się nada dla ZIELONEGO.
Z góry dzieki :D
Ostatni raz proszę o zmianę podpisu na regulaminowy, Raphael
Z tego co ja wiem osiąga około 7 cm ciała więc nie jest taka mała, tylko baaardzo wolno rośnie.
http://www.terrarium.com.pl/zobacz/aphonopelma-bicoloratum-381.html
Jaszczurka11
06-02-2007, 11:11
A czy ktoś z was ma może takiego pajęczaka? Prosze o opisy własnych doświadczeń. :D
Muszę to napisać w nowym poście, zmień podpis na regulaminowy i poproś wtedy o otwarcie tematu.
EDIT: Otwarty.
Młode są niemiłosiernie malutkie. Mój był wielkości muszki owocówki :) Teraz po pół roku jest dopiero L3, bo strasznie wolno rosną.
Wszystkie aphonopelmu sa malutkie i wolno rosna. Co do zachowan sa bardzo spokojne i lubia kopac, wiec wiecej torfu im trzeba niz innym naziemnym. Tempo wzrostu czasem dorownuje grammastoli rosei ;)
Ubarwienie pajaka przypomina troche B.boehmei. pajak woli uciec niz zaatakowac. Czesto sie czesze, jad nie jest grozny.
mały, ładny, ale nudny. Fakt lubi kopać, cżęsto nawet zakopuje się pod ziemią, i jest nieco płochliwy, jak coś zauważy to od razu znika do kryjówki. Agresji nie przejawia żadnej. Mało je, a jeżeli chodzi o wylinki to mój od początku lata jest l6 i do następnej mu się nie spieszy, rosną bardzo wolno.
Dla "zielonego" będzie odpowiedni, ale jeżeli miałbym doradzić to już lepiej kup jakąś brachypelmę, np. klassi, czy boehmei równie ładne, a większe i częściej je widać.
krrris88
06-02-2007, 17:18
Kiedyś też pytałem się o tego ptasznika na forum, bo zamierzam go sobie sprawić za jakiś czas i w sumie poprzednicy wszytko napisali. Mogę tylko dodać, że inni uzytkownicy napisali mi jeszcze, iż pająk ten jest bardzo wrażliwy na pleśń.
Jaszczurka11
06-02-2007, 21:08
Dzięki, dzięki wiem już wszystko co chciałem. Chyba rzeczywiście wybiorę jakąś Brachypelmę ... Ok to ten temat jest do zamknięcia ;]
vBulletin - Arachnea.org