patryk_xx
12-08-2007, 17:59
Witam ,chcialem spytac czy są jakies trudnosci przy dopuszczaniu B.Smithi , bo slyszalem ze jakos cieżej to zrobic niz np. w przypadku innego gatunku tj.Lasiodora Patahybana ? moze mi ktos to opisac ,np. jej stosunek do samca lub np skladanie kokonu bo chcielem sie dowiedziec o tych wiekszych trudnosciacj jak dobzre uslyszalem.
//Zły dział. Przenoszę - Szopek
Przy smithi trudność polega na tym ze ten gatunek wolniej rośnie niż np. B.albopilosum czy B.vagans(u tych gatunków przy wysokiej temperaturze, dobrym karmieniu itd po 14 miesiącach mozna juz dopuszczać), więc trzeba troche poczekać zanim samica bedzie gotowa. Parahybany tez wczesniej dojrzewają niz smithiaki. Co do jej charakteru w stosunku do samca, to zazwyczaj jest spokojna, lecz różnie to bywa, jest to cecha osobnicza pajaka. Moja smithi naprzykład jest bardzo przychylna do samca i dlatego poszło wczoraj wszystko bezproblemowo :) Mam natomiast 2 samice B.albopilosum (wylinke wczesniej miały kokony) i nadal jak tylko poczują samca to włancza im sie straszny agresor i za wszelką cene chcą go zabić :lol: także różnie to bywa. Co do kokonu żadnych rewelacji nie ma, inkubujesz normalnie bądź zostawiasz samicy.