Pokaż pełną wersję : [kopulacja]-niedojrzała samica
Witam mam pytanie co sie stanie gdy dopuszcze dojrzałego samca do niedojrzałej samicy :?: :?: Jak sie wtedy zachowuja pajaki :?:
Samica prawdopodobnie zje samca. Nic pozatym się raczej nie stanie.
Zje jak w poście wyżej albo postanowi uciekać.
a moze sie zdazyc tak ze samiec (dojrzały) zje samice( niedojrzała) :?: :?: :?:
Jeszcze nie slyszalem żeby dojrzały samiec zjadł samice własnego gatunku..
Słyszałem o przypadku gdzie samiec bronił się w skuteczny sposób przed samicą. CO prawda padł ale samica w wyniku obrażeń jakich doznała też padła.... więc jest możliwe że samiec będzie się bronił na tyle skutecznie że uśmierci samicę.
Tego nie neguję.. ale pytanie było o zjedzenie, a nie uszkodzenie samicy przez samca :)
To prawda :) Ale przecież od uszkodzenia niedaleka droga :)
Louis Cypherr
23-05-2007, 13:04
Ja już kiedyś słyszałem o takim przypadku.
Z drugiej strony ta sytuacja nie powstała ani u mnie, ani u nikogo z moich bliskich znajomych, więc nie potrafię przybliżyć wszystkich okoliczności tego przypadku (może któryś z pająków być niedojrzały, może samiec był przegłodzony, może samica nie wysyłała feromonów...).
eagle-eagle
24-05-2007, 02:07
moj dorosły samiec Heterometrus cyaneus zabił i zjadł ciężarną samicę swojego gatunku. jest to bardzo rzadkie zjawisko ale podejrzewam ze u ptaszników też może wystąpić.
samica na pewno się rzuci na samca, ale w walce wygra silniejszy, tak czy siak nie proponował bym takich eksperymentów :)
vBulletin - Arachnea.org