PDA

Pokaż pełną wersję : [Pterinochilus murinus] dziennik by akaz, anty, Tan-Kian, delasek

anty
21-08-2007, 21:27
razem z Oshol'om postanowiliśmy założyć wspólny dziennik hodowlany murinów zakupionych u tego samego sprzedawcy na allegro, z tego samego kokonu i w takim samym stadium oczywiście (L1), jednak jak na razie tylko ja mam pajączka a Oshol'om jeszcze czeka, więc już mogę przystąpić do prowadzenia dziennika.

a więc paczkę otrzymałem w piątek. dla pajączka miałem wcześniej przygotowanego foodbox'a (wiem że sporo za duży, ale stwierdziłem że murinek lubi pajęczynować, więc w większym 'terra' będzie miał więcej możliwości ;) ). oczywiście mirka (bo tak ma murin na imię) przekładałem w wannie, co się opłaciło, bo zaraz po wyjęciu z kliszówki zaczął mi biegać po wannie ;) zbiega szybko złapałem, pudło zamknąłem i odstawiłem. rano stwierdziłem że całe podłoże jest przykryte cieniutkimi nitkami pajęczynki, czyli kądziołki przędne działają prawidłowo :)
sprzedawca informował mnie że pajączki z N2 na L1 liniały 5 sierpnia i jeszcze nie były karmione, także mam mirka prawie od noworodka ;) z soboty na niedzielę wrzuciłem mu w różne części pojemniczka 3 części mącznika. jak wstałem rano o 10 pająk wsuwał jeden z kawałeczków, więc z przyjmowaniem pokarmu też wszystko okej ;)

a oto zdjęcie pajączka
http://images30.fotosik.pl/65/493bc7219b5d17dfm.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/493bc7219b5d17df.html)

anty
22-08-2007, 17:46
wczoraj wieczorem podałem mirkowi do jedzenia standardowo trzy kawałeczki mącznika w różne części terra, tak żeby na pewno coś znalazł podczas nocnych spacerów z pajęczyną ;) z zadowoleniem rano zobaczyłem pajączka siedzącego na jednym z kawałków (tym razem część tylna mącznika), także apetyt widzę mu dopisuje, z czego niezmiernie się cieszę =] pajączka już zaczyna być widać, jak wieczorem wyjdzie z gniazda postaram się cyknąć mu fotkę, bo na razie siedzi w pajęczynie i zdjęcia nie wychodzą.

temp: ok 26*
wilgotność: nie wiem, ale na pewno w zalecanym przedziale ;)

edit:
o, właśnie mi smithi na L6 wyliniał :D

Tan-Kian
24-08-2007, 17:27
Witam, za zgodą anty dołączam się do dziennika, mój murinusek jest z tego samego kokonu co mojego przedmówcy. Przed chwilą leżał na plecach, już się cieszyłem, że będzie liniał, a tu nie, staną z powrotem na nogi :wink: . Na razie zjadł 2 połówki mącznika, mam go już jakiś tydzień. Nie jest agresywny, ani zbytnio żarłoczny, ale jest bardzo szybki :twisted: . Osobnik zamieszkuje moczbox'a, którego przygotowałem tak, aby był przewiewny. To tyle, odezwę sie jeszcze... :D

anty
24-08-2007, 22:12
sprzedawca napisał mi w mailu że pajączki liniały z N2 na L1 5 sierpnia, więc myślę że do wylinki chyba jeszcze trochę czasu :)
mój jak na razie również nie jest jakoś szczególnie agresywny, ale szybki to jest przeokrutnie =] poza tym apetyt dopisuje, co 2-3 dni bez problemu przyjmuje pokarm.

dużo twój narobił pajęczynki? ma już gniazdo?

Tan-Kian
24-08-2007, 23:03
O tak, zapajęczynował 2/3 podłoża, uwił sobie gniazdo z torfu i pajęczyny. Nie wiem co mu odbiło, żeby się kłaść na plecy :D . Mi tam sie nie śpieszy do wylinki, w przyszłym tygodniu dostawa nowych pająków, więc będzie ciekawie :wink:
PS. Poza tym zabarykadował się w gnieździe, naprawdę dziwny pająk z niego :wink:

akaz
24-08-2007, 23:46
Ok murinus po wymianie włókna kokosowego zszedł na ziemie i zaczoł pajęczynować i myślę że robi gniazdo Jutro ide po Moczboksa i będe go przegładać j

Tan-Kian
25-08-2007, 09:56
Ja dla mojego muszę wymienić podłoże, bo jest mokre i w ogóle nie chce na nich przebywać tylko robi gniazda pod "sufitem" moczbax'a, mój strasznie dużo pajączynuje, aktywny jest tylko i wyłącznie w nocy, gdy podałem mu wczoraj kawałek mącznika, zignorował go, ale zostawiłem pokarm na noc, dalej nie widać, żeby go chociaż trącił :wink:

akaz
25-08-2007, 20:48
Dziś wymieniłem lokum mojemu murinowi i wszyskto przebiegło przepięknie tak jak miało być dostał już jedzonko i jest szczęśliwy

Tan-Kian
25-08-2007, 23:42
Mój po wymianie podłoża uwił sobie następne gniazdo, tym razem nie na pokrywce :wink: . Dałem mu 2 kawałki mączniki w dwóch różnych miejscach moczbox'a, właśnie opuścił gniazdo, widocznie jest głodny :twisted:

akaz
26-08-2007, 10:52
Dziś znowu jak się obudziłem zastałem go pod wieczkiem moczo boxa jak zdjołem pokrywke rozwaliłem mu całe gniazdo jakie sobie uplutł ale zaczoł już budować na dole i jestem z tego bardzo zadowolony

anty
26-08-2007, 12:09
mój cały czas przebywa na ziemi, czasami tylko w nocy widuję go jak śmiga po ściankach plotąc pajęczynkę, ale poza tym to cały czas przebywa w gnieździe albo w bliskiej jego okolicy.
przedwczoraj odmówił zjedzenia czegokolwiek, spróbuję go więc nakarmić dzisiaj.

temp: ok 25*
wilgotność: ok 50%

Tan-Kian
26-08-2007, 21:39
Mój 100% siedzi w gnieździe, tylko w nocy gdy już śpię mój murin powiększa swoje gniazdo, nanosząc kolejne warstwy sieci i układając grudki podłoża :wink:

anty
27-08-2007, 02:27
możecie rzucić jakieś fotki pajączków / gniazd / całych terra?

Tan-Kian
27-08-2007, 13:43
Proszę bardzo :) .
http://images21.fotosik.pl/385/62e5cd6866634a23med.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/62e5cd6866634a23.html)

anty
27-08-2007, 15:02
a tak to mniej więcej wygląda u mnie:
http://images13.fotosik.pl/53/6f122bffbbb8cf3cm.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6f122bffbbb8cf3c.html)
z tym że są miejsca w których jest zdecydowanie więcej pajęczynki, a o gnieździe nie wspomnę ;) plecie jak szalony =]

akaz
28-08-2007, 11:34
Słabe zdjęcie ale widać co nieco
http://images24.fotosik.pl/70/59cd5d11bc1242c5med.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/59cd5d11bc1242c5.html)

anty
28-08-2007, 13:20
mój pajączek od dłuższego czasu nie chce przyjmować pokarmu, czyżby oznaka zbliżającej się wylinki? a może po prostu wpływ na to ma temperatura niższa o jakieś 1-2 stopnie od tej co miał na początku... hmm, chyba spróbuję go jakoś podgrzać =]

akaz
28-08-2007, 21:51
mój dziś dostał Mączniaczka normalnie go zjadł bez żadnych komlikacji teraz tylko czekam jak pięknie zapajęczynuje swoją kryjówke . Powedzcie czy nie mam za sucho bo nie chce przesadzić ponieważ jak za dużo to ucieka pod wieczko i tam buduje gniazdo , proszę o dobrą rade skraplanie powieszchni

anty
29-08-2007, 13:55
ja odkąd go mam tylko raz zraszałem podłoże i pajączkowi to chyba się podoba, bo gniazda buduje tylko na ziemi, a na ściankach pojemniczka widuję go bardzo rzadko.

Tan-Kian
29-08-2007, 17:14
Mój od kilku dni nie wychodzi z kryjówki, czekam na efekty :D

anty
29-08-2007, 22:00
no czekamy czekamy :) a powiedz, zaczął mu odwłok połyskiwać? bo zastanawiam się czy u murinusów również występuje taki zwiastun wylinki jak np. u Brachypelm?
btw. mój pajączek również zrobił się jakoś mniej ruchliwy, wybudował sobie gniazdo w drugim rogu pojemniczka i połączył to takim jakby tunelem wzdłuż ścianki... może coś z tego będzie =]

Tan-Kian
30-08-2007, 00:04
Nie mam pojęcia, z jego gniazda wystają tylko odnóża :wink:

Tan-Kian
30-08-2007, 12:27
Wczoraj mój murinus wylazł z gniazda, zjadł ćwiartkę mącznika i znów się schował. Widocznie bardzo zgłodniał, bo już dawno nie widziałem go poza gniazdem, zauważyłem, że mój preferuje łażenie po ścianach niczym prawdziwy nadrzewniak. Jak widać po podpisie nowa dostawa pająków, ciągle sie coś dzieje co bardzo mnie cieszy, aby nakarmić wszystko zużyłem 10 mączników :roll:

anty
31-08-2007, 16:59
mój murin od ok. tygodnia nie przyjmuje pokarmu, ciekawe czy to już wylinka? na razie zrobię mu przerwę i spróbuję podać ciętego mącznika za jakieś trzy dni.

Tan-Kian
31-08-2007, 17:17
A ja myślę, że one po prostu nie są żarłoczne, mój je co 5-7 dni :wink:

anty
31-08-2007, 22:02
;] no zobaczymy jak będzie jak będę go próbował nakarmić następnym razem, tak w poniedziałek powiedzmy.
btw. jaką 3macie temp. u murinów?

Tan-Kian
01-09-2007, 11:29
Temperatura pokojowa, nie podgrzewam pajączków. Coś około 23*C pewnie :wink:

akaz
14-09-2007, 17:02
Temperatura 26 C Pajączek nadal nie linieje dodam że dziś mi linieje irminia

anty
14-09-2007, 17:48
mój też ani myśli wylinieć niestety, chyba podniosę mu temperaturę bo spadła do 23st.
akaz, jak tam spisuje się poe? ;) zastanawiam się nad zakupem tego pajączka, rufilaty właśnie ;]
ps. szkoda że nam zniknęły posty pisane po 1 września :/ i teraz nie wiem jaki to cytat miałem w sygnaturce :(

anty
15-09-2007, 15:45
albo mi się wydaje, albo murinek właśnie linieje :D ciężko to jednak dokładnie stwierdzić, ponieważ oczywiście siedzi w gnieździe. na pewno wczoraj był w tym samym miejscu przyczepiony od spodu do pajęczyny, a teraz jak podglądam to chyba widzę trochę więcej odnóży :) trzymam kciuki za pomyślną wylinkę!

delasek
15-09-2007, 16:25
Siemka czemu nie ma moich postów o Murinusie??

Vredziol
15-09-2007, 17:06
Przepraszam ze sie wtyram ale forum jest nowe a baza ze starego zostala zapisana do 1 wrzesnia, stad nie ma wszystkich postow.

anty
15-09-2007, 17:07
dobrze myślałem, murinusek dzisiaj grzecznie wyliniał. wydaje mi się że wszystko przebiegło poprawnie i bez komplikacji, pajączek ma chyba wszystkie odnóża, wylinka też chyba zresztą zeszła całkowicie. teraz zapewnię mu kilka dni odpoczynku, a sfotografować i zmierzyć postaram się jak już stwardnieje.

@delasek
podejrzewam że dlatego że zrzut bazy danych starego forum był wykonany prawdopodobnie 1 września, a twoje posty mogły być pisane po tej dacie i dlatego brakuje twoich postów.

delasek
16-09-2007, 00:47
Dobra to trza będzie kontynuować :P
Murin właśnie się wygrzewa na ściance pojemnika, wylinki chyba nie przeszedł ciężko cokolwiek zobaczyć u niego w 2 gniazdach :P po dokładniejszych oględzinach nie dostrzegłem wylinki :] pajączek narazie nudny ale jak przejdzie wylinkę to będzie co oglądać :D
temp. 27-28*C

akaz
16-09-2007, 12:15
Mój jeszce nie wyliniał ale ja to czuje lada dzień dosyć długo musieliśmy czekać na tą wylinke

akaz
17-09-2007, 17:49
Dziś murinus wyliniał na L2 jestem bardzo zadowolony , tylko bardzo długo czekałem

anty
17-09-2007, 20:51
no to zostały jeszcze dwa, 3mam kciuki :D

delasek
18-09-2007, 15:58
Witam, Murin stał się jeszcze bardziej osowiały niż był nawet nie wychodzi na noce spacery :P przedtem rozprostowywał nogi, a teraz siedzi zamelinowany :] miejmy nadzieje że szybko wylinieje :) też 3mam kciuki
temp. 27-28*C

Tan-Kian
19-09-2007, 21:22
Ja nie wiem czy mój już wyliniał czy nie, bo jest schowany b. głęboko w gnieździe. Muszę poczekać, aż wyjdzie z niej, wtedy się przekonamy.

akaz
20-09-2007, 10:22
Tak wygląda gniazdo mojego murinuska myślę że już jest dość masywne

Tan-Kian
21-09-2007, 21:21
No zobaczyłem go dziś, jest już L2, pewnie wyliniał kilka dni temu, bo już zaczyna ciemnieć. Czy zauważyliście, że murinus jest szybszy? Bo mój jakby szybciej ucieka do kryjówki, zrobił się sprytniejszy;]

anty
21-09-2007, 21:45
potwierdzam. dzisiaj wygoniłem mojego z kryjówki, biegał po boxie jak szalony. przy okazji odnotowałem, że po wylince sporo urósł. obecnie podejmuję próby nakarmienia pajączka. wczoraj pogardził ciętym mącznikiem, więc dzisiaj wrzuciłem mu mączniczego żuczka z nadzieją że ruchliwe jedzonko sprowokuje go do ataku. jak na razie pajączek siedzi na ściance terra, mam nadzieje że w końcu zaatakuje ;]

Tan-Kian
21-09-2007, 21:52
Chłopami, nas dziennik ma już 5 stron, czyli każdy napisał po około 1 stronie :). a to dopiero L2, planuje dziennik prowadzić do dorosłości pająka, albo do mojej śmierci po ukąszeniu. Żart :)

delasek
21-09-2007, 22:27
witam, Murinek nie wyliniał :/ ale pociemniał jeszcze bardziej :] miejmy nadzieje że niedługo wylinieje :P temp. 27-28*C

anty - jak byś mógł to dopisz mnie do tytułu dziennika :)

Tan-Kian
21-09-2007, 22:35
Delasek, Twój pająk dłużej przebywał bez jedzenia, cierpliwości :)

anty
22-09-2007, 02:47
delasek, już nawet próbowałem wcześniej ale nie da rady, w tym całym vBulletin nie ma możliwości edytowania nazwy tematu. uderz do któregoś z wszechwładnych na tym forum, oni na pewno mogą to zrobić :)
tak wogóle to na prawdę mocno mnie dziwi że jeszcze murin delaska nie wyliniał, przecież to już minęło półtora miesiąca od wylinki na L1 o_0
btw. mój miruś, jak prawdziwy fan kubicy kręci okrążenia po ściankach swojego terra, i nawet nie ma zamiaru spojrzeć jakie smakowite kąski mu uszykowałem na ziemi. nie dość że radośnie biega żuczek, to jeszcze do pewności dorzuciłem pociętego mącznika, mam nadzieję że w końcu się skusi bo już mi się robaki kończą ;)
...a we wtorek/środę rufilata przybędzie do mnie :>

Tan-Kian
22-09-2007, 11:40
A może delasek kupił murina później niż my i jego pająk spędził więcej czasu bez pożywienia.

PS. Nowy rekord! Wczoraj wyliniały mi dwa pająki :)

anty
22-09-2007, 13:20
dzisiaj zaobserwowałem jak nerwowy jest mój murinek. otóż rano jak wstałem zobaczyłem pajączka jak wsuwa jeden z kawałków mącznika. postanowiłem otworzyć jego terra i wyjąć niepotrzebnie przeszkadzającego żuczka i drugi kawałek mącznika, żeby nie zapleśniał (bo temperaturę 3mam dość wysoką). pomimo tego że manewr wykonywałem bardzo spokojnie (jak robię to u smithiego i gieni to nawet nie reagują) to pajączek zostawił swoją 'zdobycz' i rzucił się w stronę pęsety po czym zaczął biegać po pojemniku. po posprzątaniu w terra wycofałem się z nadzieją że pająk wróci by skończyć jedzonko, jednak po paru godzinach dalej nie widziałem go na mączniku. trudno, podjadł już trochę, następne karmienie w poniedziałek ;)

akaz
22-09-2007, 13:23
Dziś dałem pierwszy raz jedzonko mojemu murinkowi mączniaczka rzucił sie na niego i siedzi na nim . Odwłok będzie już większy

Tu jest zdjęcie ale troszke jakość do kitu ale da sie zobaczyć

http://img213.imageshack.us/img213/3336/zdjcie054ic0.th.jpg (http://img213.imageshack.us/my.php?image=zdjcie054ic0.jpg)

Tu zamieszczam filmik
http://pl.youtube.com/watch?v=zwQSCnk_28w

anty
25-09-2007, 01:21
dzisiaj zaobserwowałem że mój murinus jest jakby bardziej ospały, i co więcej niestety podkula nogi :/ nie wiem co jest grane, przesuszony nie jest na pewno, wilgotność jak dla murina jest myślę w sam raz :/ głodny też nie jest, jadł 3 dni temu. nie wiem, poczekamy do rana, ale nie wygląda to za ciekawie

Tan-Kian
25-09-2007, 14:25
Może go czymś zaniepokoiłeś?

anty
25-09-2007, 16:26
no właśnie nie, bo pajączek cały czas przebywa praktycznie w tej samej pozycji. delikatnie podniosłem wilgotność i temperaturę, zobaczymy co będzie dalej.

akaz
25-09-2007, 17:07
Nie martw się będzie dobrze

Temperatura 26C
Wilgotność 40-50%

Murinek nowe gniazdo wybudował i tam siedzi. dziś mu wżucę mączniaka

akaz
26-09-2007, 22:25
mój Murinek stracił jedno odnóże jestem bardzo zły z tego powodu bo nie wiem czemu i z jakiej winy :( :(

anty
28-09-2007, 15:17
no ja jakoś podratowałem swojego pajączka, zaczął się normalniej poruszać, nawet zjadł kawałek mącznika, ale zobaczymy co to z nim będzie dalej.

a tak przy okazji to przed chwilą dotarła do mnie poe. jak to dobrze że wanna jest tak blisko :D bo pajączek po dwudniowej podróży w kliszówce zapragnął widać rozprostować odnóża i zrobił ze dwie rundki, ale w końcu udało mi się go do sikabox'a zagonić :)

Tan-Kian
28-09-2007, 19:49
Mój murin dostał muchę, akcja trwała nie więcej niż 2 sekundy, pająk wyskoczył z gniazda, rzucił się na ofiarę i już było po muszce :)

anty
28-09-2007, 20:18
ale taką zwykłą muchę "gówienną"? :D

Tan-Kian
28-09-2007, 20:27
Tak, ale wyhodowaną z białego robaka, wiec nie powinna mieć w sobie jakiś niespodzianek, poza tym nakarmiłem ją miksturą dla mrówek (jajko+miód), wiec jest pożywna i zdrowa :)

anty
28-09-2007, 21:05
cud, miód i orzeszki :D ale jak ją złapałeś tak że ci nie nawiała? :D

Tan-Kian
28-09-2007, 22:04
Lata praktyki w karmieniu modliszek. Muchę wkładasz do torebeczki foliowej (wtedy ma ograniczone ruchy), delikatnie łapiesz ją pincetą za skrzydełka i to wszystko :)

anty
28-09-2007, 22:16
aa, taki myk :D no to teraz chyba zabieram się za hodowlę much, będą jak znalazł do karmienia irminii, murinka i poe =]
...ale zaraz zaraz, muchę trzeba wyhodować z foliówce czy też jakoś ją tam przenieść? a można skorzystać z samarki, wtedy mucha ma jeszcze mniej miejsca ;]
btw. jak sobie z nią murinek poradził? wszamał już całą?

Tan-Kian
28-09-2007, 22:36
Ja muchę przenoszę do foliówki. Nie mam pojęcia, murinus chwilkę się z nią kręcił po terrarium i schował się z ofiarą do gniazda, które trochę zniszczył podczas polowaniu ;D

delasek
29-09-2007, 14:03
Sorka że nie pisałem ale nie ma o czym, dalej czekam na wylinkę, coraz bardziej zabudowuje gniazdo, wczoraj zwilżając podłoże zaatakował igłę od strzykawki spróbuje podać mu małą pinkę :P później napisze czy zjadł .
[ macie szczęście że wam Murinki wyliniały :) ]
temp. 27-28*C
wilgotność OK

Tan-Kian
29-09-2007, 15:42
Delasek, czekamy na twojego :D

Tan-Kian
30-09-2007, 19:44
Pajączek się najadł, 4 muchy w 2 dni :). Świetnie na nie poluje, czeka aż mucha podejdzie do gniazda, wyskakuje i wciąga ofiarę niczym ruchome pisaki. Nogi ma dziwne, czarno-pomarańczowe. Jest szybki, agresywny w stosunku do pożywienia, ale bardzo płochliwy np. przy otwieraniu pojemnika.

Tan-Kian
04-10-2007, 19:01
Siema chłopaki, jak tam Wasze pająki? Mój zrobił się aktywny, wychodzi z gniazda, poprawia kryjówkę, dużo pajęczynuje. Podaje mu regularnie posiłki (co 3 dni), na początku zajadał sie muchami, ale uznałem, że są za mało odżywcze i przerzuciłem się na mączniki.

Tan-Kian
04-10-2007, 22:41
Pomyślałem sobie dziś "A co! Dam mu całego mączniki". Jak myślicie? Kto wygrał? Podbiegł do ofiary, zaczął przeszywać go zębami, raz, drugi, trzeci. Mącznik nie żyje, teraz spokojnie go je :)

akaz
05-10-2007, 10:26
Mój narazię przyjoł dwa posiłki od czasu wylinki,Myśle nie chce przyjmować bo mu gniazdo rozwaliłem ale już jest luz odbudował wżuce mu dziś mączniaka
Temp-23C
Wilgotność 50-60%

anty
05-10-2007, 16:32
mój skasował gniazdo przy ziemi i przeniósł się niestety pod pokrywkę pojemnika. będę musiał jakoś wybić mu ten pomysł z głowy, a jak na razie wrzuciłem mu pociętego mącznika, wypadałoby żeby coś w końcu zjadł ;)

delasek
06-10-2007, 21:07
Siemanko
w końcu sam nie wiem czy wyliniał :/ ale chyba raczej nie bo cały czas siedzi w gnieździe :[ to już 2 miechy od linienia na L1 :o kupa czasu. Mam pytanko czy Wasze Muriny dużo urosły po wylince ? PzDr
Temp. 27-28*C
Wilgotność OKK

akaz
08-10-2007, 10:21
w sumie to nie tam trochę przyrosty duże będą po L5

Tan-Kian
08-10-2007, 23:08
Przyrost nie większy niż 35%, mój dostał znowu całego mącznika, którego zabił bez żadnego problemu. Pająka zaczynam dogrzewać :)

akaz
12-10-2007, 15:02
Dziś mój Murinek zjadł porcję mączniaka

Tan-Kian
12-10-2007, 17:43
Mój przekopał cały pojemnik, nie je.

Tan-Kian
18-10-2007, 22:54
Wymieniłem podłoże dla pająka, w dalszym stopniu głoduje. Na wylinkę chyba jeszcze za wcześnie. Chociaż kto wie :)

Tan-Kian
22-10-2007, 21:41
Pająk w dalszym ciągu głoduje. Czekam na wylinkę ;]

anty
28-10-2007, 11:31
dawno nie pisałem co u mojego murina, a to dlatego że nie miałem z nim bezpośredniego kontaktu w tygodniu, ponieważ studiuję w innym mieście i z pajączkami widuję się tylko w weekendy ;]
tak więc murinek przeważnie co tydzień przyjmuje pokarm w postaci mącznika lub pinki, pajęczynuje podłoże i powiększa gniazdo, no standard. zauważyłem ostatnio że zrobił się bardzo płochliwy i praktycznie nie widuję go poza gniazdem, mam nadzieję że to się zmieni =]

anty
03-11-2007, 14:47
wczoraj dałem mikiemu pinkę, na którą chyba niestety się nie skusił, bo nie widziałem żeby ją jadł, tak więc na pewno się zakopała. no i teraz pytanie - czy jak z pinki wykluje się mucha i wydostanie na powierzchnię to raczej pajączkowi krzywdy nie zrobi? no i druga rzecz, czy to co z niej zostanie w ziemi nie zapleśnieje? to dość ważna kwestia, bo w niedzielę wyjeżdżam znowu na studia i wracam w piątek, nie chciałbym wtedy zastać grzyba wszędzie w terra...

anty
03-11-2007, 17:36
okej, problem rozwiązał się sam :) nie wiem jak to się stało, czy pinka sama wyszła spod ziemi czy też miki ją sobie wykopał, niemniej jednak właśnie się z nią rozprawia. jakoś ostatnio wzmożonego apetytu dostał, myślę że to dzięki podniesieniu temperatury. a co u waszych killerów?

Tan-Kian
06-11-2007, 22:29
Murinus wyliniał, stało to się kilka dni temu:)

anty
07-11-2007, 02:04
no to gratulacje :) możesz wrzucić jakieś fotki?

akaz
07-11-2007, 09:41
U mnie nie je i czekam na wylinkę a cały mbox w pajęczynie
Daj zdjęcia L3

Tan-Kian
08-11-2007, 09:36
Postaram się, ale z tym będzie problem, bo nawet w czasie polowania mój murinus jest poza gniazdem góra 5 sekund :) Wciąga ofiarę do środka gniazda niczym ruchome piaski... Przyrost nawet nawet, na korpusie pojawił sie złoto-żółty kolor, a odwłok stał sie bardziej ciemno pomarańczowy. No i oczywiście poprawił się "refleks" pajączka, wczoraj nie był głodny to podbiegł do ofiary, ukąsił i schował się w głąb gniazda.

anty
09-11-2007, 22:07
ja jestem bardzo ciekaw co się dzieje z moim mikim. w sobotę wstawiłem mu do terra fragment korzenia zabezpieczony przed pleśnią woskiem (pomysł blackmane'a), w tygodniu byłem na studiach. dzisiaj po powrocie do wlc zajrzałem do murina i zobaczyłem pięknie zapajęczynowane terra, normalnie dzieło sztuki, ale nigdzie nie widzę pająka. nie wydaje mi się żeby nawiał przez otwory wentylacyjne o średnicy 1mm, ani tym bardziej żeby ktoś go wypuścił (nie mam żadnego młodszego rodzeństwa ;])... gdzie jest miki?

ps. Tan-Kian, jaką 3mać wilgotność u małej chromki? bo mi ciągle siedzi na ściankach mboxa, a nie przypominam sobie żeby to był pająk nadrzewny ;) połowę podłoża ma wilgotną, a drugą suchszą...
pzdr ;]

Tan-Kian
10-11-2007, 12:21
Na pewno siedzi gdzieś w gnieździe, np. mój podkopał praktycznie całe podłoże w moczbox'ie i ma ogromne mieszkanko... Co do chromki to młode sztuki mają tendencję do łażenia po wyższych partiach terra, przynajmniej tak było z moją, przy L5-6 powinna już zachowywać sie jak pająk naziemny. Młode chromki lubią podwyższaną wilgotność, połowa sucha, połowa wilgotna będzie akurat :)

PS. Dla mirka podałem żywego, białego robaka. Podbiegł do niego, wszytko wbił zęby jadowe i na chwilę się oddalił, po jakiś 5 minutach zaczął wciągać ofiarę do środka.

anty
10-11-2007, 12:42
okej, pajączek został namierzony. w jednym miejscu, na zgięciu korzenia w dolnej części zauważyłem otworek oblepiony wokół pajęczyną. gdy zajrzałem do środka zauważyłem kawałek pomarańczowego tyłka mikiego, tak więc wszystko w porządku :)

faktycznie, te chromki są niesamowite. po 3 godzinach od przełożenia do mboxa już wsuwała pinkę, wcześniej popajęczynowała trochę. zapowiada się bardzo ciekawy pająk =]

Tan-Kian
11-11-2007, 20:20
Murinus powiększa gniazdo, biedak ostatnio tak sie najadł, że ledwo co przeciskał się w jego tunelach. Za kilka dni znów dostanie jedzonko :)

akaz
12-11-2007, 10:59
U mnie murinek siedzi w gnieździe chciałem mu dać żarcie to nie chce.Czy okres czekania na wylinke może trwać dłużej ponieważ jest odczepiona jedna kończyna murina ??

anty
12-11-2007, 12:03
twój murin stracił odnóże? jak to się stało?
btw. nie mam pojęcia jak strata odnóża może wpłynąć na wydłużenie się okresu przygotowań do wylinki ;)

Tan-Kian
12-11-2007, 20:08
Akaz już o tym pisał, takie rzeczy nie wpływają na "okres przedwylinkowy". Mojego trochę podlałem, bo wilgotność podłoża chyba była już bliska zera, jest troszeczkę bardziej aktywny niż zwykle, w dalszym ciągu powiększa swoje gniazdo, a nad nim stworzył coś na wzór parasola :) Jutro podam mu jedzenie.

Tan-Kian
14-11-2007, 09:14
Podałem dla mirka białego robaka, którego już zjadł. Następne karmienie za jakiś tydzień, bo pająk jest naprawdę wypchany :)

PS. Wysexowałem gienie na samiczkę!!

Tan-Kian
14-11-2007, 22:28
Pająk w dalszym ciągu bardzo aktywny, dorył się już do dna pojemniczka. Krajobraz w środku moczbox'a księżycowy: D

akaz
16-11-2007, 23:02
Dziś wyliniał Murinek i Poe w tym samym dniu Jestem prze szczęśliwy :D
Już L3 niedługo będzie L10

anty
17-11-2007, 13:32
a mój się tak zabunkrował że nie widziałem go poza gniazdem nie widziałem go chyba od dwóch tygodni, z tym że pinki prawdopodobnie zjada. chyba że się zakopują i niedługo wylecą jako muchy (a tak btw. ile może minąć czasu od zakopania się larwy do wyklucia muchy w temperaturze jak u murina w terra?). zaraz wrzucę jakieś fotki gniazda.

zdjęcie sprzed tygodnia:

http://img148.imageshack.us/img148/416/gniazdo1ru2.th.jpg (http://img148.imageshack.us/my.php?image=gniazdo1ru2.jpg)

zdjęcie sprzed 10 minut:

http://img179.imageshack.us/img179/7932/gniazdo2qk6.th.jpg (http://img179.imageshack.us/my.php?image=gniazdo2qk6.jpg)

@akaz
jak zachowuje się poe przed wylinką? moja rufi tydzień temu nie chciała zjeść pinki, a teraz siedzi ciągle w jednym miejscu i praktycznie się nie rusza (ale oczywiście żyje). ciężko mi zauważyć czy dupa jej się błyszczy czy nie, stąd moje małe pytanko ;)

anty
23-11-2007, 22:12
hej panowie, co z waszymi murinami, żyją jeszcze? ;] pytam, bo nic w dzienniku nie piszecie :P
mój miki przez ostatni tydzień powiększył swoje gniazdo obok korzenia, postaram się cyknąć jakąś fotkę jutro. poza tym jedna z pinek które dostał do jedzenia tydzień temu zakopała się, i dzisiaj jak otworzyłem foodboxa to znalazłem pozostałości muchy ;] taki mały, a już taki dzielny :D

Tan-Kian
23-11-2007, 22:28
Nic za bardzo sie nie dzieje, murinek dużo pajączynyje, ciągle wynosi ziemię, nie karmie, bo ostatnio przesadziłem nieco z pinkami:)

anty
24-11-2007, 19:19
masz szczęście że przynajmniej widujesz swojego murinusa, bo ja mikiego poza gniazdem w całej okazałości to widziałem z miesiąc temu... z tym że może się powoli do wylinki bunkruje? :> bo już pora najwyższa, na L2 wskoczył pierwszy, a z L3 tak marudzi...
jutro zabieram go na stancję, także będę miał go przy sobie przez 5 dni w tygodniu a nie 2. postaram się zapewnić mu odpowiednią różnicę w temperaturze między nocą a dniem, myślę że to może stymulować jego aktywność ;)

Tan-Kian
24-11-2007, 20:34
No wiesz anty, zima idzie, w domu coraz cieplej się robi... :) Murinusek coraz bardziej aktywny, częściej widuje go poza gniazdem niż w nim, co bardzo mnie cieszy, wreszcie mogę sie nim nacieszyć. Gniazdo ogromne, praktycznie pod samą pokrywkę moczbox'a. Nie karmię, bo ma duży odwłok.

akaz
24-11-2007, 21:12
Tak wygląda na dzisiaj

http://img100.imageshack.us/img100/6010/dsc00015yx4.th.jpg (http://img100.imageshack.us/my.php?image=dsc00015yx4.jpg)
http://img231.imageshack.us/img231/5622/dsc00016as6.th.jpg (http://img231.imageshack.us/my.php?image=dsc00016as6.jpg)

anty
27-11-2007, 12:39
no i miki szczęśliwie wyliniał na L3, chociaż przyznam się że nie mam pojęcia kiedy. przed chwilą zauważyłem wyniesioną wylinkę obok gniazda, ciekaw jestem ile czasu trzymał ją tam w środku, no i ile urósł i jak teraz wygląda, dawno go nie widziałem ;]
obecnie warunki miki ma wręcz podręcznikowe, przynajmniej jeśli chodzi o temperaturę. rano podkręcam kaloryfer, po powrocie z uczelni załączam mu lampkę która świeci do ok. 24, później ją gaszę i przykręcam kaloryfer, dzięki temu miki ma spore dobowe wahania temperatury, bo w końcu to ptasznik afrykański ;) jest trochę do tyłu w porównaniu z waszymi, ale mam nadzieję że je wkrótce dogoni ;)

anty
28-11-2007, 21:46
wczoraj zobaczyłem mikiego poza gniazdem po raz pierwszy od nie_pamiętam_kiedy (oczywiście w środku nocy to było). jak zacząłem się przyglądać bestii musiał się on jakoś spłoszyć, bo zaczął dziki sprint po terra. to co zobaczyłem przerosło moje najśmielsze oczekiwania - poe rusza się przy nim jak stara wfm'ka przy hayabusie. zastanawiam się czy przy okazji wylinki nie wyrosły mu ze cztery dodatkowe nogi. podoba mi się 8)

akaz
30-11-2007, 10:29
Murinusek ma się świetnie noga już mu odrosła porównajcie wielkośc do L1 na tym zdjęciu już coś zjadł
http://img407.imageshack.us/img407/6530/dsc00070wx8.th.jpg (http://img407.imageshack.us/my.php?image=dsc00070wx8.jpg)

Tan-Kian
30-11-2007, 23:40
Mój chyba będzie znów linieć, bo nie je dwa tygodnie i nie chce już więcej...

anty
01-12-2007, 20:02
tan-kian, ty go w mikrofalówce 3masz że tak ci szybko linieje? :D bez czitowania ma być! ;) ;)

akaz
01-12-2007, 23:51
mi też sie tak zdaje ale słuchaj im dłużej tym słyszałem że większe przyrosty są

Tan-Kian
03-12-2007, 15:42
tan-kian, ty go w mikrofalówce 3masz że tak ci szybko linieje? :D bez czitowania ma być! ;) ;)

Sam jesteś bot:D Tu nie ma żadnych czitów, murinus stoi tam gdzie wszystko:) A tak na serio, to Mirek szykuje sie do następnego linienia, chyba...

akaz
03-12-2007, 19:34
nie świruj bo się powiesze mój dopiero 3 posiłek zjadł

Tan-Kian
03-12-2007, 20:14
No mój nie je już jakiś czas, podałem mu już dwa razy pinkę, którą tylko atakował i zostawiał. Odwłok ciągle taki sam, a pajączek pokarmu przyjmować nie chce :)

Tan-Kian
05-12-2007, 22:34
Stało się, Mirek jest L4, a nie mówiłem? :)

anty
05-12-2007, 22:59
mówiłeś, a ja mówiłem że wpisałeś czita na kompresję czasu ;)
okej, żart. dawaj zdjęcia mirka na czwartym levelu :D

Tan-Kian
05-12-2007, 23:08
Dam, dam, ale niech podstygnie trochę, bo strasznie sie rzuca w tym moczbox'ie, boję sie, że coś się mu stanie :)

akaz
06-12-2007, 19:42
Ja nie wierze Był ostatni jest pierwszy

A tu Murinek mój niedługo pęknie

http://img134.imageshack.us/img134/1432/dsc00069wj9.th.jpg (http://img134.imageshack.us/my.php?image=dsc00069wj9.jpg)
http://img225.imageshack.us/img225/2821/dsc00072lk5.th.jpg (http://img225.imageshack.us/my.php?image=dsc00072lk5.jpg)
http://img523.imageshack.us/img523/8807/dsc00095nk6.th.jpg (http://img523.imageshack.us/my.php?image=dsc00095nk6.jpg)
http://img523.imageshack.us/img523/8401/dsc00096pn6.th.jpg (http://img523.imageshack.us/my.php?image=dsc00096pn6.jpg)
http://img90.imageshack.us/img90/6269/dsc00097id8.th.jpg (http://img90.imageshack.us/my.php?image=dsc00097id8.jpg)

Tan-Kian
07-12-2007, 00:29
Nie wierz, jak nie uda mi się uchwycić pajączka to cyknę zdjęcie wylinki na pocieszenie. No po wiesz akaz, mój pająk jest pod skrzydłami prawdziwego pasjonaty:D

akaz
07-12-2007, 12:12
Ciekawe co u tego "delasek"

anty
12-12-2007, 21:07
witam po dłuższej nieobecności, spowodowanej egzamem warunkowym z układów elektronicznych ;]
przed chwilą nakarmiłem mikiego całkiem sporym mącznikiem, na którego się rzucił z wielkim apetytem (w sumie pewnie dlatego że nie jadł ok. tygodnia). bardzo fajnie rozbudował gniazdo, w następny weekend wrzucę fotki jakieś :)
mam nadzieję że wylinieje jeszcze w tym roku, bo mirek tankiana odjeżdża ;]

btw. jak się w końcu mówi poprawnie, mączniki czy mączniaki? bo jak poszedłem dzisiaj do zoologa z zapytaniem o mączniki to usłyszałem "mączników nie ma, są mączniaki". powiedziałem że mączniak to grzyb, na co stary pan ze sklepu powiedział że to są na pewno mączniaki, i że tak się na pewno poprawnie mówi... więc nie wiem, nakarmiłem dzisiaj swojego pająka grzybem który wyglądał i ruszał się jak normalny mącznik młynarek, czy jak?

Tan-Kian
13-12-2007, 00:12
Mączniak to grzyb, a karmówka to mącznik... Murin przyjął pierwszy pokarm. Oto foty z karmienia http://www.arachnea.biz/serwis/forum/showthread.php?p=78857#post78857

delasek
13-12-2007, 15:45
Witam panowie dawno nie pisałem ale nie miałem neta, a jak już naprawiłem to znowu zapomniałem :/
A więc tak murin jakieś 4dni temu wyliniał nie wiem która to wylinka ale chyba L2-3, 100% nie jestem pewny, długo przed wylinka wszamał ze 3 mączniki, napuchł mu odwłok i przestał jeść, no a potem to czekałem na wylinkę .
Oto fotki w poprzedniej skórze :
http://images25.fotosik.pl/124/2b8e22d23c87f19fm.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2b8e22d23c87f19f.html)
http://images26.fotosik.pl/126/2c47ae7413243c1dm.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2c47ae7413243c1d.html)

akaz
13-12-2007, 22:06
Tan takie pytanie ile razy nakarmiłeś swego murina do wylinki z L3 na L4

anty
13-12-2007, 22:28
właśnie właśnie?
bo mój dostał wczoraj jeść trzeci raz od wylinki na L3

Tan-Kian
13-12-2007, 23:25
Myślę, że z 5 razy najmniej... Nie liczę karmień, wczoraj podałem dla Mirka robaczka. Wychodzą mu już muriniaste kolorki;]

Tan-Kian
17-12-2007, 14:48
Mirek przyjął drugi pokarm, trochę przemeblowuje gniazdo. Akcje z jedzonkiem to już kwestia kilku sekund, białe robaki są wciąganie jak przez niczym ruchome piaski^_^

anty
19-12-2007, 15:19
mój miki chyba też zaczął przygotowania do wylinki, bo powiększył znacznie gniazdo, zkampował się w nim i ani myśli wychodzić. nawet jak mu wrzuciłem mącznika na pajęczynę to nie wykazywał apetytu, więc tylko patrzeć jak będzie L4 ;)

anty
03-01-2008, 14:45
witam po dłuższej przerwie, spowodowanej odcięciem od netu (jakiś palant podpalił mi w I dzień świąt crossownicę na osiedlu i 1700 abonentów tepsy nie miało netu przez 8 dni), no ale przejdźmy do sedna.
otóż zgodnie z przypuszczeniami miki w święta wskoczył na 4 level, od poprzedniej wylinki minął więc mniej więcej równy miesiąc. tym samym dochodzę do wniosku że przy hodowli murina kluczem do jak najszybszego wzrostu pajączka jest zapewnienie dużych różnic temperatury między dniem a nocą (czyli tak jak w jego środowisku naturalnym). pająka w dzień dogrzewam taką zwykłą lampką biurkową (temp. ok. 29*C), a w nocy oczywiście ją gaszę i jeszcze kaloryfer w pokoju przykręcam (wtedy ma ok. 23*C). oczywiście ameryki nie odkryłem, ale ważne że jakieś wnioski się pojawiły ;)
a tak poza tym to miki właśnie wsuwa pierwszą szamę po wylince ;] ogólnie to sporo urósł, ale ciekaw jestem jaki będzie duży jak się naje :)
przy okazji cyknę mu parę fotek, to wrzucę tutaj. elo!

akaz
06-01-2008, 19:49
Wczoraj Murinek wyliniał L4

Tan-Kian
07-01-2008, 16:07
Mirek chyba będzie znów linieć, na 100% nie jestem pewien:) Stał się trochę bardziej agresywny i bardzo się z tego powodu cieszę^.^

anty
08-01-2008, 18:51
przyznaj się, ty mu omadren w odnóża ws3kujesz, czy też winstrol w karapax? ;]

Tan-Kian
19-01-2008, 19:43
Nic nie daję;] No nie chce Was chłopaki martwić, ale murinus jest L5. Sobie wyliniał kilka dni temu, napiszę po pierwszym karmieniu:)

delasek
24-01-2008, 20:25
Witam, dawno nie pisałem ale teraz postaram się i przynajmniej raz w tygodniu coś napisze :P
Mirek jakieś 3-4dni temu wyliniał na L3 :/ mojemu się po prostu nie śpieszy, wilgotność ma dobrą, temperaturę też (dzień 27-29*C; noc 22-24*C), mam nadzieje, że teraz wrzuci na większe obroty i dogoni Wasze Mirki :P PzDr

Tan-Kian
24-01-2008, 21:38
Mój już stwardniał i zaczynam podawać pokarm :)

delasek
28-01-2008, 21:08
Właśnie dostał małą pinkę :) od razu się na nią rzucił :]
PzDr
Temp. dzień 26-28*C; noc 21-23*C
Wilgotność OK

delasek
29-01-2008, 22:08
Dzisiaj też dostał jedzonko :) cały moczbox jest zapajęczynowany :]
PzDr
Wilgotność OK

delasek
04-02-2008, 23:27
Od tamtego czasu nic nie zjadł :/
PzDr
Wilgotność OK

delasek
12-02-2008, 22:44
Dalej nic nie je :/ może wylinka ? zobaczymy wkrótce :P
PzDr
Wilgotność OK

delasek
17-02-2008, 01:32
Murin wyliniał na L4 :) (więcej inf. napisze później) :D
PzDr
Wilgotność OK

akaz
22-02-2008, 17:25
Wilgotność OK

Zdjęcie

http://images33.fotosik.pl/152/e9c52a1143f13bddm.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e9c52a1143f13bdd.html)

akaz
22-02-2008, 17:25
Wilgotność OK

Zdjęcie
http://images30.fotosik.pl/163/2d49a9cbae87fb66m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2d49a9cbae87fb66.html)

Takie sobie gniazdo

akaz
25-03-2008, 11:56
Wczoraj wyliniał Murinusek Prosze o to fotki

http://img441.imageshack.us/img441/7950/dsc00402kq0.th.jpg (http://img441.imageshack.us/my.php?image=dsc00402kq0.jpg)
http://img409.imageshack.us/img409/530/dsc00403wz5.th.jpg (http://img409.imageshack.us/my.php?image=dsc00403wz5.jpg)

Tan-Kian
26-03-2008, 23:48
Mój jest już L6 od tygodnia :)

delasek
02-05-2008, 00:16
Dawno nie pisałem ale nie miałem neta :/ dobiero dzisiaj przysłali mi modem :D dziennik kontynuowałem :P

26.02.08r.
Murin dostał mącznika :D

29.02.08r.
Murin dostał sporego mącznika :D

02.03.08r.
Murin nie chciał jeść

05.03.08r.
Murin nie je

07.03.08r.
Murin nie je

09.03.08r.
Murin jeszcze nie je :/

12.03.08r.
Murin rzuca się na krople wody ale robaka nie tknie

14.03.08r.
Murin dalej nie je

17.03.08r.
Murin wyliniał i jest już L5 :D Sporo urósł :]

19.03.08r.
Murin twardnieje :D

21.03.08r.
Murin jeszcze twardnieje :P

23.03.08r.
Murin dostał mącznika, odrazu się rzucił :]

26.03.08r.
Murin dostał mącznika :P

28.03.08r.
Murin dostał dość sporego mącznika :P

31.03.08r.
Murin nie dostaje jeść bo za bardzo przytył xD

27.04.08r.
Murin nie dostaje jeść bo nie ma co :/ musze jecha do zoologika po jedzonko :P

delasek
04-05-2008, 00:35
Murin głoduje bo w zoologicznym nie było karmówki :/ musze cyknąć jemu/jej fotke :]
PzDr
Wilgotność OK

delasek
15-05-2008, 18:56
Wczoraj dostał mącznika odrazu się na niego rzucił :] widać było, że był głodny :) muszę go troszkę podtłuczyć :P
PzDr
Wilgotność OK

delasek
26-05-2008, 00:54
Murin dostał mącznika :] widać było, że był głodny :)
PzDr
Temp. dzień 20-24*C; noc 19-21*C
Wilgotność OK

delasek
25-06-2008, 01:37
Murin niedawno wyliniał :]
Temp. dzień 22-24*C; noc 19-21*C
Wilgotność OK

//Ortografia - aspoleczna