PDA

Pokaż pełną wersję : [A. geniculata] pomoc w dopuszczaniu pająków.

kacza
06-02-2007, 20:11
mam małe pytanko!! mam juz dwa lata Acanthoscurria geniculata i ma juz 11wylinke i jest to najprawdopodobnie samiec a kolega ma ten sam gatunek tylko samice i samo nasuwa sie pytanko jak mam ich dopuścić do siebie?? kolegi przeszedł juz 12wylinek!! a i bym zapomiał jak sie okaze za to sa 2samce to co mamy zrobić?? dziekuje!! pozdrawiam pa!

//Proszę zapoznać się z 1 punktem regulaminu.

Tecłav
06-02-2007, 20:14
Wyseksujcie je na forum to będziecie wiedzieć czy to może być parka czy parka gejów :) Ja się okaże że to 2 samce to możecie się ogłosić na forum że dopuścicie samca za % z kokonu i tyle. A L12 nic nie mówi. Lepiej jakbyś napisał ile ma ciałka.

greegor
07-02-2007, 00:54
jeżeli twój samiec nie ma haków to zapomnij, bo skończy jako posiłek samicy(pewnie i tak skończy, ale chociaż po kopulacji hehe). Musisz poczekać aż samcowi wyrosną haki i bulbusy, i aż się napełni oczywiście. A z samicą też bym poczekał do l13, jeżeli wtedy nie będzie miała haków to już chyba pewna samica.

Yellow
07-02-2007, 01:12
jeżeli twój samiec nie ma haków to zapomnij, bo skończy jako posiłek samicy

Nie do końca kolego ;) samiec posiadający narządy kopulacyjne i haki (bądź jeden lub wcale) jest "zaprogramowany" aby szukać i kopulować z samicą tego samego gatunku, najczęściej. Lecz Ty napisałeś, że jeśli nie posiada to zostanie zjedzony przez samice, wcale nie prawda jeśli jest samcem bez narządó równie dobrze może zjeść samice i tutaj nigdy nie będziesz miał 100% pewności kto pod kim padnie ;) zapamięaj to ;)

kacza: Musisz być 100% pewny tego, że samiec posiada owe narządy a samica jest w pełni dorosła, u niej musi być w pełni rowinięta spermateka, jak wdrążymy stronę główną to na pewno znajdziesz tam artykuł "Rozmnażanie".

marcin2806
07-02-2007, 02:29
Ja mam samiczke parahybanki ponad 4 letnia i mam bardzo wielkie klopoty z jej rozmnozeniem.Jak twoj samiec jest dorosly,posiada nazady kopulacyjne to zawsze mozecie zobaczec sami czy samica jest juz dorosla.Jezeli bedzie dorosla to powinna odstukac samcowi na jego nawolywanie.Moja samiczka akurat odstukala tylko raz i wiecej jzu nie chciala:).