PDA

Pokaż pełną wersję : [Skład toksyn w jadzie...]

SEESER
22-08-2007, 00:52
Witam Was Serdecznie!

Mam pytanie związane z toksynami w jadzie które posiadają ptaszniki...

Otóż,zna ktoś taki skład przynajmniej u niektórych pajaków niemówie już o wszystkich...Bardzo bym był wdzięczny za udzielenie mi odpowiedzi.

Pozdrawiam Serdecznie
//Tagi - Szopek

BadBekon
22-08-2007, 01:01
Witam:) Widzę, że jestes nowy:) Tak na początku zapraszam do MECENATu: http://www.arachnea.delfnet.com/forum/viewtopic.php?t=64

Co do jadu: są 2 rodzaje jadu, które mają ptaszniki: hemolityczny i neurotoksyczny. Hemolityczny działa niekorzystnie na krew i skórę, czego leczenie skutków działania tego jadu moze trwać miesiące.

Jad neurotoksyczny, zawierajacy neurotoksyny, atakują układ nerwowy ofiary. Dalej rozpisywac się nie muszę, co to oznacza...

MortisGrim
22-08-2007, 01:46
Chodzi Ci o to co się znajduje w jadzie? Różne białka i jony metali... Tych białek jeszcze nikt dokładnie nie zbadał więc raczej nikt Ci nie udzieli obszernej odpowiedzi.
Pozdrawiam

SEESER
22-08-2007, 23:24
Tak juz mam pojecie o tym....Narazie wiem tylko ze spp.brachypelma posiadaja jad skladajacy sie z bialka,a reszta to juz niewiem wiec pytam sie Was forumowiczow o sklad dokladny kazdego z rodzajow ptasznikow.

MortisGrim
23-08-2007, 01:59
Każdy jad składa się z różnego rodzaju białek i jonów metali, to już powiedziałem, Ameryki nie odkryłeś ;)

SEESER
24-08-2007, 01:10
Wiem ale niewiecie o co mi chodzi....Chodzi mi jakie konkretnie radzaje zawieraja hemotoksyne,neurotoksyne,hemolizyne,leukolizyne itp.
Niemowie juz o dokladnej ilosci ile pajak zaiwiera czego lecz min.jakie toksyny zawiera.

Bym byl wdzieczny jezeli dalibyscie mi jaka kolwiek odpowiedz na moje pytanie.

MortisGrim
25-08-2007, 23:56
To na przyszłość zastanów się najpierw zanim sformułujesz pytanie...

Ptaszniki dysponują dwoma rodzajami jadu. Jedne jadem litycznym, drugie neurotoksycznym. Nie wymienię Ci teraz dokładnie które dysponują jakim.. Spójrz sobie na skalę jadu w opisach, na ogół jest tak, że do 2 pkt w skali to jad lityczny, powyżej - neurotoksyczny.
Pozdrawiam

SEESER
27-08-2007, 11:48
No i oto mi chodzilo.Sory ze zle mnie zrozumieliscie.dzieki