PDA

Pokaż pełną wersję : [Anglia] Co tam znajde?

Gilu
23-08-2007, 10:51
Witam.

Co znajde w ogrodach i piwnicach Anglii,czy sa tam jakies niebiezpieczne pajaki,czy typowe dla klimatu umiarkowanego katniki,krzyzaki i tygrzyki?

Pozdrawiam.

P.S Odpowiedzi mozna dawac na PW i temat po tygodniu skasowac.

Argiope
25-08-2007, 01:02
Z tego co wiem na Wyspach Brytyjskich znaleźć można te same gatunki co w Polsce (z małymi wyjątkami), morski klimat pozwala na zasiedlenie przez źle znoszące mroźne zimy gatunki, to też będzie różnicą.
Nie spodziewaj się niczego nadzwyczajnego :)

Psycho
23-09-2007, 23:07
mój kumpel siedzi w Anglii od kilku miesięcy, ma podstawowa wiedzę o pająkach i napisał mi że zdecydowanie dominują tam kątniki, duże kątniki... :)

Gilu
24-09-2007, 16:13
eee tam duze w Leeds nie sa jakies strasnie wypasione.

Moze w Szkocji to sa jakies hiper katniki,al tutaj srednia wielkosc katnika jest moze troche wieksza niz w Polsce.

Psycho
24-09-2007, 22:14
Nie wiem, nigdy nie byłem w Anglii ale kumpel pisał w mailu że znalazł 6 centymetrowego kątnika pod prysznicem :)

jakub powiatowy
25-09-2007, 13:48
Z tego co wiem to występuje tam Tegenaria gigantea, większy niz nasze polskie kątniki.

Gilu
25-09-2007, 13:55
no ja w biurze ostatnio mialem 4 cm katnika.

ogolnie to w Anglii chyba ciezko sie zyje arachnofobikom,typowi angole swoije domy sprzataja raczej raz na tydzien jak im sie chce i robia to tzw na szybkiego.
Kurz zamiataja pod dywam wiec w ich domach jest troche katnikow i niezly rozgardiasz.
Ale mi to nie przeszkadza i nie przeszkadzało.

Dobrze ze nie maja tam skorpionow ani wezy ktore do domu wlaza :) chociaz tyle tam Hindusow ze nie wiadomo czy jakis nie trzyma Cobry w domu hehe :P

jakub powiatowy
25-09-2007, 13:58
No, w Londynie jest bodajże największa hinduska świątynia w Europie.
W zasadzie znajdziesz w Anglii to co w Polsce, jak poprzednicy zauważyli-z tą różnicą, że znajdziesz też T. gigantea, która u nas chyba nie występuje. To naprawdę duży kątnik, zerknij sobie w Google.

Gilu
25-09-2007, 14:22
hehe no dla kumpeli duzy jest nawet nasz maly Polski katnik, co dopiero ten ichny,a chce ja zaprosic do Anglii :) Tyle ze Ona wie jakie tam sa pajaki i ze jak jest mokro to jest ich duzo i za nic nie chce do Angli przyjechac. Jak byscie przekonali ja do przyjazdu ?
:)

jakub powiatowy
25-09-2007, 16:14
Powiedz jej że tam jest najlepszy klub na świecie- Manchester United!!!! I obiecaj jej, że będziesz ją chronił przed kątnikami czy coś takiego:P

Xiff
25-09-2007, 21:36
to coś zagadaj że one nic jej nie zrobią, a napewno nie wejdą za koszule i niebędą biegać po całym ciele ;P
a tak nawiasem mówiąc to najlepszy klub to Chelsea ;]

mazoku
25-09-2007, 22:46
ech, to już trzeba mieć nieźle napikane by bać się gdzieś jechać ze względu na pająki...

współczuję koleżance, chyba trudno sie jej ruszyć gdziekolwiek poza naszą strefę klimatyczną.

Gilu
26-09-2007, 10:46
ech no ja docelowo to chce mieszkac w Hiszpanii na południu bo tam jest perfekcyjny dla mnie klimat (straszny zmarzlak ze mnie) a tam jak wiadomo nie tylko pajaki ale i skorpiony.
:) a koleznce jzu obiecalem ze jak tylko mieszkanie bede mial to wykurzam wszystkie katniki z domu :) z tym ze one sa wszedzie naprawde wszedzie. :)

jakub powiatowy
26-09-2007, 13:45
to coś zagadaj że one nic jej nie zrobią, a napewno nie wejdą za koszule i niebędą biegać po całym ciele ;P
a tak nawiasem mówiąc to najlepszy klub to Chelsea ;]
Tak? To powiedz mi jaki był wynik ostatniego meczu ManU-Chelsea:)

Xiff
26-09-2007, 14:48
wiesz, nie chcę offtopować, ale jakby co to będzie Twoja wina bo sie zaczynasz :P
1. Nowy trener, a debiutanci żadko wygrywają swó pierwszy mecz {patrz L Benhakker )
a tak w ogóle to ta czerwona kartka :)
i jeszcze raz sorry za offtopa :)

Gilu
27-09-2007, 14:46
kurcze wczoraj wzialem aparat bo zgrywalem zdjecia na imageshacka,a dzisiaj juz go nie mam i oczywiscie w biurze obudzil sie fajny dorodny katnik.

moze jutro tez bedzie latal po biurze :P