Pokaż pełną wersję : [Anglia] Co tam znajde?
Witam.
Co znajde w ogrodach i piwnicach Anglii,czy sa tam jakies niebiezpieczne pajaki,czy typowe dla klimatu umiarkowanego katniki,krzyzaki i tygrzyki?
Pozdrawiam.
P.S Odpowiedzi mozna dawac na PW i temat po tygodniu skasowac.
Z tego co wiem na Wyspach Brytyjskich znaleźć można te same gatunki co w Polsce (z małymi wyjątkami), morski klimat pozwala na zasiedlenie przez źle znoszące mroźne zimy gatunki, to też będzie różnicą.
Nie spodziewaj się niczego nadzwyczajnego :)
mój kumpel siedzi w Anglii od kilku miesięcy, ma podstawowa wiedzę o pająkach i napisał mi że zdecydowanie dominują tam kątniki, duże kątniki... :)
eee tam duze w Leeds nie sa jakies strasnie wypasione.
Moze w Szkocji to sa jakies hiper katniki,al tutaj srednia wielkosc katnika jest moze troche wieksza niz w Polsce.
Nie wiem, nigdy nie byłem w Anglii ale kumpel pisał w mailu że znalazł 6 centymetrowego kątnika pod prysznicem :)
jakub powiatowy
25-09-2007, 13:48
Z tego co wiem to występuje tam Tegenaria gigantea, większy niz nasze polskie kątniki.
no ja w biurze ostatnio mialem 4 cm katnika.
ogolnie to w Anglii chyba ciezko sie zyje arachnofobikom,typowi angole swoije domy sprzataja raczej raz na tydzien jak im sie chce i robia to tzw na szybkiego.
Kurz zamiataja pod dywam wiec w ich domach jest troche katnikow i niezly rozgardiasz.
Ale mi to nie przeszkadza i nie przeszkadzało.
Dobrze ze nie maja tam skorpionow ani wezy ktore do domu wlaza :) chociaz tyle tam Hindusow ze nie wiadomo czy jakis nie trzyma Cobry w domu hehe :P
jakub powiatowy
25-09-2007, 13:58
No, w Londynie jest bodajże największa hinduska świątynia w Europie.
W zasadzie znajdziesz w Anglii to co w Polsce, jak poprzednicy zauważyli-z tą różnicą, że znajdziesz też T. gigantea, która u nas chyba nie występuje. To naprawdę duży kątnik, zerknij sobie w Google.
hehe no dla kumpeli duzy jest nawet nasz maly Polski katnik, co dopiero ten ichny,a chce ja zaprosic do Anglii :) Tyle ze Ona wie jakie tam sa pajaki i ze jak jest mokro to jest ich duzo i za nic nie chce do Angli przyjechac. Jak byscie przekonali ja do przyjazdu ?
:)
jakub powiatowy
25-09-2007, 16:14
Powiedz jej że tam jest najlepszy klub na świecie- Manchester United!!!! I obiecaj jej, że będziesz ją chronił przed kątnikami czy coś takiego:P
to coś zagadaj że one nic jej nie zrobią, a napewno nie wejdą za koszule i niebędą biegać po całym ciele ;P
a tak nawiasem mówiąc to najlepszy klub to Chelsea ;]
ech, to już trzeba mieć nieźle napikane by bać się gdzieś jechać ze względu na pająki...
współczuję koleżance, chyba trudno sie jej ruszyć gdziekolwiek poza naszą strefę klimatyczną.
ech no ja docelowo to chce mieszkac w Hiszpanii na południu bo tam jest perfekcyjny dla mnie klimat (straszny zmarzlak ze mnie) a tam jak wiadomo nie tylko pajaki ale i skorpiony.
:) a koleznce jzu obiecalem ze jak tylko mieszkanie bede mial to wykurzam wszystkie katniki z domu :) z tym ze one sa wszedzie naprawde wszedzie. :)
jakub powiatowy
26-09-2007, 13:45
to coś zagadaj że one nic jej nie zrobią, a napewno nie wejdą za koszule i niebędą biegać po całym ciele ;P
a tak nawiasem mówiąc to najlepszy klub to Chelsea ;]
Tak? To powiedz mi jaki był wynik ostatniego meczu ManU-Chelsea:)
wiesz, nie chcę offtopować, ale jakby co to będzie Twoja wina bo sie zaczynasz :P
1. Nowy trener, a debiutanci żadko wygrywają swó pierwszy mecz {patrz L Benhakker )
a tak w ogóle to ta czerwona kartka :)
i jeszcze raz sorry za offtopa :)
kurcze wczoraj wzialem aparat bo zgrywalem zdjecia na imageshacka,a dzisiaj juz go nie mam i oczywiscie w biurze obudzil sie fajny dorodny katnik.
moze jutro tez bedzie latal po biurze :P
vBulletin - Arachnea.org