PDA

Pokaż pełną wersję : Ustawa z pierwszego stycznie 2008

ptasznik15123
27-08-2007, 08:02
w styczniu ma wejsc ustawa o gatunkach niezezpiecznych ktorych nie mozna trzymac w domach wiec ja mam teraz murinusa to przeciez go im nie oddam a prawo chyba nie dziala wstecz wiec jak ot bedize??

smertius
27-08-2007, 11:25
Ustawa raczej nie wejdzie w zycie, a jesli wejdzie to na pewno nie w takim ksztalcie jak teraz. Ty sie martwisz o murnusa, a jak ktos ma kilka samic Poecilotherii, to co ma oddac za free do ogrodu zoologicznego? I jeszcze ciekawe gdzie oni pomieszcza kilkaset o ile nie kilka tysiecy ptasznikow i wdow?

ptasznik15123
27-08-2007, 15:33
heheh moze wywioza albo sprzedaja innym ogroda jak wejdzie ustawa dzwonie ze mam pajaczka i zeby sobie go wzieli ale terra nie dam poswiece tego murina zeby to zobaczyc ;p a na dodatek mialem teraz kupic chordatusa i lividum i sie zastanawiam kupic czy nie jak wejdzie to co zrobie...

Szopek
27-08-2007, 17:22
Już od 4 lat wchodzi, widzisz z jakim skutkiem:P

grumm
28-08-2007, 15:13
btw. w rozporządzeniu wcale nie ma wymienionej daty 01.08'

Fazzy
28-08-2007, 15:39
A poza tym skąd "oni" mają wiedzieć,że posiadasz murinusa? :twisted:
Przecież nie jest zarejestrowany=nie ma go 8)

KamiLisu
28-08-2007, 15:51
Jeżeli nawet zabiorą założe się że się aż tak bardzo nie przejmą po prostu zostawią żeby zdechły.

Paszczak
19-09-2007, 23:53
Kupuj co chcesz, nie chwal sie że masz i tyle:) Ustawa nie wejdzie, polskie ogrody zoologiczne nie są do tego przystosowane.

anty
20-09-2007, 22:31
a tak z ciekawości to gdzie można zapoznać się z projektem tej ustawy? :)

Yedaai
20-09-2007, 22:47
a tak z ciekawości to gdzie można zapoznać się z projektem tej ustawy? :)
Np. tu http://www.terrarium.com.pl/forum/attach/986988843.pdf
tu też warto poczytać http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=129277

anty
21-09-2007, 11:53
dzięki!
z tego co widzę w tym pdf'ie to w uwagach przy wymienionych pająkach jest napisane "jadowity". co prawda nie znam się zbyt dobrze, ale czy przypadkiem wszystkie pająki (a przynajmniej ptaszniki) nie są jadowite?

Cyanide
21-09-2007, 18:04
hahaha dobre sobie!! pewnie panowie ministrowie tak się znają i dlatego napisali "jadowite"
:D przecież że każdy ptasznik jest jadowity :lol: już mogli napisać że toksyczny jad albo jakoś tak... a najlepiej jakby weszli na np. naszą piękną stronę główną i poczytali co tam jest mądrego napisane ;) bez sensu jest ta ustawa...

Anarchy
22-09-2007, 17:22
Zobaczymy kto wygra wybory narazie PiS kupuje wyborców swoimi "parówkami wyborczymi" czytaj ustawa o podwyżkach dla policji. Co do ustawy o niebezpiecznych zwierzętach mam zdanie podzielone z jednej strony było by to dobre na pewno starsi użytkownicy forum pamiętają o skorpionie który ukąsił dzieciaka w Sosnowcu i dalej wylądował w szpitalu(i podajże wyszedł cało o ile pamiętam dobrze) itp itd kupił skorpiona z baraku wiedzy tak jak wielu początkujących terrarystów kupuje sobie np P.Murinus ponieważ jest fajny pomarańczowy i ładnie w terra będzie wyglądał ta ustawa właśnie ma być lekiem na takie sytuacje. Ustawa zawiera wiele niejasności i o ile zostanie wprowadzona to wątpię czy ktoś ją będzie respektował...a ustaw takiego typu jest wiele i jak sie okazuje nikt sie nimi nie interesuje są po porostu po to żeby były

Marius
22-09-2007, 19:26
No zgoda - moga sobie zakazać hodowli niebezpiecznych pająków. Anarchy - mówisz o tym, że osoba niedoświadczona kupuje sobie np. murinusa bo jest ładny i potem np. murin ugryzie i jest problem - i twierdzisz, że dlatego ta ustawa "jest dobra". No dobra ale co z tymi co kupują takiego pająka bo mają już doswiadczenie w hodowli? Jak tak będzie to dojdzie do tego że poza lista będzie tylko kędzior - i można go będzie kupić - a nie nie można bedzie bo przecież karzą mieć papiery których nikt nie ma......
PS: No i wtedy to będziemy w ogóle "nielegalni" :D

Na liście jest:
1. czarna wdowa
2 Lycosa spp.
3 Ctenidae spp.
4. Loxosceles spp.
5 Poecilotheria spp.
6 Pterinochilus spp.
7 Atrax spp.
8 Trechona spp.
9 Marcothele spp.
10 Conothele spp.

No to chyba pójde kupić sobie murina i jakąś poe skoro już ich "zakazali" (nie do końca zakazali) :D

Anarchy
22-09-2007, 22:18
No zgoda - moga sobie zakazać hodowli niebezpiecznych pająków. Anarchy - mówisz o tym, że osoba niedoświadczona kupuje sobie np. murinusa bo jest ładny i potem np. murin ugryzie i jest problem - i twierdzisz, że dlatego ta ustawa "jest dobra". No dobra ale co z tymi co kupują takiego pająka bo mają już doswiadczenie w hodowli? Jak tak będzie to dojdzie do tego że poza lista będzie tylko kędzior - i można go będzie kupić - a nie nie można bedzie bo przecież karzą mieć papiery których nikt nie ma......
PS: No i wtedy to będziemy w ogóle "nielegalni" :D

Na liście jest:
1. czarna wdowa
2 Lycosa spp.
3 Ctenidae spp.
4. Loxosceles spp.
5 Poecilotheria spp.
6 Pterinochilus spp.
7 Atrax spp.
8 Trechona spp.
9 Marcothele spp.
10 Conothele spp.

No to chyba pójde kupić sobie murina i jakąś poe skoro już ich "zakazali" (nie do końca zakazali) :D

hmmm nie doczytałeś chyba mojego posta do końca
"Ustawa zawiera wiele niejasności i o ile zostanie wprowadzona to wątpię czy ktoś ją będzie respektował...a ustaw takiego typu jest wiele i jak sie okazuje nikt sie nimi nie interesuje są po porostu po to żeby były" a znaczenie słów po to żeby była ma na celu to jeśli jakaś osoba zostanie ukąszona np przez P.Ornata, P. Murinus i kiedy nagłośnią to media żeby nie było ale do rządu że nie ma takiej ustawy. Jak wszyscy dobrze wiedzą jak media potrafią zrobić z igły widły wiele osób jest tego świadom... jak ktoś napisał wcześniej w temacie" Kupuj co chcesz, nie chwal sie że masz i tyle" A ustawa jest w wstępnym projekcie a nowy rząd będzie pewnie prowadził politykę teczek i straszenia wzajemnego i tą ustawa nikt sie nie zajmie chyba że wydarzy sie jakaś tragedia i media będą się prześcigać w wyolbrzymianiu problemu

Marius
22-09-2007, 22:22
no anarchy zwracam honor :D Czytanie ze zrozumieniem mi spadło :D

Adasko
23-09-2007, 16:56
Szczerze to mnie to serdecznie pi**oli...nie oddam ani mojego lividum ani mojej rufilaty :D Wiecie jak by bylo najlepiej...niech sie sami zamkna w zoo razem z malpami :D

Cockroach
27-09-2007, 01:29
A tam... w zeszłym roku też sporo szumu wokół tego było i nic...

shinobi
27-09-2007, 11:08
No dobra. Ustawa ustawą ale jak będzie z jej egzekwowaniem? Oczywiście wiadome jest że już nie będzie można kupować pająków przez np. Allegro bo bedzie to zabronione. W zoologach też już ich nie ujrzymy więc sprzedaż/kupono pająka będzie utrudnione. Choć i tak wydaje mi się że nie będzie to nie możliwe. Zawsze zostaje gg, sms, telefony itd przez ktore można się dogadać z ewentualnymi sprzedawcami. Ale co jeśli ktoś ma już Poe w domu (tak jak np. ja)? Przecież żeby wejść mi do domu policja potrzebuje nakazu sądowego a ten bez uzasadnionej przyczyny poprostu go nie wyda. Pozatym musieliby też wiedzieć że hoduje pająki. Nie bedą przecież w ciemno załatwiać nakazu na tyle mieszkań. A niby skąd mają wiedzieć że trzymam pająki jeśli ich nie sprzedaje?

Drach
27-09-2007, 11:31
(...) Pozatym musieliby też wiedzieć że hoduje pająki. Nie bedą przecież w ciemno załatwiać nakazu na tyle mieszkań. A niby skąd mają wiedzieć że trzymam pająki jeśli ich nie sprzedaje?

Będą czytać posty na Arachnea.org :)

Sebalos
27-09-2007, 13:12
Dobrze że nie ma crawshayi na liście :D a ****** i tak nie oddam, jakby co możemy stworzyć podziemie :D no i ostatecznie REWOLUCJA :P

(****** po to gdyby czytał jakiś nadgorliwy służbista, a tak nie wiedzą co mam :P )

kode
27-09-2007, 15:12
najgorsze jest to ze sukcesem w hodowli i to co przynosi najwieksza radosc hodowcy jest rozmnożenie jakiegos gatunku... i tak np > poe. czy murin i juz jest lipa ze sprzedaniem maluchow :(/mam nadzieje ze nie wejdzie ta ustawa ... /*/ kiedys miala wejsc ustawa z badaniami psychiatrycznymi - na psy bojowe . pit bull itd. jakos kazdy moze miec psa tej rasy wiec liczmy na to ze te palanty ochlona troche :)

BoBaZ
07-10-2007, 14:26
Ta ustawa pod jednym względem była by dobra - Nieznający się na tym wcale a wcale człowiek kupuje poe, która go kąsi (to praktycznie nieuniknione) itp.

Ale pod 2 względem, dlaczego mieliby zabrać czy zabronić hodowania murinusów czy poe człowiekowi który dobrze się na tym zna ?

Marius
07-10-2007, 15:09
Ja już nie wiem - teraz kupiłem murina i go nie oddam :D Najwyżej jak zabronią to tak jak pisało już kilka osób po prostu będziemy pilnować się i kupować/sprzedawać ostrożnie. Ale dziwi mnie jedno skoro na liście są takie pająki jak Poecilotherie i Pterinochilusy to czemu nie ma tam stromatopelmy i maculaty, przecież mają silniejszy jad...? :D Cóż mi to już obojętnie i tak będę kupował pająki jakie chce co najwyżej będę miał utrudniony do nich dostęp.

PS; Jak są to może przeoczyłem gdzieś maculate i stromke :)
pozdrawiam all

Sad_Mad
07-10-2007, 17:12
Nie ma maculaty i stromki na tej liscie, to jest jedna z jej niedorzecznosci.

Jak juz zakazywac gatunkow "niebezpiecznych", to dlaczego wymienione przez Ciebie rodzaje sa dozwolone? Sa rowniez inne, np. Chilobrachys...

Ps. Czy stroma i maculata maja silniejszy jad od Poe to nie bylbym taki pewny. Slyszalem opinie ze to Poe sa najbardziej jadowite ;).

Marius
07-10-2007, 19:29
Ps. Czy stroma i maculata maja silniejszy jad od Poe to nie bylbym taki pewny. Slyszalem opinie ze to Poe sa najbardziej jadowite ;).

A to akurat nie ma większego znaczenia napisałem tak bo wiele osób twierdzi, że maculata ma silniejszy jad od poe :) Ale, w sumie nie ma większej różnicy, tutaj cytaty z opisów gatunkowych na arachnea:

Z opisu P. regalisa:
Poecilotheria posiada bardzo mocny jad.

Z opisu maculaty:
Jad może być potencjalnie niebezpieczny dla zdrowia bądź życia człowieka.

A wracając do tematu to z jednej strony dobrze, że nie wzięli sie za wpisanie na listę maculaty itd. bo nawet jak ustawa wejdzie w życie to będzie ją można nabyć na allegro, a z drugiej strony pokazuje to niedorzeczność ustaw dotyczących ptaszników na terenie RP.

pozdro

Lestat
07-10-2007, 19:37
Nie można porównywac jadów poe do maculaty czy stromki z jednego prostego powodu, każdy organizm zareaguje inaczej na każdy z tych jadów. Wiadomo tyle są zagrożeniem dla życia i to powinno wystarczyć.

Ustawa juz była tyle razy przesówana że nie sądze żeby przez najbliższe 2-3 lata coś z niej wszyło. No i mamy wybory, a to moze oznaczać zmiane ministra środowiska, a co za tym idzie powrót powyborczego burdelu i ustalanie strategii działania nowego miniastra na nstp. kilka lat. A nie sądze żeby ustawa o niebezpiecznych gatunkach była ich priorytetem.

Slider
19-10-2007, 10:32
Panowie, nie wprowadzą tej debilnej ustawy (mam nadzieję). Czemu to polskie prawo nie czepnie się drecha ze skundlonym pitbulem, albo problemami alkocholowymi u młodzieży tylko ptasznikam, co to? Ktoś od tego umarł?

jakub powiatowy
19-10-2007, 13:40
Ponieważ z tymi problemami sobie nie radzą. Policja boi się dresiarzy z pitbulami, a do spokojnego terrarysty łatwo im się przyp***.

Craftz
21-10-2007, 15:33
Czyli nasuwa się rozwiązanie problemu: Każdy spokojny terrarysta powinien założyć dres i kupić pitbulla, skoro policja boi sie dresiarzy to nie zabroni im hodowli pająków.

Mam takie pytanko:
Czy ustawa była już przegłosowana w sejmie? Jak nie to na 100% nie wejdzie, bo (p)osły nie zdążą zagłosować.

Lestat
21-10-2007, 20:21
nic nie głsoowali i nie zagłosuja, ta wystawa to jeden wielki shit w którym jest pełno bzdur ;) nie moga sie zebrać zeby porządnie ją zrobić i dlatego nikt jej nie uchwali i nie wejdzie prędko w życie a już napewno nie w 1 stycznia 2008 roku ;)

Slider
21-10-2007, 21:38
Nie wejdzie, bo nasi kochani żądzący mają teraz ważniejsze sprawy. Kłutnie w TV, i kłamstwa na każdym kroku. Ustawa nie wejdzie.

vadre
23-10-2007, 22:20
Taką ustawe powinni pisać ludzie, którzy znają się chociaż trochę na tym czego zakazują lub na tym co zezwalają. Dobrze by było, żeby znali się też na prawie i precyzyjnie je formułowali. Nie zaszkodziłoby też gdyby czasami zastanowili się nad tym co właśnie utworzyli. Te wszystkie ustawy i artykuły pełne są luk, kruczków, niejasności i absurdów. Interpretację można prowadzić na wielu płaszczyznach i wszystkie wydają się być zgodne z prawem.

btw. ciekawe co się dzieje ze skonfiskowanymi zwierzętami? Czy są przewiezione w bezpieczne miejsce i zapewnione są godne warunki do życia czy też stoją w zakurzonym kącie komisariatu albo jakiegos innego budynku?

btw2. no dobra a jak już komus konfiskują pająka to zabierają go z całym terrarium czy biorą samego? Jeśli to drugie to ciekawe który pierwszy chętny pan władza do wyjęcia ręką ( bo ja bym nic nie podał i nie pomógł :d) z terrarium.

skala
23-10-2007, 23:46
no jasne.chce pajaka to niech sobie go wezmie, np poe albo murina:D albo np lividke niech wykopie;)

czeslaw
06-12-2007, 16:33
Już od 4 lat wchodzi, widzisz z jakim skutkiem:P

z bardzo przyjaznym :)

i nie sądze że wejdzie szybko

pejsze
06-12-2007, 22:23
Technicznie policja nie ma prawa wejsc bez nakazu. A nakaz moga miec na podstawie np. tego ze sprzedajesz dany gatunek na allegro. Ale wtedy analogicznie musialaby zniknac sprzedaz wszystkich groznych gatunkow, zeby nikogo nie namierzyli... To juz chore i nie wiadomo co dalej.

*ToMeK*brd
15-12-2007, 01:54
bosh.. polskie prawo jest cenzura. sami idioci. nie mają o co się przyczepić. co im przeszkadza to że hodujemy pająki ? to już te wszystkie psy są bardziej niebezpieczne niż nasze zwierzaki. amy ich na spacery do ludzi nie wyprowadzamy i nie robimy walk pająków. to co się dzieje jest żałosne jak to wejdzie to chyba będę musiał kandydować na prezydenta a w sejmie będą tylko terraryści praktycznie..
//Nie bluźnij! następnym razem będą punkty - mpx

nerwy...

Marius
15-12-2007, 20:39
Straszny problem macie, jak wejdzie ta ustawa to po prostu przestaniemy odwiedzać allegro i handlować poza allegro na forum, a jeśli na forum też będzie zakaz to jeszcze coś innego wymyślimy. Lekarstwo jest proste - trochę ostrożności i nie chwalić się co mamy w domu i będzie spokój. Pamiętajcie, że nie tylko allegro istnieje. Na pewno nie oddamy swoich zwierząt to proste, po prostu będzie "podziemny handel" i tyle... A z resztą, ta ustawa nigdy nie wejdzie jak tak dalej będą ją przekładać

pzdr

Anarchy
17-12-2007, 23:12
Straszny problem macie, jak wejdzie ta ustawa to po prostu przestaniemy odwiedzać allegro i handlować poza allegro na forum, a jeśli na forum też będzie zakaz to jeszcze coś innego wymyślimy. Lekarstwo jest proste - trochę ostrożności i nie chwalić się co mamy w domu i będzie spokój. Pamiętajcie, że nie tylko allegro istnieje. Na pewno nie oddamy swoich zwierząt to proste, po prostu będzie "podziemny handel" i tyle... A z resztą, ta ustawa nigdy nie wejdzie jak tak dalej będą ją przekładać

pzdr

Twoja mama by nie była zadowolona jak byś dostał walentynkę od 997 albo zaproszenie na herbatkę u ciebie w domu.
Wracając do tematu ustawa napewno nie wejdzie ani za tego rządu ani za następnego wiec głowa spokojna i jakieś wybuchy paniki typu nie oddam im moich pająków! nie dam, nie damy sie itp bo z takimi zapędami to jedynie na paradę równości ;-) tam jest wielu dyskryminowanych i prześladowanych. Wiele osób wcześniej pisało że ustawa nie wejdzie i niech tak zostanie a jak sie pojawi info nad jej projektem lub data zatwierdzenia przez nasz wielki sejm walny to wtedy możemy wznowić dyskusje.. na tematy ukrywania pająków i podziemnego nielegalnego undergroundowego handlubosh..

Ps Stary słownik j.polskiego nie parzy naprawdę

PiPES
18-12-2007, 13:34
Siema. taki mały OT i pytanie jak to jest z tymi jadusami w innych panstwach europejskich i czy tam tez mają takie pomysly ? (pytanie odnosnie pająków i skorpionów bo to mnie tylko interesuje). czy są jakies zapiski w prawie unijnym chociazby ? z góry dzieki

venomous
05-01-2008, 20:22
i co ? :) nic nie weszło ?;]

Pan Grabski
05-01-2008, 21:39
znowu przesuneli ;] i tak bedzie pewnie w nieskonczonosc :) nastepny termin 01.01.2009 ; ]

czeslaw
06-01-2008, 16:48
hehe i to mi sie podoba :)

Maxtor
06-01-2008, 20:30
No to było do przewidzenia i jednak tak sie stało :) Jeśli chodzi o takie sprawy to jeszcze nie szybko to zmienią.

rostator
06-01-2008, 21:31
oby wogole tego nie zmienili ...Znajac zycie kedizorka nawet uznaja za groznego pajaka ...eHHH

*ToMeK*brd
06-01-2008, 22:18
tego na pewno nie będzie...
głosujcie na mnie jako prezydenta to się wszystko zmieni na lepsze;) <joke>

kto w ogóle wpada na pomysł by takie ustawy były?:|

kubad13
07-01-2008, 10:11
zeby tak terrarysta , został prezydentem :)

ZinKAHO
07-01-2008, 16:33
Ustawa jeszcze długo nie wejdzie w życie. Jest to tak zwana ustawa-duch :D Niby jest i nie można się doczepić, że władze nic z "tymi krwiożerczymi i ludożernymi stworzeniami" nie robią, ale też nie chce im się dopinać tego tzw. ostatniego guzika. Jeszcze by się okazało, że właściciele tych stworzeń są groźniejsi niż ich podopieczni.

Szopek
07-01-2008, 18:02
Zamykam temat.