Pokaż pełną wersję : Ustawa z pierwszego stycznie 2008
ptasznik15123
27-08-2007, 08:02
w styczniu ma wejsc ustawa o gatunkach niezezpiecznych ktorych nie mozna trzymac w domach wiec ja mam teraz murinusa to przeciez go im nie oddam a prawo chyba nie dziala wstecz wiec jak ot bedize??
smertius
27-08-2007, 11:25
Ustawa raczej nie wejdzie w zycie, a jesli wejdzie to na pewno nie w takim ksztalcie jak teraz. Ty sie martwisz o murnusa, a jak ktos ma kilka samic Poecilotherii, to co ma oddac za free do ogrodu zoologicznego? I jeszcze ciekawe gdzie oni pomieszcza kilkaset o ile nie kilka tysiecy ptasznikow i wdow?
ptasznik15123
27-08-2007, 15:33
heheh moze wywioza albo sprzedaja innym ogroda jak wejdzie ustawa dzwonie ze mam pajaczka i zeby sobie go wzieli ale terra nie dam poswiece tego murina zeby to zobaczyc ;p a na dodatek mialem teraz kupic chordatusa i lividum i sie zastanawiam kupic czy nie jak wejdzie to co zrobie...
Już od 4 lat wchodzi, widzisz z jakim skutkiem:P
btw. w rozporządzeniu wcale nie ma wymienionej daty 01.08'
A poza tym skąd "oni" mają wiedzieć,że posiadasz murinusa? :twisted:
Przecież nie jest zarejestrowany=nie ma go 8)
KamiLisu
28-08-2007, 15:51
Jeżeli nawet zabiorą założe się że się aż tak bardzo nie przejmą po prostu zostawią żeby zdechły.
Paszczak
19-09-2007, 23:53
Kupuj co chcesz, nie chwal sie że masz i tyle:) Ustawa nie wejdzie, polskie ogrody zoologiczne nie są do tego przystosowane.
a tak z ciekawości to gdzie można zapoznać się z projektem tej ustawy? :)
a tak z ciekawości to gdzie można zapoznać się z projektem tej ustawy? :)
Np. tu http://www.terrarium.com.pl/forum/attach/986988843.pdf
tu też warto poczytać http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=129277
dzięki!
z tego co widzę w tym pdf'ie to w uwagach przy wymienionych pająkach jest napisane "jadowity". co prawda nie znam się zbyt dobrze, ale czy przypadkiem wszystkie pająki (a przynajmniej ptaszniki) nie są jadowite?
hahaha dobre sobie!! pewnie panowie ministrowie tak się znają i dlatego napisali "jadowite"
:D przecież że każdy ptasznik jest jadowity :lol: już mogli napisać że toksyczny jad albo jakoś tak... a najlepiej jakby weszli na np. naszą piękną stronę główną i poczytali co tam jest mądrego napisane ;) bez sensu jest ta ustawa...
Zobaczymy kto wygra wybory narazie PiS kupuje wyborców swoimi "parówkami wyborczymi" czytaj ustawa o podwyżkach dla policji. Co do ustawy o niebezpiecznych zwierzętach mam zdanie podzielone z jednej strony było by to dobre na pewno starsi użytkownicy forum pamiętają o skorpionie który ukąsił dzieciaka w Sosnowcu i dalej wylądował w szpitalu(i podajże wyszedł cało o ile pamiętam dobrze) itp itd kupił skorpiona z baraku wiedzy tak jak wielu początkujących terrarystów kupuje sobie np P.Murinus ponieważ jest fajny pomarańczowy i ładnie w terra będzie wyglądał ta ustawa właśnie ma być lekiem na takie sytuacje. Ustawa zawiera wiele niejasności i o ile zostanie wprowadzona to wątpię czy ktoś ją będzie respektował...a ustaw takiego typu jest wiele i jak sie okazuje nikt sie nimi nie interesuje są po porostu po to żeby były
No zgoda - moga sobie zakazać hodowli niebezpiecznych pająków. Anarchy - mówisz o tym, że osoba niedoświadczona kupuje sobie np. murinusa bo jest ładny i potem np. murin ugryzie i jest problem - i twierdzisz, że dlatego ta ustawa "jest dobra". No dobra ale co z tymi co kupują takiego pająka bo mają już doswiadczenie w hodowli? Jak tak będzie to dojdzie do tego że poza lista będzie tylko kędzior - i można go będzie kupić - a nie nie można bedzie bo przecież karzą mieć papiery których nikt nie ma......
PS: No i wtedy to będziemy w ogóle "nielegalni" :D
Na liście jest:
1. czarna wdowa
2 Lycosa spp.
3 Ctenidae spp.
4. Loxosceles spp.
5 Poecilotheria spp.
6 Pterinochilus spp.
7 Atrax spp.
8 Trechona spp.
9 Marcothele spp.
10 Conothele spp.
No to chyba pójde kupić sobie murina i jakąś poe skoro już ich "zakazali" (nie do końca zakazali) :D
No zgoda - moga sobie zakazać hodowli niebezpiecznych pająków. Anarchy - mówisz o tym, że osoba niedoświadczona kupuje sobie np. murinusa bo jest ładny i potem np. murin ugryzie i jest problem - i twierdzisz, że dlatego ta ustawa "jest dobra". No dobra ale co z tymi co kupują takiego pająka bo mają już doswiadczenie w hodowli? Jak tak będzie to dojdzie do tego że poza lista będzie tylko kędzior - i można go będzie kupić - a nie nie można bedzie bo przecież karzą mieć papiery których nikt nie ma......
PS: No i wtedy to będziemy w ogóle "nielegalni" :D
Na liście jest:
1. czarna wdowa
2 Lycosa spp.
3 Ctenidae spp.
4. Loxosceles spp.
5 Poecilotheria spp.
6 Pterinochilus spp.
7 Atrax spp.
8 Trechona spp.
9 Marcothele spp.
10 Conothele spp.
No to chyba pójde kupić sobie murina i jakąś poe skoro już ich "zakazali" (nie do końca zakazali) :D
hmmm nie doczytałeś chyba mojego posta do końca
"Ustawa zawiera wiele niejasności i o ile zostanie wprowadzona to wątpię czy ktoś ją będzie respektował...a ustaw takiego typu jest wiele i jak sie okazuje nikt sie nimi nie interesuje są po porostu po to żeby były" a znaczenie słów po to żeby była ma na celu to jeśli jakaś osoba zostanie ukąszona np przez P.Ornata, P. Murinus i kiedy nagłośnią to media żeby nie było ale do rządu że nie ma takiej ustawy. Jak wszyscy dobrze wiedzą jak media potrafią zrobić z igły widły wiele osób jest tego świadom... jak ktoś napisał wcześniej w temacie" Kupuj co chcesz, nie chwal sie że masz i tyle" A ustawa jest w wstępnym projekcie a nowy rząd będzie pewnie prowadził politykę teczek i straszenia wzajemnego i tą ustawa nikt sie nie zajmie chyba że wydarzy sie jakaś tragedia i media będą się prześcigać w wyolbrzymianiu problemu
no anarchy zwracam honor :D Czytanie ze zrozumieniem mi spadło :D
Szczerze to mnie to serdecznie pi**oli...nie oddam ani mojego lividum ani mojej rufilaty :D Wiecie jak by bylo najlepiej...niech sie sami zamkna w zoo razem z malpami :D
Cockroach
27-09-2007, 01:29
A tam... w zeszłym roku też sporo szumu wokół tego było i nic...
No dobra. Ustawa ustawą ale jak będzie z jej egzekwowaniem? Oczywiście wiadome jest że już nie będzie można kupować pająków przez np. Allegro bo bedzie to zabronione. W zoologach też już ich nie ujrzymy więc sprzedaż/kupono pająka będzie utrudnione. Choć i tak wydaje mi się że nie będzie to nie możliwe. Zawsze zostaje gg, sms, telefony itd przez ktore można się dogadać z ewentualnymi sprzedawcami. Ale co jeśli ktoś ma już Poe w domu (tak jak np. ja)? Przecież żeby wejść mi do domu policja potrzebuje nakazu sądowego a ten bez uzasadnionej przyczyny poprostu go nie wyda. Pozatym musieliby też wiedzieć że hoduje pająki. Nie bedą przecież w ciemno załatwiać nakazu na tyle mieszkań. A niby skąd mają wiedzieć że trzymam pająki jeśli ich nie sprzedaje?
(...) Pozatym musieliby też wiedzieć że hoduje pająki. Nie bedą przecież w ciemno załatwiać nakazu na tyle mieszkań. A niby skąd mają wiedzieć że trzymam pająki jeśli ich nie sprzedaje?
Będą czytać posty na Arachnea.org :)
Dobrze że nie ma crawshayi na liście :D a ****** i tak nie oddam, jakby co możemy stworzyć podziemie :D no i ostatecznie REWOLUCJA :P
(****** po to gdyby czytał jakiś nadgorliwy służbista, a tak nie wiedzą co mam :P )
najgorsze jest to ze sukcesem w hodowli i to co przynosi najwieksza radosc hodowcy jest rozmnożenie jakiegos gatunku... i tak np > poe. czy murin i juz jest lipa ze sprzedaniem maluchow :(/mam nadzieje ze nie wejdzie ta ustawa ... /*/ kiedys miala wejsc ustawa z badaniami psychiatrycznymi - na psy bojowe . pit bull itd. jakos kazdy moze miec psa tej rasy wiec liczmy na to ze te palanty ochlona troche :)
Ta ustawa pod jednym względem była by dobra - Nieznający się na tym wcale a wcale człowiek kupuje poe, która go kąsi (to praktycznie nieuniknione) itp.
Ale pod 2 względem, dlaczego mieliby zabrać czy zabronić hodowania murinusów czy poe człowiekowi który dobrze się na tym zna ?
Ja już nie wiem - teraz kupiłem murina i go nie oddam :D Najwyżej jak zabronią to tak jak pisało już kilka osób po prostu będziemy pilnować się i kupować/sprzedawać ostrożnie. Ale dziwi mnie jedno skoro na liście są takie pająki jak Poecilotherie i Pterinochilusy to czemu nie ma tam stromatopelmy i maculaty, przecież mają silniejszy jad...? :D Cóż mi to już obojętnie i tak będę kupował pająki jakie chce co najwyżej będę miał utrudniony do nich dostęp.
PS; Jak są to może przeoczyłem gdzieś maculate i stromke :)
pozdrawiam all
Nie ma maculaty i stromki na tej liscie, to jest jedna z jej niedorzecznosci.
Jak juz zakazywac gatunkow "niebezpiecznych", to dlaczego wymienione przez Ciebie rodzaje sa dozwolone? Sa rowniez inne, np. Chilobrachys...
Ps. Czy stroma i maculata maja silniejszy jad od Poe to nie bylbym taki pewny. Slyszalem opinie ze to Poe sa najbardziej jadowite ;).
Ps. Czy stroma i maculata maja silniejszy jad od Poe to nie bylbym taki pewny. Slyszalem opinie ze to Poe sa najbardziej jadowite ;).
A to akurat nie ma większego znaczenia napisałem tak bo wiele osób twierdzi, że maculata ma silniejszy jad od poe :) Ale, w sumie nie ma większej różnicy, tutaj cytaty z opisów gatunkowych na arachnea:
Z opisu P. regalisa:
Poecilotheria posiada bardzo mocny jad.
Z opisu maculaty:
Jad może być potencjalnie niebezpieczny dla zdrowia bądź życia człowieka.
A wracając do tematu to z jednej strony dobrze, że nie wzięli sie za wpisanie na listę maculaty itd. bo nawet jak ustawa wejdzie w życie to będzie ją można nabyć na allegro, a z drugiej strony pokazuje to niedorzeczność ustaw dotyczących ptaszników na terenie RP.
pozdro
Nie można porównywac jadów poe do maculaty czy stromki z jednego prostego powodu, każdy organizm zareaguje inaczej na każdy z tych jadów. Wiadomo tyle są zagrożeniem dla życia i to powinno wystarczyć.
Ustawa juz była tyle razy przesówana że nie sądze żeby przez najbliższe 2-3 lata coś z niej wszyło. No i mamy wybory, a to moze oznaczać zmiane ministra środowiska, a co za tym idzie powrót powyborczego burdelu i ustalanie strategii działania nowego miniastra na nstp. kilka lat. A nie sądze żeby ustawa o niebezpiecznych gatunkach była ich priorytetem.
Panowie, nie wprowadzą tej debilnej ustawy (mam nadzieję). Czemu to polskie prawo nie czepnie się drecha ze skundlonym pitbulem, albo problemami alkocholowymi u młodzieży tylko ptasznikam, co to? Ktoś od tego umarł?
jakub powiatowy
19-10-2007, 13:40
Ponieważ z tymi problemami sobie nie radzą. Policja boi się dresiarzy z pitbulami, a do spokojnego terrarysty łatwo im się przyp***.
Czyli nasuwa się rozwiązanie problemu: Każdy spokojny terrarysta powinien założyć dres i kupić pitbulla, skoro policja boi sie dresiarzy to nie zabroni im hodowli pająków.
Mam takie pytanko:
Czy ustawa była już przegłosowana w sejmie? Jak nie to na 100% nie wejdzie, bo (p)osły nie zdążą zagłosować.
nic nie głsoowali i nie zagłosuja, ta wystawa to jeden wielki shit w którym jest pełno bzdur ;) nie moga sie zebrać zeby porządnie ją zrobić i dlatego nikt jej nie uchwali i nie wejdzie prędko w życie a już napewno nie w 1 stycznia 2008 roku ;)
Nie wejdzie, bo nasi kochani żądzący mają teraz ważniejsze sprawy. Kłutnie w TV, i kłamstwa na każdym kroku. Ustawa nie wejdzie.
Taką ustawe powinni pisać ludzie, którzy znają się chociaż trochę na tym czego zakazują lub na tym co zezwalają. Dobrze by było, żeby znali się też na prawie i precyzyjnie je formułowali. Nie zaszkodziłoby też gdyby czasami zastanowili się nad tym co właśnie utworzyli. Te wszystkie ustawy i artykuły pełne są luk, kruczków, niejasności i absurdów. Interpretację można prowadzić na wielu płaszczyznach i wszystkie wydają się być zgodne z prawem.
btw. ciekawe co się dzieje ze skonfiskowanymi zwierzętami? Czy są przewiezione w bezpieczne miejsce i zapewnione są godne warunki do życia czy też stoją w zakurzonym kącie komisariatu albo jakiegos innego budynku?
btw2. no dobra a jak już komus konfiskują pająka to zabierają go z całym terrarium czy biorą samego? Jeśli to drugie to ciekawe który pierwszy chętny pan władza do wyjęcia ręką ( bo ja bym nic nie podał i nie pomógł :d) z terrarium.
no jasne.chce pajaka to niech sobie go wezmie, np poe albo murina:D albo np lividke niech wykopie;)
Już od 4 lat wchodzi, widzisz z jakim skutkiem:P
z bardzo przyjaznym :)
i nie sądze że wejdzie szybko
Technicznie policja nie ma prawa wejsc bez nakazu. A nakaz moga miec na podstawie np. tego ze sprzedajesz dany gatunek na allegro. Ale wtedy analogicznie musialaby zniknac sprzedaz wszystkich groznych gatunkow, zeby nikogo nie namierzyli... To juz chore i nie wiadomo co dalej.
*ToMeK*brd
15-12-2007, 01:54
bosh.. polskie prawo jest cenzura. sami idioci. nie mają o co się przyczepić. co im przeszkadza to że hodujemy pająki ? to już te wszystkie psy są bardziej niebezpieczne niż nasze zwierzaki. amy ich na spacery do ludzi nie wyprowadzamy i nie robimy walk pająków. to co się dzieje jest żałosne jak to wejdzie to chyba będę musiał kandydować na prezydenta a w sejmie będą tylko terraryści praktycznie..
//Nie bluźnij! następnym razem będą punkty - mpx
nerwy...
Straszny problem macie, jak wejdzie ta ustawa to po prostu przestaniemy odwiedzać allegro i handlować poza allegro na forum, a jeśli na forum też będzie zakaz to jeszcze coś innego wymyślimy. Lekarstwo jest proste - trochę ostrożności i nie chwalić się co mamy w domu i będzie spokój. Pamiętajcie, że nie tylko allegro istnieje. Na pewno nie oddamy swoich zwierząt to proste, po prostu będzie "podziemny handel" i tyle... A z resztą, ta ustawa nigdy nie wejdzie jak tak dalej będą ją przekładać
pzdr
Straszny problem macie, jak wejdzie ta ustawa to po prostu przestaniemy odwiedzać allegro i handlować poza allegro na forum, a jeśli na forum też będzie zakaz to jeszcze coś innego wymyślimy. Lekarstwo jest proste - trochę ostrożności i nie chwalić się co mamy w domu i będzie spokój. Pamiętajcie, że nie tylko allegro istnieje. Na pewno nie oddamy swoich zwierząt to proste, po prostu będzie "podziemny handel" i tyle... A z resztą, ta ustawa nigdy nie wejdzie jak tak dalej będą ją przekładać
pzdr
Twoja mama by nie była zadowolona jak byś dostał walentynkę od 997 albo zaproszenie na herbatkę u ciebie w domu.
Wracając do tematu ustawa napewno nie wejdzie ani za tego rządu ani za następnego wiec głowa spokojna i jakieś wybuchy paniki typu nie oddam im moich pająków! nie dam, nie damy sie itp bo z takimi zapędami to jedynie na paradę równości ;-) tam jest wielu dyskryminowanych i prześladowanych. Wiele osób wcześniej pisało że ustawa nie wejdzie i niech tak zostanie a jak sie pojawi info nad jej projektem lub data zatwierdzenia przez nasz wielki sejm walny to wtedy możemy wznowić dyskusje.. na tematy ukrywania pająków i podziemnego nielegalnego undergroundowego handlubosh..
Ps Stary słownik j.polskiego nie parzy naprawdę
Siema. taki mały OT i pytanie jak to jest z tymi jadusami w innych panstwach europejskich i czy tam tez mają takie pomysly ? (pytanie odnosnie pająków i skorpionów bo to mnie tylko interesuje). czy są jakies zapiski w prawie unijnym chociazby ? z góry dzieki
venomous
05-01-2008, 20:22
i co ? :) nic nie weszło ?;]
Pan Grabski
05-01-2008, 21:39
znowu przesuneli ;] i tak bedzie pewnie w nieskonczonosc :) nastepny termin 01.01.2009 ; ]
hehe i to mi sie podoba :)
No to było do przewidzenia i jednak tak sie stało :) Jeśli chodzi o takie sprawy to jeszcze nie szybko to zmienią.
rostator
06-01-2008, 21:31
oby wogole tego nie zmienili ...Znajac zycie kedizorka nawet uznaja za groznego pajaka ...eHHH
*ToMeK*brd
06-01-2008, 22:18
tego na pewno nie będzie...
głosujcie na mnie jako prezydenta to się wszystko zmieni na lepsze;) <joke>
kto w ogóle wpada na pomysł by takie ustawy były?:|
zeby tak terrarysta , został prezydentem :)
Ustawa jeszcze długo nie wejdzie w życie. Jest to tak zwana ustawa-duch :D Niby jest i nie można się doczepić, że władze nic z "tymi krwiożerczymi i ludożernymi stworzeniami" nie robią, ale też nie chce im się dopinać tego tzw. ostatniego guzika. Jeszcze by się okazało, że właściciele tych stworzeń są groźniejsi niż ich podopieczni.
vBulletin - Arachnea.org