PDA

Pokaż pełną wersję : [PODSTAWY] - PRZESTRZEŃ W TERRARIUM

Blackmane
17-01-2007, 21:03
Mówiąc o przestrzeni, nalezy pamiętać,że w pewnym stopniu kazdy ptasznik to terytorialista, sam wybiera swoją domenę (miejsce bytowania), a następnie w miarę możliwości przekształca ją wedle swego uznania.
Kiedy mamy już gotowy pojemnik i podłoże, powinniśmy zagospodarować przestrzeń dość wszechstronnie. Najlepiej aby przestrzeń była zbliżona wyglądem do warunków naturalnych.
Zapewne wielu z was będzie chciało w tym celu umieścic jakieś rośliny. Otóż nalezy wiedziec, że wiele pająków lubi robić demolkę, tzn przekopuje totalnie cały teren dostosowując do własnych potrzeb. Dlatego tez nie zdziw sie, jeśli pierwszego dnia wnętrze terrarium czy też pojemnika będzie wyglądać jak z obrazka a następnego dnia będzie wyglądac jak pole bitwy. Tak juz jest z naszymi pupilami. Nie stawiają na ład, ale na praktyczne rozwiązania.
Ważne aby nasz pająk miał miejsce by zrobić kryjówkę, by móc się dość swobodnie poruszać, ale nie zbyt wiele, by nie gubił się w olbrzymiej przestrzeni zbyt dużego terrarium.
Wracając jednak do tematu roślin. Jesli już ktoś z was uprze się na fragment zieleni, to polecam mech, który trzeba najpierw przygotować, tzn oczyścić z brudu, robactwa, niepotrzebnych żyjątek i roztoczy.
Najlepiej w tym celu mech zanurzyć w płytkiej wodzie na parę godzin. Gwarantuję, że robactwo wypłynie, a nieczystości zostaną wypłukane, także sam mech stonuje swoje ph, jeśli poddawany był wczesniej pewnym "procesom chemicznym", w szczególności jeśli pobieraliśmy mech z okolic tras przelotowych (i nie chodzi tu tylko o spaliny :) ).
Tak więc stwórz pajączkowi godne miejsce bytowania. Możesz dodać korzeń, po którym pajączek może się wpinać a pod którym może uwić sobie kryjówkę. Takie rozwiązanie sprzyja pajączkom robiącym masę pajęczyny. Włóż korzeń lub gałęzie, a gwarantuję, że za kilka dni będziesz mógł podziwiać niesamowite, pajęcze tunele.

Piotrek lubin
14-04-2007, 15:48
Dobra art. A co do roślinek, to nie tylko mech, moga być też zwykłe ścinki z kwiatków doniczkowych ze swojego domu np. paprotka czy inny kwiatek. Ja tak zrobiłem, i po 2 tygodniach roślinki w moich terra zapuściły korzenie i bardzo ładnie rosną, tyle, że na jednej z nich pająk zrobił sobie gniazdko :P ale to chyba nie wpłynie na żywotnośc roślinki.

Szpinacz
14-04-2007, 15:53
by nie gubił się w olbrzymiej przestrzeni zbyt dużego terrarium

On sie nie zgubi, najwyżej my jego, w środowisku naturalnym maja jeszcze wiecej przestrzeni.

Jimi Hendrix
16-04-2007, 21:32
by nie gubił się w olbrzymiej przestrzeni zbyt dużego terrarium

On sie nie zgubi, najwyżej my jego, w środowisku naturalnym maja jeszcze wiecej przestrzeni.

Niezgadzam sie z toba "Szpinacz".
Tak tylko nie wiem czy zauwazyles, ze pajaki w naturalnym srodowisku poluja w swoim wlasnym wyznaczonym terytorium "czasem poza".
W tedy nie jest narazony na wszelkie niebezpieczenstwa.

Najbardziej sa one narazone w trakcie przechodzenia wylinki, a takze po.
Jak i rowniez podczas wedrowek za poszukiwaniem samic.

Dlatego sory, ale z tym co napisales niezgadzam sie.

LordSimon
12-05-2007, 14:47
a propos wykorzystania przestrzeni i kryjówek, to mój B.Smithi L6 wchodzi pod korzeń, zakopuje wejście i nie wychodzi wogóle. Raz siedział 9 dni, to przełożyłem mu korzeń w inne miejsce, znów pod niego wlazł zjadłwszy świerszcza po drodze i nie wychodził aż do momentu jak mu znów zabrałem korzeń. I tak jest zawsze. Sam nigdy nie wyjdzie. Czasami (raz na 3 dni) wystawi tylko łepek na godzinke i to wszystko. Dobrze że mam chciaż okazję zostawić mu jakiegoś martwego białego robaka pod nos. Czy coś z nim nie tak? Może jest mu za zimno? Albo przeszkadza mu to że terrarium jest duże (25x50x30)?

Sad_Mad
12-05-2007, 14:56
LordSimon

Zostaw tego biednego pajaczka w spokoju :/.
On sie chowa, a Ty go wyrzucasz z kryjowki??
Pajaczki czesto sie zakopuja z powodu najrozmaitszych kaprysow, nie nalezy ich wyciagac tylko dlatego, ze nudzi sie patrzenie na puste terrarium.

Wszystko jest w porzadku.

LordSimon
12-05-2007, 15:37
no dobra, ale on tak moze 2 tygodnie bez jedzenia? Przecież powininen jeść co 2-4 dni. Zwłaszcza że jest młody. Skoro siedzi ciagle w jednym miejscu to moze lepiej zmienic terrarium na faunabox?

Szpinacz
12-05-2007, 15:43
Nie, poprostu go nie zaczepiaj :D

A ja nie zgadzam sie z toba, terarium to nie srodowisko naturalne.

Sad_Mad
12-05-2007, 16:46
no dobra, ale on tak moze 2 tygodnie bez jedzenia? Przecież powininen jeść co 2-4 dni. Zwłaszcza że jest młody. Skoro siedzi ciagle w jednym miejscu to moze lepiej zmienic terrarium na faunabox?

Pajak moze zyc pol roku bez jedzenia bez zadnych negatywnych skutkow.

Co 2-4 dni mozna karmic, ale jesli pajak nie przyjmuje jedzenia, to nic z tym nie mozemy zrobic.

Zostaw go w tym terrarium, nie bedziesz mial problemow z przekladaniem.

kimi
17-06-2007, 01:42
Mój angustum w tym wieku tez tak miał ale po nastepnej wylince mu przeszło, poza tym zmienił miejsce noclegowe na kokos

Kielonek
17-06-2007, 15:58
A moj wcale się nie chowa :D
Mam Vagansa 8L sie nie chowa , duuużo je , pajęczyny plecie i jest GIT!!!!
:D

Krzyżaku
18-06-2007, 00:01
a propos wykorzystania przestrzeni i kryjówek, to mój B.Smithi L6 wchodzi pod korzeń, zakopuje wejście i nie wychodzi wogóle. Raz siedział 9 dni, to przełożyłem mu korzeń w inne miejsce, znów pod niego wlazł zjadłwszy świerszcza po drodze i nie wychodził aż do momentu jak mu znów zabrałem korzeń. I tak jest zawsze. Sam nigdy nie wyjdzie. Czasami (raz na 3 dni) wystawi tylko łepek na godzinke i to wszystko. Dobrze że mam chciaż okazję zostawić mu jakiegoś martwego białego robaka pod nos. Czy coś z nim nie tak? Może jest mu za zimno? Albo przeszkadza mu to że terrarium jest duże (25x50x30)?

1. Poczytaj o pająkach.
2. Zostaw pająka w spokoju... smithi L6 czy starszy może wytrzymać miesiące bez jedzenia. 2 tygodnie siedzenia pod ziemią czy nie jedzenia to naturalne.
3. Jak będziesz go ciągle odkopywać to przeszkodzić np. w wylince, a nawet jeśli nie to tak czy innaczej ma to negatywny (zły) wpływ na pająka
4. Ptasznikowi jeśli się zakopuje nic nie jest... (jednak sprawdz temp jeśli będzie powyżej 30*C to zmniejsz)