PDA

Pokaż pełną wersję : [PODSTAWY] - TEMPERATURA

Blackmane
17-01-2007, 21:03
Temperatura to także bardzo wazny czynnik, nie może być ani za duża, ani za mała. Średnio ptaszniki potrzebują temperatury dziennej pomiędzy 25-29 stopni z nocnymi spadkami pomiędzy 21-24. Oczywiście są to warunki optymalne. Pająki często moga wytrzymywac niższe temperatury.

Jak zatem nagrzewać? Najlepiej zwykłą lampką. Może być to 25W lub mocniejsze ale musza być dalej odstawione by nie przegrzać naszego pupila. Ja na przykład używam żarówki 60W, przy czym jest ona w takiej odległości by pająki miały temperaturę 28 w dzień. W nocy zaś wystarcza temperatura pokojowa, która u mnie wynosi 21.
Nie polecam używac kabla grzewczego, gdyż pająk jeśli ma zbyt dużą temperaturę to często zakopuje się w ziemię. Jednak w przypadku kabla grzewczego umieszczanego pod podłożem jest to zabójcza pułapka, gdyż pajączek chcąc się zakopać będzie kopał do coraz glębszego miejsca.
Pamiętaj. To że twój pajączek kopie, nie oznacza, że ma zbyt wysoką temperaturę.

Jak mierzyć temperaturę? Możemy stosowac wszelkiego rodzaju termometry, byle sprawne. Wielu terrarystów w terrariach używa termometrów elektronicznych dwu-pomiarowych do temp. zewnętrznej i wewnętrznej terrarium, choć ja stosuję tradycyjne metody. Świetnym rozwiązaniem jest samoprzylepny termometr stosowany w akwarystyce. Posiadam taki i sprawuje się swietnie. Nigdzie go nie przyklejałem, poprostu umieszczam go tam gdzie chcę, a szybki czas reakcji termometra na ciepło w bardzo krótkim czasie potrafi mi dokładnie określic temperaturę (taki termometr kosztuje zazwyczaj około 4 zł).

Bardzo ważne jest byś pamietał o dwóch rodzajach zagrożen związanych z temperaturą. Pierwsze to przegrzanie, drugie to wychłodzenie. Pierwsze zjawisko może mieć destrukttywny wpływ, a w połączeniu z niską wilgotnością prowadzi do przesuszenia pupila i szybkiego zgonu. Wychłodzeni zaś na początku prowadzi do spowolnienia ruchów pająka, pająk staje się mniej aktywny, pózniej słabnie coraz bardziej, a jeśli temperatura jest naprawdę niska, umiera. Dlatego tez kontroluj temperature w otoczeniu pajączka, a unikniesz przykrych wypadków.