PDA

Pokaż pełną wersję : [PODSTAWY] - WILGOTNOŚĆ

Blackmane
17-01-2007, 21:04
Na pewno spotkałeś się z opisami ptaszników, gdzie podana jest wilgotność. Wilgotność podawana jest w procentach co oznacza procent wilgotności powietrza w terrarium. Dla ptaszników optymalne warunki to od 50-80% choć to zalezy tak naprawdę od samych pająków - gatunków i warunków naturalnych w jakich wystepują. Do pomiaru wilgotności służy higrometr. co jednak nie posiadamy takiego urządzenia. Ano istnieje prosty sposób.
Nawilżamy podłoże w taki sposób by powierzchnia podłoża jak i wnętrze były wilgotne, jednak nie zabłocone. Błota nalezy unikać, gdyż będzie utrudniać pajączkowi egzystencję, natomiast zbyt suche podłoże prowadzi do wysuszenia pająka. Dlatego też jak już zaznaczyłem najlepiej jest nawilżać tak by powierzchnia była zawsze wilgotna.
Nie da się ukryć, że wilgotność jest połączona z ilością wody i temperaturą. Dlatego im wyższa temperatura tym większe parowanie wody. Nie bój się czasem dać więcej wody, czasem mniej, sam po jakimś czasie będziesz wiedział co jest dobre a co nie.

Czym zatem nawilżamy? Dla małych pajączków najlepiej przyszykowac sobie strzykawkę minimum 10ml z igłą. Posiadam właśnie taki osprzęt przy czym zaznaczam, że koniec igły obciąłem kleszczykami by uniknąc jakichś nieprzyjemnych wypadków. Dzięki takiemu roziązaniu możemy dokładnie nawilżac określone partie. Jeśli chodzi o podrostki, to możemy sobie sprawić większą strzykawkę i zrezygnowac z igły. Dorosłym osobnikm możemy nawilżać terrarium spryskiwaczem. Ważne jest jednak, by spryskiwacz był wolny od zanieczysszczeń podobnie jak strzykawki, najlepiej nowe, a spryskiwacz nowy lub wygotowany. Pamiętaj także by nie pryskać na pająka, gdyż jest to dla niego bardzo stresujące. Wyboraź sobie że nagle w biały dzień, ktoś oblewa cię z nienacka wodą. Czy nie było by to irytujące?

Wskazówka - dorosłym osobnikom możemy wstawić pojemniczek z wodą, np. malutką, płytką miseczkę, przykrywkę od słoika itp. Ważne by pajaczek nie miał możliwości utopienia się w niej i zamoczenia odwłoka i płucotchawek (więcej w dziale PTASZNIKI). Pojemniczek z wodą to także dobry sposób na zapewnienie pajączkowi wody pitnej, gdyż nie wiem czy jest ci wiadome, ze czasem pająki lubią sobie "wypić".
Z kolei jeśli nawilżasz poprzez spryskiwanie wodą, to spryskaj połowę terrarium, wtedy pajączek sam będzie mógł wybrać tę stroną, która mu będzie bardziej odpowiadała, a co dla ciebie będzie także cennym źródłem informacji o twoim ptaszniku.

Dobrze jest też uzywac wody przegotowanej, chłodnej, tak aby zapobiec jakimkolwiek niespodziankom. Czasem zdarza się, że przerwa w dostawie wody, a nastepnie jej ponowne podłączenie sprawia, że kranówka ma przez pewien okres czasu wysoką zawartość metali itd. co nie służy pajączkowi podczas gdy woda paruje w terrarium.

Feno
19-01-2007, 23:10
(...) gdyż nie wiem czy jest ci wiadome, ze czasem pająki lubią sobie "wypić". (...)

Sorry za mały offtop, ale ten tekst rządzi :lol:

Boxerk
25-01-2007, 11:24
W mojej chodowli:
Pojemniki z wodą pitną znajdują się w każdym terra, prócz u pająków podziemnych, i fakt zaobserwowałem, że nie wszystkie ale większość korzysta z tych pojemników choć nie koniecznie aby się napić - do czego zmierzam.

Pająki czasem pozostawiają resztki nieskonsumowanego jedzenia co u poniektórych moich pupili zaobserwowałem, że używają tych pojemników z wodą do pozostawiania odchodów, bądz definitywnie je zasypują lub przewracają.

No oczywiście przy okazji może służyć do nawilżania terrarium.

Fish
31-01-2007, 18:47
z doswiadczenia : miseczka jak najbardziej osobiscie uzywam muszelek daja efekt i sa wygodne , pajaczki nie maja problemu z dojsciem do "wodopoju"

swoja droga @ Blackmane czytalem juz pare twoich postow i jestem w ciezkim szoku :) z kad ta wiedza ? jest naprawde imponujaca
wiecej postow prosze
pozdrawiam

Regit
02-02-2007, 13:39
No dobra, ty mówisz o wodzie przegotowanej. Pamiętam, że kiedyś czytałem artykuł w którym była mowa o odstałej kranówce. Taka woda jest lepsza, gorsza czy nie ma to znaczenia?

p.s.
Mam jedno pytanko nie związane z tematem. Na ziemi zauważyłem taki delikatny jasny(biały) nalot, znika on zawsze jak spryskam go wodą. Czy to jest pleśń???

scchizm
02-02-2007, 14:15
a ja dodam tyle, że można też zastosować wodę w żelu, nie jest droga a dzięki temu unikniemy ewentualnych utonięć podopiecznych, ja taką stosuje u świerszczy:]

Sad_Mad
02-02-2007, 18:41
Mam pytanko.

Czy jesli dam doroslemu ptasznikowi lub podrostkowi muszelke z woda, to czy ona mu wystarczy, czy musze dodatkowo pryskac na podloze?

Pytam sie, gdyz czytalem, ze w USA standardem jest trzymanie wszystkich ptasznikow na samej miseczce.

BoBaZ
02-02-2007, 22:04
Sad_Mad - muszelka powinna wystarczyś choć zawsze lepiej jest spryskać podłoże wtedy jest mniejsze prawdopobieństwo przesuszenia pajączka:)

Draculla
11-02-2007, 19:54
Mam pytanie gdy miałem w terra pojemnik z zakrętki z słoiczka po "Rosołku" to pajączek często wchodził do niego tak że wystawały tylko odnóża i odwłok a zęby miał zanuzone w wodzie . Kolega zaproponował mi abym mu dał pojemnik po ciężarkach na ryby taki z przegrudkami oby pająk tam nie wchodził cały bo po jakimś czasie może na nim wystapić pleśń. Wymieniłem pajączkowi pojemnik i już nie chce z niego pić przestawiałem go w różne miejsca i nic !

ps: Mój pająk to Grammostola Rosea Red L16

Regit
12-02-2007, 20:53
Widze że pajączka masz niezłego. Hmm a może wtedy smakowała mu ta woda z delikatnym smaczkiem rosołku? :)

A tak na serio.. Moze pił z tamtego bo dostęp miał lepszy? Albo się przyzwyczaił (w co wątpie) do starego pojemniczka :)

UfeQ
18-02-2007, 01:39
Ważne by pajaczek nie miał możliwości utopienia się w niej

hmm o ile mi wiadomo pająki znakomicie umią pływać (tak gdzies słyszałem)
wiec chybs by sie nie utopił według mnie ;]

Pik
18-02-2007, 03:07
Nie tyle pływają, co chodzą po wodzie. :)

Ale zawsze jest możliwość utonięcia, tak jak w przypadku ludzi - nawet najlepszym pływakom może się to przydarzyć.