Pokaż pełną wersję : [Ubarwienie] Czy ubarwienie zależy od pojemnika?
dragon149
08-02-2007, 02:00
A wiec nasuwa mi sie nastepujace pytanie jaki wpływ ma kolor pojemnika na jego wzrost i ubarwienie????
tu się nie zgodzę z moimi poprzednikami, ponieważ mam 5 kędziorków, 4 z nich trzymam w czarnych kliszówkach (mowa o pajączkach L1-L5) a jeden jest w przezroczystym pudełku takim po szpilkach, ten ostatni jest jaśniejszy niż reszta a i tak jakby wolniej się rozwijał. Na starym forum czytałem także że jeśli ma się parahybanę w pudełku przezroczystym wybarwi się na brązowy a jeśli mamy ją w ciemnym pudełku to wybarwia się na czarno. Agresywność może wzrastać wtedy gdy pająk ma za duży pojemnik jak na swoją wielkość ( z tego co mi wiadomo, jeżeli się mylę poprawcie mnie koledzy po fachu :P ) POZDRAWIAM
Blackmane
08-02-2007, 09:33
Pajączki trzymane w czarnych kliszówkach rosną szybciej niz te trzymane w kliszówkach białych. Miałem okazję sprawdzic to wielokrotnie, nie tylko przy okazji Programu Kędziorek:
http://www.arachnea.delfnet.com/forum/viewtopic.php?t=514
Wiec jak myslicie w jakich jest lepiej trzymac??
UnnamedPlayer
08-02-2007, 14:10
Z tego co tu czytam to najlepiej by było trzymać pajączki w ciemnych/ czarnych pojemnikach 8)
No ciekawe to jest, moze by ktos jakis art na ten tremat napisal. Musze sprawdzic jaka jest roznica miedzy ciemnym a jasnej kliszowce. I jake zmiany zachodza.
dragon149
08-02-2007, 15:47
No ciekawe to jest, moze by ktos jakis art na ten tremat napisal. Musze sprawdzic jaka jest roznica miedzy ciemnym a jasnej kliszowce. I jake zmiany zachodza. Nie wiem jak sprawa ma sie co do ubarwienia ale mam 2 vagnasy w czarnych kliszowkach i są mniej wiecej l2-3 a te w przesroczstych obydwa l2 rosną troszke wolniej i są mniejsze przy tej samej wylince l2 vagnasik ma oklolo 1,3cm tez z czarnego pojemnika a tez z przezroczystej kliszówki ma niecaly centymetr..... mam jeszcze w czarnej kliszowce ornate jest ona bardziej biala i juz liniala jest teraz l3 a jej siostra z bialego pojemnika nadal l2
:shock: Naaajs! Dobrze wiedzieć! Z początku myślałam, że kolor nijak ma się do wzrostu i ubarwienia, ale po namyśle (analizując tryb życia maluszków i doświadczenie miłośników) coś w tym jest..
dobra a jak sie ma to do "pół mroku" Czy to musi być całkowity mrok ?? Pytam sie bo w moim pokoju trzymam głównie klimatyczny "pół mrok" :D
kolczykos
10-02-2007, 00:09
nie myśleliscie też o tym, że:
czerń przyciąga promienie słoneczne, dzieki czemu wewnątrz pojemnika panuje większa temperatura :)
dj_michael
10-02-2007, 12:57
Hmmm no nie wiem czy tak do konca wierzyc w te czarne kliszowki..ja juz ponad pol roku temu kupilem pare szt smithi L1,przyszly w czarnych kliszowkach..siedza do dzis w tych samych kliszowkach.Najwiekszy jest moze L5.Najwiecej jest L4,nie wiem nawet czy nie ma jakiegos L3.Warunki-pajaki maja ciagly dostep do pozywienia,ciagle sa dogrzewane kablem.WIlgotonosc w normie.Mimo to rosna wolno...bo co to sa 2-3 wylinki przy takich malcach przez ponad pol roku.
marcin2806
10-02-2007, 13:19
Moim zdaniem kolor kliszowek moze wplywac na ubarwienie jak i na aktywnosc pajaczkow.W ciemnych kliszowkach pajaki beda bardziej ciemne z braku dostepu do swiatla,ale i zarazem bardziej ruchliwe bo bedzie panowala caly czas ciemnosc,a wtedy pajaczek bedzie caly czas ruchliwy co przyspieszy metabolizm .W jasnych kliszowkach pajak bedzie bardziej wyplowialy,a jego kolory powinny byc bardziej jasne,ale nie bedzie tak bardzo ruchliwy w dzien,tak jak by byl w czarnej kliszowce co powinno zwolnic jego metabolizm,moze nie tak zwolnic,ale bedzie polowal zadziej i tylko w nocy.Takie jest moje zdanie co wyniklo z obserwacji na kedziorkach.
vBulletin - Arachnea.org