PDA

Pokaż pełną wersję : [PODSTAWY] - KRYJÓWKA

Blackmane
17-01-2007, 21:05
No i dochodzimy do kolejnego aspektu jakim jest kryjówka. Generalnie pająki potrafią zadbać same o siebie. Cała masa pająków naziemnych kopie norki, podziemne kopią całe tunele, zaś nadrzewne plota wśród gałązek schronienia z sieci. To, że nasz pupil potrafi o siebie zadbać, nie znaczy wcale, że nie możemy mu w tym pomóc.
Sami możemy stworzyć jakąś kryjówkę, azyl, w którym poczuje się bezpiecznie. Dla dorosłych osobników świetnym rozwiązaniem ze względów praktycznych jak i walorów estetycznych jest ciesząca się ogromną popularnością wśród terrarystów łupina orzecha kokosowego. Mając odpowiedni sprzęt, możemy przeciąć kokos na pół, wydrążyć nieczystości, a także zrobić otwór wejściowy. Pięknie komponuje się to z terrariami w stylu tropikalnym. Należy jednak pamiętać, że łupinę najlepiej wygotować w osolonej wodzie, by wyeliminować możliwość pojawienia się pleśni czy roztoczy (więcej na www.arachnea.org w artykule o konserwacji orzecha kokosowego, napisanym przeze mnie).

Jeśli natomiast tworzymy terrarium w klimacie stepowym, to niezłym rozwiązaniem jest na przykład gliniana potłuczona doniczka. Inwencja zalezy już tylko od ciebie i ty sam zdecyduj jaką kryjówkę chcesz stworzyć.

Oczywiście młodym osobnikom tez możemy stworzyć kryjówki, choć te wolą raczej się zakopywać, czy tworzyć tunele z pajaczyny.

Aktualizacja: Szczegółowe info odnośnie przygotowania kryjówki dostępne tu:
http://www.arachnea.delfnet.com/forum/viewtopic.php?t=492

BoBaZ
02-02-2007, 22:35
:) tak.....mój vagans ma krujówke z kokoska, avi zrobiła grube gniazdko wśród sztucznych liści, a gdy przeniosłem kędziorka do faunaboxu to zrobiłem mu kryjówke z moczboxu zakopanego w torf:) wygląda jak dość duże wzniesie no a w środku może sobie uwić ładne gniazdko:)

Dziś go przełożyłem więc czekam aż sie zaakliwatyzuje:) i dam mu coś jeść, pozatym niedawno liniał....

Pik
02-02-2007, 23:49
Jeśli pająki są ślepe, to im jest obojętne w czym mają kryjówki.
A jeżeli tak, to równie dobrze można ją wykonać ze szkła,
aby było łatwo obserwować pajączka.
Dobrze myśle, czy się mylę?

Może mniej naturalnie będzie to wyglądać w terrarium,
ale czy dla pająka jest jakaś różnica?

@ndriu
03-02-2007, 00:05
Tak ... Dla pajaka bedzie to roznica, poniewaz mimo to ze sa slepe to reagują na bodźce świetlne... Wiec jak bedziesz palil mu swiatlo to pajak bedzie sie "stresowal" w srodku wkyjowki bo bedzie ona cala oswietlona.To dobre rozwiazanie jedynie kiedy uzywasz czerwonych lampek.

olejek5
11-02-2007, 18:01
Jestem nowy wiec na poczatek ,czesc wam wszystkim .
Mam pytanie , czy mozna wstawic do terra piaskowiec ?

Kudłaty
17-02-2007, 21:28
czy mozna wstawic do terra piaskowiec ?
mozna ja mam włożony a dokładniej mam poidełko zrobione z piaskowca narazie terra ma 1 dzien wiec nie wiem czy nic sie z nim nie bedzie działa szczególnie jak bedzie w nim woda cały czas ale nie powinien zaszkodzic pajączkowi.

dzimi
18-02-2007, 13:50
Ja mam ścianke zrobiona z pisakowca i kedziora i murina, uzywam piaskowca zoltego i wszytsko jest ok ;]

Pietrano
18-02-2007, 16:07
Ja proponuję również umieścić w terrarium naszych pupili pocięte kijki bambusowe, przykładowo o długości 20-25 cm. Wbijamy je w ziemię pod ukosem. Pająki zdają się czuć swobodnie przy takim wystroju. Wiją między kijkami pajęczynę. Jeśli ktoś wypróbuje tą metodę upiększania, proszę zamieścić fotki. Ja nie dysponuję aktualnie aparatem.

dzimi
19-02-2007, 00:21
Bambus musi byc zaimpregnowany, przynajmniej mi caly czas zaczynal gnic, ale w terrarium wyglada bardzo ladnie.

olejek5
04-03-2007, 15:50
dzieki wielkie za pomoc , ale mam jeszcze jedno pytanie :
jesli chce zrobic sobie tlo z kory to musze ja zaimpregnowac lakierem , czy wystaczy ze ja zagotuje w solance ?

dzimi
04-03-2007, 15:55
Gotujesz zeby pozbyc sie wszelakich "lokatorow" kory, a impregnujesz po to zeby Ci nie plesniala.

Piotrek lubin
04-03-2007, 22:31
kup w sklepie, zaoszczędzisz problemów i bedziesz miał pewność 8)

olejek5
05-03-2007, 11:02
a w jakiej cenie powinno mi to wyjsc bo jesli wiecej niz 80zl to wole poswiecic troche czasu na zrobienie tego samemu ?
Edyt:
Walle :Dzieki wielkie za pomoc , napewno skorzystam :D

walle
05-03-2007, 11:13
olejek5 scianke dobrze jest najpierw podsuszyc w piekarniku, (temp. ok 100-120*) nawet taka ze sklepu dobrze jest zabezpieczyc po swojemu, bo wczesniej czy pozniej pojawi sie plesn a mozliwe ze wrecz zacznie gnic- wiem bo sam tak mialem, po podsuszeniu malujesz lakierem akrylowym bez polysku- nazwa i firma nie sa istotne, wazne zeby zrobic to dokladnie, zostawiasz to na 7-8 godzin i malujesz 2-gi raz, potem zostawiasz scianke w przewiewnym miejscu na jakies 24godz i jest gotowa do wlozenia do terra :)