PDA

Pokaż pełną wersję : [PODSTAWY] - PRZYDATNE PRZYRZĄDY

Blackmane
17-01-2007, 21:06
Nie potrafię ci powiedzieć co powinieneś mieć na początek by móc sprawnie operować w swoim terrarium, powiem ci za to co ja posiadam, abyś mógł rozeznać się w tym co bywa przydatne podczas obcowania z pająkami.

Słoik
Zwykły litrowy słoik. Przydaje się gdy chcę np. swojej Haplopelmie Lividum oczyścić pojemnik, wtedy moge przełożyć ją (oczywiście przykładając słoik do ujścia pojemnika, tak aby pajączek sam przeszedł). aby móc spokojnie operować w jej pojemniku, bez wystawienia się na atak, czy ryzykowania ucieczki pająka.

Dodatkowe pojemniki
Podobnie jak słoik, moga służyć do tymczasowego przetrzymywania pająków, czy trzymania pokarmu.

Termometr
Obowiązkowy atrybut w codziennej opiece nad pająkami. W moim przypadku jest to termometr akwarystyczny naklejany, płaski, z tą różnicą, że ja gonie naklejam, tylko przenoszę w odpowiednie miejsce gdzie chcę zmierzyć temperaturę. Co najwazniejsze termometr tan ma bardzo szybki czas reakcji, więc nie musimy czekac aż się "nagrzeje".

Strzykawka
Dobry wybór w przypadku małych pająków. Posłuży nam do nawilżania podłoża. Powinnyśmy zaopatrzeć się tez w igłę, której obcinamy koniec. Pozwala to na precyzyjne kierowanie strumienia wody, a obcięty koniec, zapobiegnie przypadkowemu zranieniu pająka.

Spryskiwacz
Odpowiedni wybór w przypadku dużego terrarium i dużego ptasznika. Nie namęczymy sie w tym wypadku, tak jak by to było ze strzykawką.

Łyżka do przekładania torfu
W moim przypadku jest to zwykła łyżka, która pozwala mi na przekładanie wilgotnego substratu kokosowego (włókna).

Kubeczek z przegotowaną wodą
Najlepiej przygotować sobie kubeczek z wodą, by nie latać każdorazowo do kuchni, napełniac strzykawki, itd.Sugeruję w tym wypadku wode przegotowaną, gdyż czasem gdy jest chwilowy dopływ wody mamy potem wodę kranową naładowaną drobinami metalu, itd.

Żyletka
Nieodzowny atrybut w przypadku posiadania małych pająków, dzięki żyletce sprawnie pokroisz w porcje mączniki i białe robaki.

Płytka do cięcia
Nie obowiązkowa, ale przydatna, płytka na której tniesz robaki. Dzięki temu nie zapaskudzisz niczego i nie porysujesz.

Nożyk
Ten element można także pominąć, choć czasem bywa przydatny.

Penseta
Obowiązek. Penseta pozwala na swobodne manipulowanie w terrarium, bez narażania się na ukąszenie. Dostępne są w sklepach pensety 30 centymetrowe, co jest bardzo przydatne i pozwala na swobodne manipulowanie w obrębie terrarium. W przypadku małych pojemniczków, wystarcza mała penseta.

Patyczki
Także nie obowiązkowe, ale przydatne. Długi patyczek, np. wykałaczka używana do szaszłyków, sprawdza się doskonale gdy musimy nakłonić pajączka do zmiany miejsca swego pobytu, czy też w przypadku, gdy czyścimy np. Murinusom terrarium z pajęczyny.

Oczywiście to czego będziesz potrzebował zalezy wyłącznie od ciebie i sam na pewno szybko zorientujesz się co jest niezbędne w opiece nad ptasznikiem.

Nexus
22-01-2007, 21:20
dodam od siebie jeda rzecz. Bardzo mi sie przydaje cieniutki pedzelek, przy "sterowaniu" pajakiem nie zrobimy mu wtefy krzywdy.

darq
27-01-2007, 20:45
Penseta
Obowiązek.

zwykłe żelastwo robiące dużo szumu przy manipulacji w terrarium, i trochę hałasu i drgań denerwujących pająki, gdy przypadkowo uderzysz tym w ścianki terrarium - polecam długie pałeczki (takie do jedzenia chińszczyzny), o wiele łatwiej dostępne i dużo tańsze, odrobina wprawy i do manipulacji w terrarium nadają się idealnie. :wink:

lejcyn
27-01-2007, 23:52
przydatną żeczą jest jeszcze ściereczka do wycierania szyb,

heniek1410
28-01-2007, 03:29
Co do pęsety... Jak ktoś nie może dostać, nie wie gdzie kupić etc., to zapraszam do mnie:

http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3782692

Jak macie jakieś pytania odnośnie kupna pęset to nie piszcie w tym tym temacie tylko do mnie na PW albo gg: 7334006

bartek1m
28-01-2007, 03:39
a nie masz 30 cm na stanie??:>

majkiqp
21-03-2007, 17:33
lepszy pędzelek od patyczków

siedla2
21-03-2007, 22:25
ja tam niepotrzebuje zadnej pesety jak wymieniam swojemu gagatkowi podloze to sobie go biore normalnie na rece a mam lasiodore parahybane l8 i sie nie boje najwyzej trudno sie mowi

Yvaine
21-03-2007, 23:08
Peseta jest obowiązkowa i tyle. Jest zdecydowanie bardziej poręczna niż pałeczki. Jeżeli obijasz się pęsetą po ścoankach to nawet nie chce sobie wyobrażac jak to wyglada w przypadku pałeczek.

A co do wsadzania rąk. Dzisiaj wycierałam szybkę mojemu darlingowi L5 (niecałe 2 cm ciała) i rzucił się na mnie z zębami. Na szczescie nie przegryzł dwóch warstw scierki jaką miałam owinięty palec. Krótko mówiąc wiele szczęścia i piękny dowód na to że mały pająk róznież może zaatakować.

BoBaZ
22-03-2007, 23:53
Jak zwykle - bardzo przydatny temacik :)

Mogłeś dodać że:
- "zapasowy" torf/włókno
- pędzelek (np. do delikatnego ściągania np. pleśni z odwłoku pająka :)

Pozdro