PDA

Pokaż pełną wersję : [Brachypelma smithi]

Aron099
20-09-2007, 15:23
Witam mam pytanie w związku co do mojej smithi ma ona nieco ponad 2 lata i ponad 6 cm ciałka z odnóżami ok 13 cm.Od jej wylinki na L12 mineło jakieś trzy tygodnie zaczęła już przyjmować pokarm. Za nie długo będę posiadał dla niej dojrzałego samca z bulbusami.Ale nie jestem pewien
czy mogę się podejmować już próby rozmnożenia, czy samica jet gotowa i nie zabije samca.Zależy mi aby żaden z pająków nie odniósł żadnych obrażeń i wszystko poszło ok.Bardzo proszę o informację doświadczonych osób ponieważ zależy mi na bezpieczeństwie zwierząt. Z góry wielkie dzięki i pozdrawiam.

BoBaZ
20-09-2007, 17:33
Samica jest zleksza za mała... Możesz dopuszczać ale będziesz miał mało jajek...

Lepiej poczekaj z wylinke i bedzie ok.. A do do zjadania samca.. To postaraj se jak najbardziej wykarmić samice.. Jeśli nie będzie głodna to go nie wszama

Pozdro

Szopek
20-09-2007, 19:13
Samica jest zleksza za mała... Możesz dopuszczać ale będziesz miał mało jajek...

Lepiej poczekaj z wylinke i bedzie ok.. A do do zjadania samca.. To postaraj se jak najbardziej wykarmić samice.. Jeśli nie będzie głodna to go nie wszama

Pozdro

Nie wymyślaj;)

Samica jest zdecydowanie za młoda i nie sądze aby nawet chciała kopulować. Co innego jeśli samica ma 7-8 cm (wtedy jak najbardziej możesz). Generalnie Brachypelmy spokojnie kopulują, lecz nic nigdy nie wiadomo bo różnie bywa. Nawet jeśli nakarmisz dobrze samice nie masz pewności czy nie zaatakuje samca. Polecam kopulacje kontorolowaną (pilnujesz pająków, a gdy jest potrzeba rozdzielasz parkę np. pęsetą)

tomek90
20-09-2007, 19:20
Słyszałem że smithi niechce kupulować jak ma mniej niż 5 lat ( około ) Tak jest tez z niektorymi innymi brachypelmami