Pokaż pełną wersję : Budowa terrarium dwa terraria w(z) jednym?
hejka. mam terrarium o wymiarach 60x30x30 zamieszkane przez gienie L10. czy dobrym pomyslem bedzie przedzielenie go na pół, aby zrobic w ten sposób 2 terraria dla 2 pajaków? jeśli tak z czego najlepiej zrobic przegrode? ze szkła (ale czy nie beda sie baly widzac siebie nawzajem?), z korka (chociaz troche gruby), z siateczki drucianej?...w ten sposób oba terra beda mialy wspolne oswietlenie i obrzewanie (mata grzewcza na tylnej sciance).prosze o rade.dzieki wielkie
mysle ze to dosc dobry pomysl i chyba najlepiej bedzie je przedzielic szklem lub dosc grubym korkiem
Najlepiej moim zdaniem ze szyby, nie bój się nie będą się widziały, a jeśli to nic z tego nie będą sobie robiły;P
czy dobrym pomyslem bedzie przedzielenie go na pół, aby zrobic w ten sposób 2 terraria dla 2 pajaków?
Zależy dla jakich pająków.
jeśli tak z czego najlepiej zrobic przegrode?
Proponuję szkło lub pleksę.
ale czy nie beda sie baly widzac siebie nawzajem?
Nie będą.
Możesz zrobić ze szkła przegrode, pająki nie bedą się widzieć(maja za słaby wzrok) bedą mogły sie wyczuć na podstawie drgań ale nie będzie im to przeszkadzać.
Jestem szczęśliwym posiadaczem przedzielonego szybą terra o identycznych rozmiarach i powiem, że jest to dobre rozwiązanie. Trzymam w nim B. smithi i B. vagans. Nie zauważyłem żeby pająki jakoś dziwnie reagowały a są w nim już około roku.
Toosheeck
09-02-2007, 17:41
tulko nie przedzielaj ich korkiem! jak pajaki troche popracuja to z łatwoscia przegryza korek...
Posiadam szklane terrarium które mam przedzielone na połowę szybą i posiadam Lasiodiore i nadrzewnego Cambriego i przebywają ze sobą koło 10 miesięcy i nic z tego sobie nie robią. I jestem w trakcie budowy olbrzymiego terrarium na 3 ptaszniki. Dla naziemnego i dwuch nadrzewnych i równierz zastosuje tym razem 2 przegrody i oczywiście wszystko wykonane ze szkla a więc śmiało morzesz stosować szybę jako przegrody wyprubowany sposób przezemnie nara.
dzieki wielkie za rady. teraz juz jestem spokojny o ta szybe :D
ja tak mam urinusa i verdezi nie sa chyba swiadome swojego sasiectwa a przegrodka jest ze szkła. dobre rozwiazanie polecam
qra_terrorysta
04-03-2007, 05:48
:arrow: ale tak wogóle...co przeszkadza, że się będą widziały :?: :?: ja mam ustawione terra w terra na półce...i jakoś nie próbują "przegryźć" szyby, zeby się atakować:P
Pozdro :D
vBulletin - Arachnea.org