PDA

Pokaż pełną wersję : [GORYGELLA]-na allegro za 55zł-co to jest?

orzesz_ku
21-09-2007, 18:32
znalazłam na Allegro taką oto aukcję:
http://www.allegro.pl/item246986819_gorygella_red_trap_door_spider_spraw dz_.html
po pierwsze pająk bynajmniej mi się nie podoba-nie lubię takich łysków :P-po drugie,nie mogę znaleźć na jego temat żadnych informacji w googlach.. ktoś coś wie?

info-0
21-09-2007, 19:07
Są bardziej agresywne od Haplopelmy, są bardziej jadowite. Są to true spidery. Mają nieznośny charakter no i atakują wszystko, nawet podmuch :).

Też nie mogłem nic na ich temat znaleźć, więc podaję to co znalazłem na Arachnoboards :P.

Anarchy
21-09-2007, 20:37
Należy dodać że ten pająk bardzo ciekawie poluje robi nory i maskuje je tak żeby ich widać nie było kiedy tylko ofiara sie natoczy natychmiast "właz z ziemi" otwiera sie i pająk łapie ofiarę mój dobry kolega posiada tego pająka i mówi że ma bardzo bardzo trudny charakter wyznaje zasadę "wszystko co sie rusza należy zabić" a jest to pająk bardzo jadowity jak kolega wspomniał wyżej.

orzesz_ku
22-09-2007, 15:29
Są to true spidery.

excuse me? :)

MortisGrim
22-09-2007, 20:38
True spiders czyli pająki właściwe. Wszystkie oprócz ptaszników :P

hevi
22-09-2007, 21:25
A wie ktoś jakie dłuże "to" rośnie?

Psycho
23-09-2007, 23:04
Na jakiejś anglojęzycznej stronie znalazłem ze rośnie do ok 4'' co daje około 10cm, długość z odnóżami oczywiście.

BoBaZ
30-09-2007, 22:57
Łu byście sie niektórzy pomylili !

Ostatnio kupiłem na allegro samice Red .. Chciałem ją zwyczajnie zgonić ze starej kulki pajęczyny, to tak jej broniła, myślałem że pęsete odzyskam w kawałkach (serio) :O

Pająk ma bardzo ciekawy sposób polowania..

Jakie duże rosną to szczerze niewiem :P

eagle-eagle
01-11-2007, 19:13
ogólnie rzecz biorąc: nie ma tu ani jednej odopwiedzi, która byłaby zgodna z prawdą...

1. siła jadu - jest PRAWDOPODOBNIE silne jadowity lecz nigdzie nie jest to potwierdzone

2. sposób polowania - jest taki że masz 99% szans ze nigdy go nie zobaczysz. pajak jak juz sie zakopie to lubi sobie zrobic glodowke np pol roku. najczestrze karmienie to raz na miesiac-poltora i to z duza cierpliwoscia bo pajak wcale nie wyskakuje tak jak bysmy tego chcieli. najczesciej swierszcz znika po 2-3 dniach - o ile pajak byl glodny. najlepiej karmic niewielkimi zukami, ktore dlugo "grzebia sie" na miejscu wieczka od tunelu tak ze pajak moze sie zastaniowic czy chce mu sie dzisiaj wyskoczyc..

3. to co widzisz na allegro to w 100% samice. samce sa znacznie mniejsze i mniej efektowne wiec nikt ich nie sprowadza. poza tym nikomu sie chyba nie udalo ich rozmnozyc w niewoli.

4. wiekszosc osobikow dostepnych w sprzedazy to dorosle suki. zwykle maja z 4-5cm ciala.

5. z ciekawostek - nie chodzi po gladkich powierzchniach, ale radze zamknac terra z gory.

6. jest bardzo agresywny ale nie kąsa tylko straszy.

7. jak sie juz zakopie to nigdy wiecje go nie zobaczysz bo nawet nie da Ci podniesc wieczka - bedzie je trzymac od srodka :D

8. cos jeszcze?

watchu
01-11-2007, 20:52
W takim razie bardzie opłaca się wykopać dziurkę, zrobić klapkę, nakleić Red trapdoor na terrarium i cieszyć się hodowlą haha. Efekt placebo.

Argiope
11-11-2007, 02:04
True spiders czyli pająki właściwe. Wszystkie oprócz ptaszników :P

Głupota, bez obrazy, ale "True spiders" to sekcja Araneomorphae - pająków właściwych, a nie wszystkich oprócz ptaszników... A akurat Gorgyrella należą do rodziny Idiopidae należącej do sekcji Mygalomorphae.