PDA

Pokaż pełną wersję : [Surowe mięso]

InFans
09-02-2007, 00:12
Kiedy przeczytałem temat o karmieniu pająka wątróbką, przyznam szczerze zie sie po cichu zaśmiałem :D juz kiedys czytałem o karmieniu wiekszych pająków surowmym miesem, wiec postanowiłem spróbować!
Wyjąłem miesko z lodówki, pokroiłem w małe(3cm) skrawki, połozyłem na małej podstawce i włożyłem do terrarium ze swoją geniculatą L10, początkowo, zero zainteresowania, po jakiejs godzinie postanowiłęm podsunąc miesko troche blizej kryjówki, no i piekne zapachy skłoniły pajączka do wyjścia i pozywienia sie mięskiem.. :) postanowiłęm nakarmic również mojego kędziora L9, ten akurat był na tyle blisko, że zanim kawałek miesa zdązył dobrze spaść na torf miał go juz w zębach.. kolejnym pajączkiem ktoremu wrzuciłem kawałeczek mieska jest cyclosternum fasciatum L10, jak narazie czai się w kryjówce, ale myśle ze tez sie pozywi :)

Teraz pytanie: Czy ktos z forumowiczow karmił pająka surowym miesem? czy miało to jakieś negatywne skutki?? Moze popełniłęm błąd karmiac pająki miesem?

ps. jezeli taki temat był to z góry przepraszam :)

//Proszę używać tagów (http://arachnea.org/viewtopic.php?t=81) w tematach - Maxtor

scchizm
09-02-2007, 00:51
Takich tematów było dużo, z pewnością nie jeden użytkownik karmił surowym mięsem, można urozmaicić tym dietę pająka.Osobiście bardziej bym polecił serce drobiowe albo pierś niż wątróbkę, ale tak jak napisałem tylko dla urozmaicenia.Poza tym mięso ma brzydki zapach, i stwarza idealne warunki do powstawania różnego rodzaju "syfów" na resztkach.

InFans
09-02-2007, 01:21
Dzięki za podpowiedź, jutro rano odrazu sprawdze stan w terrarium i usune resztki!!

ZOCHAWKS
10-02-2007, 00:04
Należy podawać jak najmniejsze kawałki mięsa zeby pająk za długo sie z tym nie meczył bo wtedy moze powstawać brzydki zapach padliny lub co gorsze mogą pojawić sie roztocza.

Krzyżaku
10-02-2007, 11:56
hehe... niekiedy Avicularie (sporadycznie) polują na male/młode ptaki... więc pajączkom nie powinno zaszkodzić... Tylko czy to mięso było "ze sklepu" czy z własnej hodowli ???? Jeśli z własnej hodowli to pajączkowi to nie zaszkodzi a nawet będzie b.dobrze że mu boś takiego dałeś... a jeśli ze sklepu.. to nie mam 100% pewności że z pająkami będzie wszystko na 100% ok.

InFans
10-02-2007, 18:20
Mięsko było z "własnej" hodowli.. narazie z pajączkami wszystko wporządku, po kilkugodzinnym przezuwaniu kędzior i fasciatum "wypluły" miesko i zabrałem je z terrarium.. ale geniculata nie chce sobie dać zabrac tego miesa i juz od ponad doby.. ale jak jej sie znudzi to tez zostawi, także zadnych obaw nie mam :)

kolczykos
11-02-2007, 02:19
Często karmię piersią drobiową lub kawałkiem woła czy wieprza.
Fajna sprawa jak kończy się zwykła karmówka;)
Polecam podawać małe kawałki- podasz duży:
pająk moze jeść gonawet do 3 dni a potem smród rozkładającego się, oblanego sokami trawiennymi mięsa jest tragiczny.

Kudłaty
11-02-2007, 19:13
Ja też od czasu do czasu podaje świeże kawałeczki krwistej szynki wieprzowej. Zgadzam sie z przedmówcami ze najlepiej podawać malutkie kawałeczki nawet duzum pajakom takim jak L10 ponieważ dość długo je trawią, a resztki pozostawionae nalezy jak najszybciej usunąc bo juz po kilku godzinach strasznie śmierdzą w trakcie rozkładania a to stwarza niebezpieczeństwo pojawienia sie nieproszonych gości.

lampek show
25-02-2007, 19:55
właśnie rozmrażam kurczaka i zaraz dam pajączkowi soczystą pierś kurczaka ciekawe zasmakuje pająkowi :D

Satan
06-07-2007, 04:35
Odkad mam swoje pajaczki to karmie je swierszczami, muchami, stonogami, oraz krwista wolowinka, cielecina, filetem z kurczaka, schabem, poledwica :D ... sa zdrowe i sliczne :twisted:

mazoku
06-07-2007, 19:36
stonogami
stonogami nie karm - mogą być trujące.

speedo31
06-07-2007, 19:45
Moj znajomy tak samo jak "Satan" karmi swojego pajaka czym popadnie"miesem,jaszczurkami.Ma A. geniculate L10 i żęje :)
A moja bardzo lubi koniki polne:P

Ronin
31-07-2007, 16:23
Odkad mam swoje pajaczki to karmie je swierszczami, muchami, stonogami, oraz krwista wolowinka, cielecina, filetem z kurczaka, schabem, poledwica :D ... sa zdrowe i sliczne :twisted:

Masz na myśli prawdziwe stonogi czy prosionki nazywane często stonogami? bo jeśli stonogi = w twoim pojęciu wije te nie najlepiej.

Dawidow
01-08-2007, 09:42
Moj znajomy tak samo jak "Satan" karmi swojego pajaka czym popadnie"miesem,jaszczurkami.Ma A. geniculate L10 i żęje :)
A moja bardzo lubi koniki polne:P

jeszcze powiedz że karmi jaszczurkami polskimi z odlowu? gratuluje koledze rozumu. przecież one są pod ochroną :roll:

orzesz_ku
30-08-2007, 02:02
wow. jak zobaczyłam początek postu pt"karmię mojego pająka piersią..", to poczułam się ciut niemrawo :shock: dobrze,że chodziło o pierś kurczaka :P Mój młody samczyk interesuje się tylko tym,co się rusza,a maluchom nie zaryzykowałabym dawania mięcha-może.kiedyś... :wink:

Bielu
30-08-2007, 02:50
Ja nakarmiłem mięsem parahybane i po krótkim czasie zdechła jednak nie jestem do końca pewien czy to wina mięsa...

Ogólnie można ale nie polecam bo sie syf zrobi i otworzenie terra grozi zatruciem...

speedo31
15-09-2007, 15:57
mojego pajaka karmilem we włoszech watrobka i zyjde do dzisiejszego dnia.