Pokaż pełną wersję : Pandinus imperator
witam,mam pytanko co do skorpka,mam pandinuska rzekomo L1 ale mi sie wydaje większy ma ok 2,5 cm bez kolca,i baardzo długo nie przechodzi wylinki ,a pokarm przyjmuje bezproblemowo lecz martwy,więc teraz nasuwa sie pytanie jak długo skorpion moze nie lniec i czy to nie objawia sie jakimis chorbami/chorobą?ostatnio zacząłem go nagrzewac i zobaczym a tymczasem prosze o wasze opinie!
pozdrawiam
Ja mam impka L4, również bezproblemowo je a wylinki nie przechodzi ponad pół roku. Jeśli przyjmuje pokarm to nie masz się czym martwić. A czas od jednej wylinki do drugiej może być naprawdę bardzo różny (zależy od pokarmu, temp., wilgotności).
2,5 cm samego ciała to mi wygląda raczej na L3 - L4 ...
W sumie Lemo ma racje 8) podnies skorpionkowi temp najlepiej zeby mial wiecej niz 18- mniej niz 29 u mnie maja temp. 23-25
im cieplej tym szybciej linieja ale pamietaj DUZO WILGOCI!!!
KUPIE L1, L2 skorpiona najlepiej krakow :roll: :roll: [/list]
Dominik Wysocki
21-03-2007, 20:28
Ja na wylinkę u Imperatorów L6 czekałem ponad rok więc...
Na L1 mi to nie wygląda.
Inna sprawa, że przyjmuje się, iż skorpion który rodzi się i jest na matce to L1. Jak wiadomo skorpiony przechodzą wylinkę na plecach matki i stają się samodzielne. Po tej wylince stają się L2 i wtedy się je rodziela do oddzielnych pojemników, co za tym idzie, sprzedaje.
PS a to prawda że skorpy czasem zjadają wylinkę??
bo jeżeli tak to może on ci już wyliniał ale nawet tego nie zauważyłeś:P :roll:
Dominik Wysocki
25-03-2007, 20:48
Czasami zjadają, ale nie zawsze.
Ciężko nie zauważyć wylinki, są przyrosty wielkości.
vBulletin - Arachnea.org