PDA

Pokaż pełną wersję : Ilosc pozywienia dawana pajakowi a przyrost po wylince

dj_michael
09-02-2007, 13:20
Nie wiem czy taki temat juz byl-jak tak prosze o przekierowanie mnie,bo nie znalazlem.Nurtuje mnie pewne zagadnienie,poniewaz slyszalem,ze jesli pajaka sie"tuczy",jest gruby itd,to po wylince ma wiekszy przyrost,niz pajak karmiony "normalnie",czyli o normalnych gabarytach.Wiadomo o co chodzi.To prawda czy nie? :wink:

Jurry
09-02-2007, 13:50
pewnie cos w tym jest, ja mam natomiast inne spostrzezenie (oparte na 2 kedziorach i 2 roseach). kazda 'parke' karmilem po tyle samo i mialy takie same warunki. te pajaki, ktore wylinialy pozniej mialy wieksze rozmiary po wylince. dodam ze pajaki byly w tym samym 'wieku' :P. wiem ze wzrost jest to cecha osobnicza, ale byc moze dluzsze 'siedzienie' w starej skorze mialo na to jakis wplyw.

(barszczu)
09-02-2007, 15:10
to zależy od gatunku . Moje rosee były większe niż kędziory mimo takich samych warunków.
jeden gatunek ma mniejsze przyrosty np: p.irminia niż np: t.blondi
wszystko zależy od gatunku

gdyby tak było jak piszesz to c.darlingi byłby największym gatunkiem ptasznika bo rośnie aż 10 lat do dojrzałości płciowej

BakuBak
10-02-2007, 14:06
ma to wpływ ale tylko w porównaniu skrajnie mało karmionego pajaka z pająkiem karmionym normalnie , przekarmianie nie daje zadnych znaczacych rezultatow z tego co się orjentuję

Stefan590
10-02-2007, 16:42
gdyby tak było jak piszesz to c.darlingi byłby największym gatunkiem ptasznika bo rośnie aż 10 lat do dojrzałości płciowej

Ciekawe ile Ceratogyrusów hodowałeś? Ciekawe ile z nich dojrzało po dopiero około 10 roku życia... Skąd masz takie informacje?

Yvaine
11-02-2007, 00:47
Wydaje mi sie ze to ma bardziej znaczenie w danym gatunku a nie ogolnie :) grammostole nie naleza do najwiekszych gatunkow a rosna baardzo powoli :)

North
11-02-2007, 01:01
Ja zauważyłem że pająki w pewnym momęcie mają wieksze przyrosty nie zależnie od podawanego pokarmu..

Yvaine
11-02-2007, 01:39
moze po prostu nie zwrociles uwagi na jakas zmiane warunkow. Poza tym im wiekszy pajak tym proporcjonalnie po kazdej wylince wiecej roznie.

kolczykos
11-02-2007, 01:51
Kolega ma kędziorka L7 a ma coś koło 2,5cm cały. Dlaczego? Bo miał słaby dostęp do pokarmów.
Drugi ma też L7 ale jego ma 3cm ciała.
To logiczne, ze jakieś stworzenie je wiecej to szybciej i większe rośnie.

Yvaine
11-02-2007, 02:18
Doskonale znany nam przyklad to ludzie z Afryki i Ci zywieni faks foodami czy na sterydach. Dodajcie do tego jeszcze wegana i macie piekny przyklad jak zalezy wielkosc od pozwienia.

Jeszcze lepiej to widac u psow. Pies zywiony pedigree bedzie o wiele wiekszy niz jego rodzenstwo zywione jakas lepsza karma np. Eukanubą czy domowym jedzeniem.

(barszczu)
11-02-2007, 05:44

Ciekawe ile Ceratogyrusów hodowałeś? Ciekawe ile z nich dojrzało po dopiero około 10 roku życia... Skąd masz takie informacje?

nie hodowałem żadnego z tej rodziny i chyba nie będe hodował - po prostu ta rodzina mnie wogóle nie interesuje. Musze hodować dany gatunek aby wiedzieć w jakim czasie osiąga dojrzałość płciową ? czy informacje z arachnei są "złe" ? Mam te informacje z opisy c.darlingi

Stefan590
11-02-2007, 13:45

nie hodowałem żadnego z tej rodziny i chyba nie będe hodował - po prostu ta rodzina mnie wogóle nie interesuje. Musze hodować dany gatunek aby wiedzieć w jakim czasie osiąga dojrzałość płciową ? czy informacje z arachnei są "złe" ? Mam te informacje z opisy c.darlingi

Ceratogyrusy nie dojrzają dopiero po 10 latach! Dojrzewają znacznie wcześniej. Nie możliwe, aby na Arachnei pisało, żę dojrzewają po około 10 latach...

Te informacje nie są "złe"... one są po prostu fałszywe.

ptasznik200
13-02-2007, 14:18
muj kumpel ma kenidziora L9 ja tesz a ruznica jest 1 cm

kolczykos
13-02-2007, 16:50
muj kumpel ma kenidziora L9 ja tesz a ruznica jest 1 cm
Mój kumpel ma kędziora L9 ja też i różnica jest 1cm

Kropa
13-02-2007, 22:37
Ja z kolei zauważyłem taką prawidłowość. Ptasznik musi zjeść określoną ilość pokarmu aby mógł wogóle przejść wylinke. Np. po dłuższym okresie postu, (niekoniecznie z powodu braku apetytu pająka :lol: ) podaje mu świerszcza czy też coś innego , w każdym razie nieznaczną ilość , pająk się "dopycha" i po 3, 4 tyg linieje. mowie tu oczywiscie o wiekszych osobnikach :) Wnioskuje z tego, że pająk zbiera określoną ilość "materiału" w odwłoku którym wypycha później reszte ciała podczas wylinki.

Yvaine
13-02-2007, 23:06
Nieprawda. Zle zauwazyles. Mlode pajaki linieje niekiedy w ogole na gloda :)

Kropa
14-02-2007, 15:27
Mimo wszystko będę się upierał, że coś w tym jest

Yvaine
14-02-2007, 21:23
Upierac to sie mozesz przy wszystkim ale mowie Ci ze to bzdura.

North
14-02-2007, 21:39
Nieprawda. Zle zauwazyles. Mlode pajaki linieje niekiedy w ogole na gloda :)

Tak. Jest to prawda czasami pająki po dłuugim czasie przechodzą wylinki ale ich przyrost jest mały. Przejście wylinki bez karmienia jest możliwe.

kolczykos
14-02-2007, 23:20
bo wylinka nie jest tylko po to aby urosnąć ale też aby zregenerować kończyny, usunąć część pasożytów zewnętrznych, zregenerować wyczesane wloski(ewentualnie). :)

watchu
14-02-2007, 23:40
nie jest TYLKO po to żeby urosnąć ale po to głównie właśnie jest ;) Ptasznik musi rosnąć aż do osiągnięcia dojrzałości - taki jest cel wszystkich zwierząt. Dojrzeć i rozmnażać się.

Nie wydaje mi się, że przyrost to to co ptasznik uzbiera w odwłoku i co potem "upchnie" sobie w kończyny ;) Ten pancerz pomimo, że jest miękki w początkowej fazie po wylince to nie znaczy, że może się rozciągać jak balon bo w pewnym momencie jego struktura może zostać naruszona.

Jest on elastyczny bo w końcu mieści się ładnie w starej wylince. Ale moim zdaniem to zebranie składników potrzebnych do zbudowania chitynowego pancerza jest głównym czynnikiem wzrostu jaki my postrzegamy zewnętrznie ;)

kolczykos
15-02-2007, 01:14
watchu, właśnie tak się zastanawiam zawsze:
Co się dzieje ze strawionym pożywieniem w wielkim odwłoku geniculaty, które wylinieje.
To mnie zawsze bardzo dziwi.
no przed wylinką jest jak napompowany balon- po wylince- kształtny i podłużny.
:roll:

watchu
15-02-2007, 01:21
No pewnie jeśli odnawia się skóra pokrywająca wnętrze to raczej pokarm jest cały czas tam gdzie był nie :) W końcu serce czy żołądek mu nie linieje tylko powłoka chitynowa ;)

kolczykos
15-02-2007, 01:26
no ale co się z tym dzieje :roll:
na przykład- nieraz pająk ma odwłok gigantyczny, linieje, odwłok mały a przyrost niewielki- o to mi chodzi:P
Taka zagadka :]

watchu
15-02-2007, 01:46
kolczykos nie wiem czy się ze mnie śmiejesz :) czy nie :)

MOIM ZDANIEM, powłoka chitynowa twardnieje i wysusza się kiedy pod spodem jest już nowa, wtedy jej łatwiej pęknąć itp.

Odwłok zawsze utrzymuje się duży a potem pająk wychodzi z większym karapaksem ale mniejszym odwłokiem. Odwłok jest pod spodem wilgotny. A co go utrzymuje w tym kształcie do końca ? nie wiem, może włoski na odwłoku [tym nowym, pod spodem] ? Nie ściskałem nigdy ptasznikowi odwłoka przed wylinką żeby sprawdzić z jakim odwłokiem wylezie ale podejrzewam, że gdyby to zrobić to chodziłby z takim pomarszczonym aż by nie wyliniał :P

kolczykos
15-02-2007, 01:47
wcale się nie nabijam z ciebie :) jesli tak to odebrałeś- sorry :)
Ja tylko prowadzę dyskusję- od tego mamy to forum :wink:

watchu
15-02-2007, 01:49
Nie no spoko ;) Na pewno mi się wydawało ;)

No więc taka jest moja opinia na ten temat. Czekam jak mnie zjadą zawodowcy ;)

Yvaine
15-02-2007, 21:08
Odwlok sie zmniejsza poniewaz. Z przetrawionego pozywienia pajak tworzy sobie przed wylinka "zalązki tkanki" ktore potem odkladaja sie w odpowiednich miejscach. Tak mi sie wydaje...

watchu
15-02-2007, 22:19
etam zalążki :P

Pod starym oskórkiem odwłoka tworzy się nowy oskórek.

Oddziela się od starego [pociemnienie przed wylinką]

Linienie kosztuje dużo energii, potrzeba dużo siły -> zwiększone/przyspieszone trawienie -> mniejszy odwłok.

Co w tym było takiego trudnego ? ;)

kolczykos
15-02-2007, 23:52
watchu- gdzieś to znalazłeś :) ?

watchu
16-02-2007, 00:26
w głowie chłopie :D 3 lata liceum biol-chem-fiz trochę wiedzy mi wpoiły. nie można nic nie umieć nawet jak się nie chce uczyć kiedy się ma 5 godzin w tygodniu biologii heh

nie pokaże ci bibliografii niestety. wiem, niektórzy bardzo lubią mieć podaną bibliografię :twisted: nie wskaże palcem ;)

opieram się na tym co pamiętam z licka ;) poza tym nie widzę w tym nic co by mogło takiemu twierdzeniu przeczyć :P jeśli ktoś widzi to chętnie posłucham :)

podobnie odtwarza się naskórek u człowieka, podobnie linieją zwierzęta np wąż pod starym oskórkiem odtwarza nowy i stary zrzuca. linienie odbywa się tylko na poziomie powłoki ciała nie ingeruje i nie dotyczy narządów wewnętrznych itp. tylko oskórek/pancerz/skóra.

kolczykos
16-02-2007, 13:18
BRAWO ! :P

watchu
16-02-2007, 16:56
BRAWO ! :P za co ;)

kolczykos
16-02-2007, 17:04
oj nie wiem- tak o:P za wiedze :)

Kropa
16-02-2007, 18:08
Chyba sie nie rozumiemy Watchu. Jest oczywiste, że pod starym pancerzem powstaje nowy. Tyle tylko, że aby pająk mogł urosnąć musi wpompować limfe(?) w nowo powstałą powłoke, stąd tak drastyczne zmniejsza się objętość odwłoka po wylince.... i teraz aby doszło do wypełnienia nowej "skóry" pająk musi mieć czym to zrobić bo przecież nie powietrzem. Tu właśnie jest rola pożywienia, którego moim zdaniem pająk musi zjeść jakieś określone minimum aby pokryć zapotrzebowanie swojego organizmu.

watchu
16-02-2007, 22:36
przeprowadzano dość brutalne badania nie karmiąc ptaszników, wiele z nich zdechło ale też wiele przeszło 2-3 wylinki bez pożywienia.

rozumiem o co Ci chodzi i też masz rację :) ta teoria jest jak najbardziej prawdopodobna. prawdopodobnie prawda o odwłoku po wylince leży gdzieś po środku prawdopodobnie:)

hehe

p.s. prawdopodobnie

L.u.K.a.S
16-02-2007, 22:55
przeprowadzano dość brutalne badania nie karmiąc ptaszników, wiele z nich zdechło ale też wiele przeszło 2-3 wylinki bez pożywienia.

A może ptaszniki produkują same sobie limfe która wypełniają nową skóre podczas wylinki?

Nikt nie zrozumie ptaszników... :roll: