Pokaż pełną wersję : [wywożenie pajączków do UK]
diablique
09-02-2007, 17:53
Witam, mam pewien problem.
Planuję wyjechać na jakiś czas do Anglii i chcę zabrać ze sobą moje ptaszniki.
1. Jakie zaświadczenia będą mi potrzebne?
2. Jak będzie z podróżą samolotem?
Czytałam już wiele na ten temat, ale nadal jestem w kropce :(
/a ptaszniki, które hoduję to: geniculatka, kędziorek, parahybanka, angustum x2, smithi, cambri, coloratovilossus, vagans.
Pomóżcie, proszę.
o samolocie mozesz zapomniec, jedyne wyjscie to autobus lub auto i nie sa potrzebne zadne papiery.
diablique
09-02-2007, 19:26
A dlaczego mogę zapomnieć? czytałam, że wystarczy mieć odpowiednie pojemniki (wymiary, grubość ścianek, wentylacja) i będzie w porządku.
A jakimi liniami chcesz leciec ? Wizzair napewno nie mozna.
Radziłbym zajrzeć na stronę Ambasady bryt. (http://www.britishembassy.gov.uk/servlet/Front?pagename=OpenMarket/Xcelerate/ShowPage&c=Page&cid=1109178839716)
Wydaje mi się to co tam pisze odnosi się tylko do zwierząt towarzyszących, zwierzęta egzotyczne jednak muszą odbyć kwarantannę, najlepiej bezpośrednio tam zadaj takie pytanie. Pozdrawiam.
diablique
09-02-2007, 19:59
heh.. wiecie, to wszystko już teraz mi się wydaje śmieszne... Naczytałam się dość sporo na TCP i tam ludzie piszą zupełnie co innego... :shock:
sprawdźcie to
http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=137086
http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=33780
Szczerze mówiąc, to nadal nie wiem, czego potrzebuję. :?
Zatem powinno być tak, jak napisali na TCP. Nigdy nie interesowałem się tym tematem, zajrzałem na stronę ambasady poszukując informacji i tyle. Życzę powodzenia w przeprowadzce, pozdrawiam.
Niewiem jak jest z innymi liniami ale Wizzair nie pozwala przewozic zadnych zwierzat chya ze psy przewodnicy i to za odpowiednia doplata. Jesli chodzi o papiery to mozesz smialo przewozic bez zadnych papierow chyba ze masz Brachypelmy, tylko musisz sprawdzic inne linie albo tak jak ci pisalem autobus albo auto. Moj kumpel tak przewozi pajaki z Polski do Anglii po kazdej gieldzie i nie ma zadnych problemow. Pozdro
diablique
10-02-2007, 16:46
jeszcze nie wiem jakimi liniami lotniczymi będę leciała.. Napisałam, że mam Brachypelmy (smithi, albopilosum, vagans, angustum x2). Gdzie mogę dostać te głupie papierki Cites?
Jak ich nie masz to ich nigdzie nie dostaniesz bo te papierki musi ci dac hodowca jak ci sprzedaje a on to dostaje od weta ze sa urodzone w niewoli i zarejestrowane. Pozdro
diablique
11-02-2007, 16:30
jednak pojadę autobusem. a jeśli nie będę miała Cites, to duże problemy z tego wynikną?
Jak bedzie kontrola to Cie zawroca, ale zadko sa kontrole :wink:
diablique
12-02-2007, 19:23
to ja może zacytuję, co napisała mi Loxodonta na TPC:
"A co do "papierków" to też jest napisane w tamtym temacie, żeby było pisemnko od lekarza weterynarii albo oświadczenie właściciela, że te pająki są zdrowe i odpowiednio przygotowane do podróży. Napisz sobie takie coś po angielsku z powołaniem się na ten adres internetowy DEFRA-y i powinno być dobrze. "
i to by było na tyle... wzór pisemką też już mam od Niej, więc wszystko powinno być dobrze.
vBulletin - Arachnea.org