PDA

Pokaż pełną wersję : [wywożenie pajączków do UK]

diablique
09-02-2007, 17:53
Witam, mam pewien problem.
Planuję wyjechać na jakiś czas do Anglii i chcę zabrać ze sobą moje ptaszniki.
1. Jakie zaświadczenia będą mi potrzebne?
2. Jak będzie z podróżą samolotem?
Czytałam już wiele na ten temat, ale nadal jestem w kropce :(

/a ptaszniki, które hoduję to: geniculatka, kędziorek, parahybanka, angustum x2, smithi, cambri, coloratovilossus, vagans.

Pomóżcie, proszę.

Jackal
09-02-2007, 19:09
o samolocie mozesz zapomniec, jedyne wyjscie to autobus lub auto i nie sa potrzebne zadne papiery.

diablique
09-02-2007, 19:26
A dlaczego mogę zapomnieć? czytałam, że wystarczy mieć odpowiednie pojemniki (wymiary, grubość ścianek, wentylacja) i będzie w porządku.

Jackal
09-02-2007, 19:35
A jakimi liniami chcesz leciec ? Wizzair napewno nie mozna.

grumm
09-02-2007, 19:39
Radziłbym zajrzeć na stronę Ambasady bryt. (http://www.britishembassy.gov.uk/servlet/Front?pagename=OpenMarket/Xcelerate/ShowPage&c=Page&cid=1109178839716)
Wydaje mi się to co tam pisze odnosi się tylko do zwierząt towarzyszących, zwierzęta egzotyczne jednak muszą odbyć kwarantannę, najlepiej bezpośrednio tam zadaj takie pytanie. Pozdrawiam.

diablique
09-02-2007, 19:59
heh.. wiecie, to wszystko już teraz mi się wydaje śmieszne... Naczytałam się dość sporo na TCP i tam ludzie piszą zupełnie co innego... :shock:
sprawdźcie to
http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=137086
http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=33780

Szczerze mówiąc, to nadal nie wiem, czego potrzebuję. :?

grumm
09-02-2007, 20:46
Zatem powinno być tak, jak napisali na TCP. Nigdy nie interesowałem się tym tematem, zajrzałem na stronę ambasady poszukując informacji i tyle. Życzę powodzenia w przeprowadzce, pozdrawiam.

Jackal
09-02-2007, 20:46
Niewiem jak jest z innymi liniami ale Wizzair nie pozwala przewozic zadnych zwierzat chya ze psy przewodnicy i to za odpowiednia doplata. Jesli chodzi o papiery to mozesz smialo przewozic bez zadnych papierow chyba ze masz Brachypelmy, tylko musisz sprawdzic inne linie albo tak jak ci pisalem autobus albo auto. Moj kumpel tak przewozi pajaki z Polski do Anglii po kazdej gieldzie i nie ma zadnych problemow. Pozdro

diablique
10-02-2007, 16:46
jeszcze nie wiem jakimi liniami lotniczymi będę leciała.. Napisałam, że mam Brachypelmy (smithi, albopilosum, vagans, angustum x2). Gdzie mogę dostać te głupie papierki Cites?

Jackal
10-02-2007, 18:57
Jak ich nie masz to ich nigdzie nie dostaniesz bo te papierki musi ci dac hodowca jak ci sprzedaje a on to dostaje od weta ze sa urodzone w niewoli i zarejestrowane. Pozdro

diablique
11-02-2007, 16:30
jednak pojadę autobusem. a jeśli nie będę miała Cites, to duże problemy z tego wynikną?

Jackal
12-02-2007, 16:05
Jak bedzie kontrola to Cie zawroca, ale zadko sa kontrole :wink:

diablique
12-02-2007, 19:23
to ja może zacytuję, co napisała mi Loxodonta na TPC:
"A co do "papierków" to też jest napisane w tamtym temacie, żeby było pisemnko od lekarza weterynarii albo oświadczenie właściciela, że te pająki są zdrowe i odpowiednio przygotowane do podróży. Napisz sobie takie coś po angielsku z powołaniem się na ten adres internetowy DEFRA-y i powinno być dobrze. "

i to by było na tyle... wzór pisemką też już mam od Niej, więc wszystko powinno być dobrze.