Pokaż pełną wersję : [blondi] "rana" na odwłoku
eagle-eagle
28-09-2007, 22:13
witam, moja T. blondi przedwczoraj wyliniała na L7. Przed wylinką miała wyczesane sporo włosków. Można powiedzieć że miała cały łysy odwłok. Patrzyłem jak przechodzi wylinkę więc zauważyłem od razu że ma jakąś dziwną plamę na odwłoku.. miała ją już jak tylko wstała po linieniu. Minęły dwa dni. Wciąż wygląda to tak:
http://img260.imageshack.us/img260/1294/32637931js7.jpg
http://img209.imageshack.us/img209/3690/28946708hj5.jpg
Nie bardzo wiem co robic.. to jeden z moich ulubionych pająków. jakieś cenne rady?
gregorian76
29-09-2007, 00:10
Fatalnie to wygląda, jakby oparzenie. Można jedynie zauważyć, że ranka jest nienaturalnie symetryczna (okrągła). Jakby wypalona po kropli kwasu.
widmowyKK
29-09-2007, 23:51
Moim zdaniem moze to byc jakas grzybica
Grzybica moze sie pojawic jezeli w terra jest duza wilgotnosc i sa jakies resztki jedzenia jezeli to blondi to wilgotno na pewno miala a resztek czasami mozemy nie zauwazyc i przy nie sprzyjających warunkach mamy klopot
Jezeli to jest grzybica powinno sie przeniesc pajaka do czystego terra,wysterylizowac podloze i zmniejszyc wilgotnosc do minimum (ale tak zeby pajaka nie przesuszyc) jezeli zmniejszamy wilgotnosc to miseczka z woda bedzie niezbedna,zmniejszona wilgotnosc powinna chamowac rozwoj grzyba
Czasami pomaga przemycie roztworem alkoholu izopropylowego (CH3)2CH-OH (bez problemu mozna kupic np w necie)
gdzies tez czytalem ze pomaga przesuszenie tego miejsca ale juz nie wiem jak by to przesuszac
Po wylince przy dobrych warunkach pajak powinien sie pozbyc grzyba jednak czesto pajaki od grzybicy niestety padaja :/
Ja pare miesiecy (czytaj okolo 8)temu kupilem na gieldzie w Rybniku samiczke blondi,zdziwila mnie troche niska cena i wkurzylo ze pajak byl w fatalnych warunkach maly pojemnik a w nim splesniale swierszcze i w ogole duzo plesni u pajaka ale pajak wygladal w miare ok
Jednak po wylince pajak caly odwlok mial pokryty biala mazia i smierdzialo to okropnie no ale wyczyscilem potem przemylem alkoholem i zmniejszylem wilgotnosc i pajaczek zyje do dzis teraz juz zadnych problemow z nim nie mam choc myslalem ze padnie
Nie jestem na sto procent pewny czy u tej twojej blondynki to grzybica ale tak mi to wyglada oczywiscie moze tez byc oparzenie ale ja nie wiem czy ty w terra masz jakas zarowke czy jakies inne zrodlo ciepla od ktorego pajak mogl sie w ten sposob oparzyc jezeli nie ma stawiam na grzyba
eagle-eagle
30-09-2007, 01:27
w terra byla zarowka ale musialaby opazyc sie przed wylinką poniewaz zaraz gdy wstala po linieniu zauwazylem tą rane. bardziej wygląda rzeczywiscie na oparzenie niz grzyba a jesli tak jest to alkohol itp moga jedynie zaszkodzic.. dlatego nie wiem co robic.
widmowyKK
30-09-2007, 02:05
No jak miales zarowke to moze rzeczywiscie poparzenie wiec alko nie smaruj.
Ja bym tylko wyczyscil porzadnie terra i dal nowe wlokno zeby jakies zarazki sie w to nie wdaly jak to jest poparzenie i pajak przeszedl bez problemu wylinke a teraz zchowuje sie normalnie to raczej nie powinno byc problemu
Kiss-of-Death
01-10-2007, 20:06
Jeżeli stwierdzisz że to poparzenie, i jest tak mocne jak widać na fotach. Możesz delikatnie posmarować wacikiem do uszu, poparzone miejsce najzwyklejszą wazelina, mój znajomy tak miał z "kotną" samicą, nawet jakieś oliwki dla niemowlaków użył, gdyż ma młodszego brachola heehe. Jeżeli to poparzenie to nie ma większych obaw o życie pająka
nawet jakieś oliwki dla niemowlaków użył, gdyż ma młodszego brachola heehe.
Watpie zeby posmarowanie oparzenia oliwka jest dobrym pomyslem. Ja bym z tym nic nie robil, tylko czekal do nastepnej wylinki, bo nie wiadomo co to jest.
Jimi Hendrix
01-10-2007, 20:27
To jest tylko plama czy guz?
nieprzyjemna sprawa , będe pisął art o czymś podobnym niedługo , napisz do mnie na gg , moze ci coś podpowiem
Kiss-of-Death
02-10-2007, 10:11
Nalydur, Słowa oliwki użyłem jako przenośni :) Miałem na myśli coś tego pochodzenia itp. do nawilżania delikatnej skóry dziecka, a czy samej oliwki użył to tego ja nie wiem.
Jak Baq stworzy arta napewno wyniesiemy coś z istotniejszego z niego.
najzwyklejsze oparzenie w ogóle nie przypominajace grzyba >> ja bym jednak zaryzykowal i lekko posmarowal wazelina../na pewno nie zaszkodzi a może pomoze/pozdro
Jedynie mozesz zaszkodzil, radze nie ogrzewac go i spokojnie czekac do wylinki, no i umiar w jedzeniu gdyz jesli to oparzenie moze byc taką skorupką i podszas powiekszania się odwloka moze zdazyc sie, ze to pęknie.
Kiss-of-Death
04-10-2007, 18:29
Przypominam: Między innymi po to jest wazelina, aby nawilżać skórę, czy jak napisał Jover skorupę po oparzeniu.
Nie rob nic. Nikt nie wie co to naprawde jest. Jesli to oparzenie, to byc moze wazelina to dobry pomysl, ale jesli to grzybica to raczej nie powinno sie tego nawilzac.
gregorian76
06-10-2007, 00:45
Podczas poparzenia nie wolno:
przekłuwać pęcherzy jeśli są,
dotykać rany oparzeniowej,
smarować oparzonej skóry maściami, kremami, tłuszczami, piankami, ani alkoholem,
Spróbuj nabyć specjalny środek w aptece.
kokoskop
06-10-2007, 23:44
ludzie jak wy już wymyślacie najlepiej to zostaw i czekaj jak nic nie wie co to jest to nie ruszać tego, można tylko zaszkodzić a nie pomóc
Kokoskop,masz racje po co coś ruszać jak sie nie ma zielonego pojęcia o tym?
Zostaw to i daj sobie spokój.
Hmm wygląda na poparzenie rzeczywiście. Tylko pytanie czy skoro ptaszniki mają receptory temperatury to czy to możliwe. Pytanie czemu poparzenie jest tak równomierne skoro największa temperatura powinna przypadać na sam środek tego poparzenia a tam nie widać zmian innych niż po bokach. Pytanie czy jeśli poparzoną miała stary i nowy oskórek to czy nie uszkodziło to jej wnętrzności ??
Widziałeś te zmiany na starym oskórku ?? Może świeże włoski się stopiły po prostu na jej odwłoku, ale skoro mówisz, że zaraz po wyjściu to miała to nie wiem sam.
Obejrzyj wylinkę jak jeszcze ją masz.
Hmm wygląda na poparzenie rzeczywiście. Tylko pytanie czy skoro ptaszniki mają receptory temperatury to czy to możliwe. Pytanie czemu poparzenie jest tak równomierne skoro największa temperatura powinna przypadać na sam środek tego poparzenia a tam nie widać zmian innych niż po bokach. Pytanie czy jeśli poparzoną miała stary i nowy oskórek to czy nie uszkodziło to jej wnętrzności ??
Widziałeś te zmiany na starym oskórku ?? Może świeże włoski się stopiły po prostu na jej odwłoku, ale skoro mówisz, że zaraz po wyjściu to miała to nie wiem sam.
Obejrzyj wylinkę jak jeszcze ją masz.
Ale ptaszniki nie czują bólu, a samo oparzenie moglo byc zwyklym przypadkiem, np. punktowe dotknięcie gorącej żarówki albo poprostu to grzybica.
Ale ptaszniki nie czują bólu
;o?
Czyli jak np. ptasznikowi odpada łapa to on nie czuje bólu czy jaki ... ?
;o?
Czyli jak np. ptasznikowi odpada łapa to on nie czuje bólu czy jaki ... ?
Pajak wie ze cos z lapa jest nie tak, gdy mu przeszkadza sam sobie ją odrywa nie czując bólu z tego co JA wiem.
Kiss-of-Death
12-10-2007, 20:44
Pająki czują bodźce zewnętrzne, więc i czują ból.. Zapewne nie da się tego porównać do bólu człowieka czy psa. Zwróć uwagę iż zmysł dotyku jest najlepiej wykształcony u ptasznika, najbardziej czuły.
pajaki chyba bodzce odbieraja poprzez drgania wylapywane przez receptory ale najlepiej niech Black napisze albo inny zaznajomiony w temacie.
pajaki chyba bodzce odbieraja poprzez drgania wylapywane przez receptory ale najlepiej niech Black napisze albo inny zaznajomiony w temacie.
Temperature, bol, wilgotnosc tez wyczuwaja poprzez drgania...?
Jak tam pajak, gorzej czy lepiej z nim?
To chyba grzyb!!!! :(
tak to powiedz mi co na to wskazuje ze przypomina grzyba???
@down
choc by dlatego ze nie przypomina to w ogole nowotworu
@up
i grzyba... :)
witam. mialem pol roku temu podobny problem z moja blondi. tez na poczatku nie wiedzialem co to za rana. skonsultowalem to na forum i doszedlem do wniosku iz jest to oparzenie. usunalem z terra lampke, po to by nie poparzyla sie bardziej. zarowka miala 15 wat ale i tak jak widac zostala popazona. Ów rana zeszla gdzies dopiero po 3 lub 4 wylinkach ile i tak pozostalo lekkie znamie. Dlatego nie partw sie, nie zaczepiaj jej!! a juz na pewno nie smaruj!!. musisz czekac i sie nie przejmowac na pewno przejdzie!! PS: poczatkowo myslalem ze to nowotwor, ale wszystko wyjasnilo sie po wylince- chocby dlatego ze nie zdechla. pozdrawiam
I Jak tam blondi? Zyje, wyzdrowiala? Powiedz co tam u niej.
eagle-eagle
10-11-2007, 13:40
zyje.. jest agresywna jak trzeba i je chyba wiecej ode mnie... staram sie utrzymywac dobre warunki i dobrze karmic zeby szybko wyliniala.
eagle-eagle
04-01-2008, 20:10
Witam ponownie.. dwa tygodnie temu blondi wyliniała. Zjadla juz dwa dorosle karaczany, ale dzisiaj jest jakos dziwnie spokojna i nie chce jesc. Mam nadzieje ze niedlugo znowu stanie sie agresywna i głodna. Odwłok wyglada znacznie lepiej. W sumie widac tylko lekko ciemniejsze miejsce:
http://img505.imageshack.us/img505/415/blonde1gd5.jpg
http://img201.imageshack.us/img201/8993/blonde2do2.jpg
//Umieszczaj miniaturki zdjęć - Szopek
wyglada bardzo - bardzo dobrze nie ma sladu praktycznie .... / i jestem przekonany ze bylo to oparzenie /
pozdrawiam / a nie tam niektorym byly grzyby w glowie i nowotwory :]
yyy? Przeczytaj temat i dopiero wtedy pisz.
Pajak ma sie juz dobrze. Co ma do tego czystosc terra? Podloze? Nie ogrzewac? LoL
Witam, moja samiczka blondi też po wylince nabyła plamkę jakąś. Trochę inaczej wygląda jak Twojej samiczki ale też są takie bąbelki:
http://img373.imageshack.us/img373/9875/blondigl1.jpg
By sysu (http://profile.imageshack.us/user/sysu), shot with Digimax A40 / KENOX Q1 (http://profile.imageshack.us/camerabuy.php?model=Digimax+A40+%2F+KENOX+Q1&make=SAMSUNG+TECHWIN+CO.%2C+LTD) at 2008-03-08
Co to może być??
//Ortografia (niby jeden błąd, ale serio walił po oczach) - Glaurung
Czy pająk ma dostęp do żarówki?
Czy pająk ma dostęp do żarówki?
Eh, zapomniałem wczesniej dopisać. Pająk nie ma dostępu do żarówki ani do kabla grzewczego. Terrarium jest przy ścianie za którą jest przewód kominowy. Ale ściana ta nigdy nie jest aż tak ciepła, żeby parzyć. Poza tym, żadko kiedy terrarium jest dosunięte do tej ściany maksymalnie. Zawsze zostaje jakieś kilka cm. Nie wydaje mi się, żeby było to poparzenie. Wydaje mi się, że to jakiś grzyb lub pleśń. Jak widać na fotce są dwie takie plamki :/ Nigdy wcześniej nie widziałem takiego czegoś u swoich pająków.
Ktos mial juz ten problem, ale nie jestem pewien jaki to pajak, wygladalo identycznie. Nikt nie wiedziel od czego to, ale pajak przezyl. Jak znajde ten temat to dam link
Tamto też było z blondyną.
Zbytnio nie jestem w temacie ale z mojego zaobserwowania albo po jest jakaś choroba pasożytnicza albo jakaś choroba skóry :D To soą tylko moje przypuszczenia ale postaram sie cos wiecej na ten temat dowiedzieć i poszukać. JAk znajde to umieszcze tu linka
Ktos mial juz ten problem, ale nie jestem pewien jaki to pajak, wygladalo identycznie. Nikt nie wiedziel od czego to, ale pajak przezyl. Jak znajde ten temat to dam link
Popatrz na wczesniejsze wątki tego tematu.
Hm, dziwna sprawa. Gdybym nie przeczytał kiedys postów eagle-eagle i wiedzial ze to nie oparzenie, stawiałbym na grzybice. Ktoś inny sie z tym spotkał? (oprócz eagle-eagle)
Eee tamten pająk przeżył i po wylince nic nie miał. Śmiem twierdzić, że tego rozmiaru zwierzę, toksyny produkowane przez grzyby w tym czasie by już zabiły.
eagle-eagle
09-03-2008, 01:10
na zagranicznych forach mowiono mi wielokrotnie ze Teraphosy bardzo czesto maja rozne problemy z wylinkami. u mnie najprawdopodobniej było to oparzenie. Twoja wygląda na zagrzybioną ale nie powiem Ci co to jest i raczej nikt z tego forum Ci nie odpowie. zostaje tylko czekać i dbać o higienę w terrarium.
rostator
09-03-2008, 02:23
Miała już jedna osoba taki sam problem i wszystko skonczyło sie dobrze i szczęśliwie ..:) Pamietaj niczym tego nie smaruj ;]
vBulletin - Arachnea.org